Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

« ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ »

Σαν τη χθεσινή ημέρα, 28 Αυγούστου 2010, πέταξε για τα ουράνια σκηνώματα η ψυχή του μακαριστού Μητροπολίτη πρ. Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη. Όμως σαν χθες, 28 Αυγούστου 2014 έφυγε από τη ζωή και ο μακαριστός θεολόγος Νικόλαος Σωτηρόπουλος.   

Τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες έχει το έτος. Και όμως ο Θεός επέλεξε την ημέρα αυτή για να καλέσει, με διαφορά τεσσάρων ετών, και τους δύο αυτούς πιστούς και αφοσιωμένους δούλους Του κοντά Του. Και τους κάλεσε για να τους αναπαύσει από τους κόπους, τις ασθένειες, τις θλίψεις, αλλά και από τους διωγμούς, που υπέστησαν για το όνομά Του και για την Ορθόδοξη μαρτυρία τους εν μέσω μιας γενεάς άπιστης και διεστραμμένης, η οποία, όπως έλεγε ο Νικόλαος Σωτηρόπουλος, πυρετωδώς προετοιμάζει το έδαφος για τον ερχομό του Αντιχρίστου.
Οι δύο αυτοί αετοί της Ορθοδοξίας δεν έσκυψαν το κεφάλι τους σε κανέναν ισχυρό της γης παρά μόνον στον Ιησού Χριστό, από τον Οποίο έλαβαν και πολλά χαρίσματα. Το σπουδαιότερο από αυτά τα χαρίσματα ήταν η παρρησία, αρετή δυσεύρετη στην Ορθοδοξία σήμερα. Και το χάρισμα αυτό το καλλιέργησαν και το ανέπτυξαν και οι δύο σε τέτοιο βαθμό, ώστε θύμισαν στους πιστούς μεγάλα πνευματικά αναστήματα περασμένων εποχών, Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, Αποστόλους και μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας.
Προσωπικά είχα την ιδιαίτερη ευλογία από τον Θεό να τους γνωρίσω και τους δύο, αφού κατά τα φοιτητικά μου χρόνια διέμενα στο Οικοτροφείο της Ιεραποστολικής Αδελφότητας «Ο Σταυρός», στην Αθήνα.
Στις ημέρες μας η απουσία τους από τις επάλξεις της αγωνιζόμενης Ορθοδοξίας είναι κάτι παραπάνω από αισθητή. Ας είναι η μνήμη τους αιωνία!

Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Κ. Γιαννακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου