Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ Δ΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ »

Η σημερινή Κυριακή, αγαπητοί μου φίλοι, είναι αφιερωμένη στους Αγίους Πατέρες που συγκρότησαν την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο το έτος 451 μ.Χ. στην Χαλκηδόνα της Μικράς Ασίας. Η Σύνοδος αυτή καταπολέμησε τις δύο φοβερές αιρέσεις του Νεστοριανισμού και του Μονοφυσιτισμού, οι οποίες ταλαιπωρούσαν και βασάνιζαν το Σώμα της Εκκλησίας. Προς τιμήν των θεοφόρων αυτών Πατέρων διαβάζεται στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή απόσπασμα από την «επί του όρους ομιλία» του Κυρίου μας. «Υμείς εστε το φως του κόσμου» (ΜΑΤΘ. 5, 14), είπε ο Χριστός απευθυνόμενος στον ευρύτερο κύκλο των μαθητών Του.  Οι μαθητές του Χριστού οφείλουν να είναι το φως του κόσμου, και με το φωτεινό τους παράδειγμα και με τα λόγια τους να φωτίζουν και να καθοδηγούν τους ανθρώπους. Όπως μία πόλη που είναι πάνω σε ένα βουνό δεν είναι δυνατόν να κρυφθεί, έτσι και η φωτεινή ζωή των μαθητών του Χριστού δεν κρύβεται.

Και συνεχίζει ο Κύριος απευθυνόμενος στους μαθητές Του: «Οι άνθρωποι, όταν ανάψουν το λυχνάρι, δεν το βάζουν κάτω από το δοχείο με το οποίο μετρούν το σιτάρι, αλλά το τοποθετούν στο λυχνοστάτη, για να φωτίζει όλους τους ανθρώπους του σπιτιού. Έτσι να λάμψει και το δικό σας φως μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξολογήσουν τον ουράνιο Πατέρα σας» (ΜΑΤΘ. 5, 15-16). Ο Χριστός παρομοιάζει λοιπόν τους μαθητές Του με φως, που φωτίζει τους ανθρώπους και διαλύει το σκοτάδι που επικρατεί στον κόσμο. Ο λόγος αυτός βρίσκει εφαρμογή και σε κάθε πιστό ακόλουθό Του κάθε εποχής. Ο αληθινός Χριστιανός και όχι αυτός που παριστάνει τον Χριστιανό είναι φως στον κόσμο. Φωτίζεται ο ίδιος από το υπερκόσμιο φως του Κυρίου και κατόπιν μεταδίδει αυτό το φως και στους ανθρώπους που τον περιβάλλουν.
Αυτό το φως εξέπεμπαν και οι θεοφόροι Πατέρες μας, τους οποίους ιδιαιτέρως τιμάμε σήμερα. Έγιναν προβολείς που μας μετέδωσαν το σωτήριο φως της θεογνωσίας· προβολείς που έριξαν πλούσιο το φως του Χριστού στο σκοτάδι του κόσμου και στην πλάνη των αιρέσεων, πρώτα με την αγιότητα του βίου τους και έπειτα με τον διαπρύσιο λόγο τους. Η ζωή του Χριστιανού πρέπει να είναι προσεκτική. Η πίστη πηγαίνει μαζί με τα έργα. Δεν μπορεί κάποιος να είναι υπέρμαχος της Ορθοδοξίας και να μοιχεύει, να πορνεύει, να συκοφαντεί τους συνανθρώπους  του, να ντύνεται άσεμνα είτε είναι άνδρας είτε είναι γυναίκα, να μην νηστεύει και παράλληλα να κατακεραυνώνει κληρικούς και λαϊκούς για την πορεία τους σχετικά με την πίστη τους. Η ζωή των θεοφόρων Πατέρων έλαμπε σαν αστραπή· γι’ αυτό και ο λόγος τους αντήχησε σαν βροντή στην Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο υποδεικνύοντας σε όλους ασφαλή οδό σωτηρίας.
Στη συνέχεια του σημερινού Ευαγγελικού αναγνώσματος ο Κύριος κάνει λόγο για τη σημασία που έχει η ακριβής τήρηση των εντολών Του. «Μη νομίσετε πως ήλθα για να καταργήσω το Νόμο ή τους προφήτες. Δεν ήλθα για να τα καταργήσω, αλλά για να τα πραγματοποιήσω. Σας βεβαιώνω πως όσο υπάρχει ο κόσμος, έως τη συντέλειά του, δεν θα πάψει να ισχύει ούτε ένα γιώτα ή μία οξεία από το Νόμο. Όποιος, λοιπόν, καταργήσει ακόμη και μία από τις πιο μικρές εντολές αυτού του Νόμου και διδάξει έτσι τους άλλους, θα θεωρηθεί ελάχιστος στην Βασιλεία του Θεού. Ενώ όποιος τις τηρήσει όλες και διδάξει έτσι και τους άλλους, αυτός θα θεωρηθεί μεγάλος στην Βασιλεία του Θεού» (ΜΑΤΘ. 5, 17-19). Ο Κύριος τόνισε ιδιαιτέρως ότι η διδασκαλία του Ευαγγελίου έχει κύρος ακατάλυτο, αιώνιο, και μέχρι τη συντέλεια του κόσμου δεν πρόκειται κανένας να την εξαφανίσει.
Καταλαβαίνουμε τώρα τη μεγάλη σημασία του αγώνα που έδωσαν οι 630 θεοφόροι Πατέρες της Συνόδου της Χαλκηδόνας. Διατήρησαν απαραχάρακτη και ανόθευτη την αλήθεια του Ευαγγελίου· έδωσαν σκληρούς αγώνες εναντίον του Νεστοριανισμού, που υποτιμούσε τη θεϊκή φύση του Κυρίου, και του Μονοφυσιτισμού, που εξαφάνιζε την ανθρώπινή Του φύση· τήρησαν απόλυτη ακρίβεια στη διατύπωση του ορθού δόγματος για το Πρόσωπο και τις δύο φύσεις του Ιησού Χριστού, χωρίς να μεταβάλουν ούτε ένα γράμμα, ούτε δηλαδή το ελάχιστο από όσα παρέλαβαν. Και όμως όλα αυτά τα θεωρούν αναχρονιστικά οι σημερινοί Οικουμενιστές, οι οποίοι έχουν βαλθεί να διαλύσουν την Ορθοδοξία! Όμως δεν θα τα καταφέρουν γιατί στο πηδάλιο της Εκκλησίας είναι ο Ίδιος ο Χριστός! Αυτοί, αν δεν μετανοήσουν, θα πάνε στην αιώνια Κόλαση, ενώ η Εκκλησία του Χριστού θα παραμένει αιώνια!  
Αγαπητοί μου φίλοι, οφείλουμε να μοιάσουμε στους θεοφόρους Πατέρες που εορτάζουμε σήμερα. Και πως θα γίνει αυτό; Με το να είμαστε  άκαμπτοι και ανυποχώρητοι σαν και αυτούς, κυρίως απέναντι στις σύγχρονες αιρέσεις της Πανθρησκείας και του Οικουμενισμού, οι οποίες με ύπουλο τρόπο διαστρέφουν την ακατάλυτη αλήθεια για το Πρόσωπο του Κυρίου. Να διατηρήσουμε ακόμη και να περιφρουρούμε την ακρίβεια στο ορθό δόγμα που μας παρέδωσαν οι Άγιοι Πατέρες, τους οποίους σήμερα τιμάμε, ώστε να μας ανακηρύξει ο Κύριος «μεγάλους» στην επουράνια Βασιλεία Του, όπως ο Ίδιος το υποσχέθηκε! Τι να το κάνουμε να τιμάμε την Ορθοδοξία των θεοφόρων Πατέρων κι εμείς να ασπαζόμαστε τις διάφορες αιρέσεις μέσω του Οικουμενισμού; Πρέπει να αγρυπνούμε, προκειμένου να παραδώσουμε την Ορθόδοξη Πίστη ανόθευτη και στις επόμενες γενεές!
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου