Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

« Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΤΕΜΠΛΟΥ ΑΡΚΕΙ, ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛ ΑΕΡΑΚΗ »


Θα ήταν κακό άραγε, αν ο ιερομόναχος (ηγούμενος μεγάλης και πλούσιας Μονής) αποσυρόταν λίγο από τα φώτα της δημοσιότητας, αν κλεινόταν για λίγο καιρό στο μοναστήρι του, αν απέφευγε για ένα διάστημα τις εξόδους, τις κοσμικές τιμές και τους επαίνους και τις παρασημοφορήσεις;
  • Δεν μετράμε την «προσφορά» του με τις εικόνες, που μοιράζει. Σε λίγο η Παναγία του τέμπλου, που βρίσκεται σε όλους τους ορθοδόξους ναούς, δεν θα έχη καμμία αξία μπροστά στα αντίγραφα (χάρτινα αποτυπώματα με χτυπητές κορνίζες) των ποικίλων εικόνων της Παναγίας, που χαρίζονται από ένα ιδίως ηγούμενο!
  • Μετράμε κάτι άλλο. Την πνευματική ζημιά, που ονομάζεται ψευδαίσθησις και μαγικός τρόπος προσεγγίσεως και χρήσεως θρησκευτικών συμβόλων.
  • Ο Βαπτιστής Ιωάννης, όταν οι διάφορες τάξεις των ανθρώπων τον ρωτούσαν, «τί ποιήσομεν;», δεν τους έλεγε, «Θα έρχεσθε καθημερινά στο ποτάμι και θα παίρνετε ένα ποτηράκι αγιασμένου νερού»! Δεν ωθούσε σε ψευδαισθήσεις σωτηρίας. Συνιστούσε αληθινή αλλαγή: Συναίσθησι με μετάνοια, καρπούς αξίους της μετανοίας και αλλαγή ζωής (Λουκ. γ' 7-15). Και προ παντός τους ετοίμαζε να δεχθούν τον Ισχυρότερο, τον Μεσσία (Λουκ. γ' 16).
  • Και ο απόστολος Πέτρος την ήμερα της Πεντηκοστής, όταν «κατανενυγμένοι τη καρδία» ρωτάνε οι ακροατές, «Τι ποιήσομεν, άνδρες αδελφοί;», δεν τους καλλιέργησε την ψευδαίσθησι. Δεν πρόβαλε καμμιὰ εικόνα της Παναγίας για προσκύνησι! Τους κατηύθυνε στη συναίσθησι, στη μετάνοια: «Μετανοήσατε, και βαπτισθήτω έκαστος υμών επί τω ονόματι Ιησού Χριστού εις άφεσιν αμαρτιών» (Πραξ. β' 38).
  • Όσες ποικιλώνυμες εικόνες της Παναγίας και αν κατεβάζουν, η ωφέλεια ενός αγίου Κοσμά του Αιτωλού δεν μπορεί να επέλθη. Έχουμε ανάγκη αγιοκοσμάτικου κηρύγματος. Δεν χρειαζόμαστε εύκολα θρησκευτικά πραγματάκια, που τελικά καταντούν μαξιλαράκια για να κοιμάται η συνείδησις!
  • Προσπάθησε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος να βάλη ένα φρένο στην έξοδο αγιορειτών με εικόνες και λείψανα, αλλά πριν ξεραθή το μελάνι, ξεχάστηκε η εγκύκλιος (αθετήθηκε)!
  • Η εικόνα της Παναγίας στο τέμπλο αρκεί, υπεραρκεί. Δεν χρειαζόμαστε άλλες «Παναγίες», διαφημιζόμενες και περιφερόμενες. Ποιος θα το φωνάξη αυτό; Ποιος θα στηρίξη το λαό στη ζωή του Χριστού; Ποιος θα μας σώση από τον θρησκευτικό αποπροσανατολισμό;                                                                                   
Περιοδικό: Ιωάννης ο Βαπτιστής, Δεκέμβριος 2017, Τεύχος 633

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου