Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

« Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ-ΤΟ ΤΑΞΕΙΔΙ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΔΑΪΣΜΟ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ, π. ΤΖΕΗΜΣ ΜΠΕΡΝΣΤΑΪΝ »


Το βιβλίο «Η Αποκάλυψη του Χριστού-Το ταξείδι μου από τον Ιουδαϊσμό στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό» είναι μία αυτοβιογραφία του π. Τζέημς Μπερνστάϊν.
Ο π. Τζέημς Μπερνστάϊν παρουσιάζει στιγμιότυπα από τη ζωή του, αλλά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μεταστροφή του από τον Ιουδαϊσμό στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό.
Η πρώτη επαφή με τον Χριστό ήταν μία Καινή Διαθήκη των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Εισήλθε έπειτα σε διάφορες προτεσταντικές ομάδες. Μάλιστα έγινε και πάστορας σε μία από αυτές.
Όμως αναζητώντας την αλήθεια, ανακάλυψε την Ορθόδοξη Εκκλησία, όπου εκεί βρήκε τον αληθινό Χριστό και όχι τον παραποιημένο.
Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η επιμονή του στην αναζήτηση για την αληθινή Εκκλησία του Χριστού, μελετώντας αρχαία και νεώτερα κείμενα Εκκλησιαστικών συγγραφέων.
Κάνει διάφορες θεολογικές προσεγγίσεις. Αναφέρεται στην Α΄ προς Κορινθίους Επιστολή και συγκεκριμένα στο 11ο κεφάλαιο (στίχοι 23-30), όπου ο Απόστολος Παύλος μιλάει για την Θεία Κοινωνία, και για όσους αναξίως μετελάμβαναν, οι οποίοι αρρώσταιναν ή και πέθαιναν ακόμη (σελίδα 188).
Υποστηρίζει πως υπάρχει θείο σχέδιο για την συνεχή παρουσία του Ορθοδόξου Χριστιανισμού στους Αγίους Τόπους· όπως ακριβώς υπάρχει για την συνεχιζόμενη ύπαρξη του εβραϊκού λαού (σελίδα 229). Λόγω της καταγωγής του έχει αδυναμία στον εβραϊκό λαό.
Μιλάει για την εν Γάγγρα Σύνοδο, η οποία καταδικάζει και αναθεματίζει εκείνους που μέμφονται τον γάμο και τη συζυγική ζωή.
Αλλού αναφέρει: «Ήταν αποκαλυπτικό για εμένα το συμπέρασμα ότι η διδασκαλία του ορθόδοξου Χριστιανισμού και του ορθόδοξου Ιουδαϊσμού για τον Θεό και την κρίση είχαν ως κοινό σημείο το έλεός Του. Πόσο ανακουφιστικό ήταν να ανακαλύψω στην Ορθοδοξία μία απόρριψη της θεωρίας της εξιλέωσης, μέσω της εξαγοράς του χρέους ή ικανοποίησης της θείας δικαιοσύνης, που τόσο διαποτίζει τις μη ορθόδοξες Εκκλησίες!» (σελίδα 299).
Σε αντίθεση με το «Σκισμένο πέπλο» της Γκιουλσάν Εσθήρ, όπου υπάρχει μεταστροφή από την Μουσουλμανική θρησκεία στον Προτεσταντισμό και σε αντίθεση με το βιβλίο «Το τίμημα» του Joseph Fadelle, όπου έχουμε μεταστροφή από την Μουσουλμανική θρησκεία στον Ρωμαιοκαθολικισμό, σε αυτό το βιβλίο μου αρέσει που υπάρχει μεταστροφή από τον Ιουδαϊσμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Το βιβλίο ήταν πολύ ενδιαφέρον! Αξίζει να διαβασθεί!

Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Γιαννακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου