Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

« ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ… “ΔΙΕΡΩΤΩΜΑΙ, ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ ΑΣΚΗΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ…” »

«Διερωτώμαι, που πήγε το ασκητικό πνεύμα, το ακτήμον, η πτώχεια, η άρνηση του κόσμου και τα του κόσμου, που απαιτεί το Μοναχικό ιδεώδες;».
Τον τελευταίον καιρόν, με μεγάλη λύπη, πληροφορήθηκα για το άνοιγμα καταστήματος της «ΑΒ Βασιλόπουλος» στο κέντρο της μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους.  Παρότι που το Άγιον Όρος είναι ο ιδιαίτερος χώρος για άσκηση και μετάνοια, αποφασίστηκε από κάποιους (λαϊκούς και μοναχούς) να μετατραπεί σε εμπορικό και ξενοδοχειακό κέντρο με το πρόσχημα την εξυπηρέτηση των χιλιάδων ευλαβών προσκυνητών.
Διερωτώμαι, που πήγε το ασκητικό πνεύμα, το ακτήμον, η πτώχεια, η άρνηση του κόσμου και τα του κόσμου, που απαιτεί το Μοναχικό ιδεώδες;
Μήπως η Ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας επτώχευσε τόσο πολύ που κατέφυγε, αντί στην Χάρη της Παναγίας, στο άνοιγμα ενός εταιρικού καταστήματος στο κέντρο του Αγίου Όρους;
Η διοίκηση της εν Ελλάδι θυγατρικής του ολλανδο-βελγικού ομίλου Ahold-Delhaize σκέφτηκε υλιστικώς και κοσμικώς, ότι είναι πιο συμφέρουσα λύση της δικαιόχρησης (franchise). Εξ ου και το κατάστημα «AB Shop & Go» των 140 τ.μ. (314 τ.μ. μαζί με τους αποθηκευτικούς χώρους).
Άνοιξε λοιπόν, μέσω της εταιρείας «Αθωνική Εμπορική» και με μετόχους τους Αλέξανδρο Κεσαπίδη από την Θεσσαλονίκη και Στυλιανό Ζαρμπάνη από τη Σάμο, το εμπορικό κέντρο, ακολουθώντας τη διαδικασία που ισχύει για όλους τους καταστηματάρχες στις Καρυές.
Στο κατάστημα, του οποίου τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν τον Νοέμβριο, θα εργάζονται σήμερα 8 άτομα και αύριο πόσοι άλλοι;
Το πρώην κελλί του Αγίου Νικολάου (το λεγόμενο Σαμαράδικο), που ανήκει στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, μετατράπηκε σε κοσμικό κατάστημα. Διαθέτει κοιτώνες φιλοξενίας λαϊκών (επί πληρωμή), εστιατόριο – καφέ, φυσικοθεραπευτήριο, κατάστημα με εκκλησιαστικά είδη και κατάστημα με οπτικά.
Αχ! Πόσο έχουμε αποξενωθεί από την πράξη και θεωρία του Ορθοδόξου Μοναχισμού;
Για τόσους αιώνες το Άγιον Όρος φιλοξενούσε τους προσκυνητές «δωρεάν και αφιλοκερδώς». Δεν είχε ανάγκη από κοσμική αλυσίδα καταστήματος! Εξ άλλου, ήδη υπάρχουν μικροκαταστήματα που εξυπηρετούν τις σημαντικότερες ανάγκες των Πατέρων και των ευλαβών προσκυνητών.
Διερωτώμαι: που είναι η πίστη των συγχρόνων Πατέρων του Αγίου Όρους; Πως διηγούνται τα υπερθαύμαστα θαύματα της Παναγίας, αλλά οι ίδιοι οι υπεύθυνοι που συμφώνησαν και υπέγραψαν τα συμβόλαια δεν πιστεύουν στην Πρόνοια της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας; Πως λέγουν ότι η Παναγία μας είναι η Προστάτιδα του Αγίου Όρους και όλης της παγκόσμιας Ορθοδοξίας;
Καλά το προφήτευσαν οι παλαιοί Πατέρες, ότι «θα έλθει εποχή που οι μεν Κληρικοί θα ζουν σαν λαϊκοί, και οι δε λαϊκοί σαν Κληρικοί».
Ας ευχηθούμε να ακυρωθεί όποιο συμβόλαιο και αν έγινε.
Να επιστρέψουμε όλοι στην υπακοή, την ακτημοσύνη, την παρθενία, την απλότητα και προπαντός στην ταπείνωση. Ποτέ δεν είναι αργά.
Με άπειρη πατρική αγάπη
† Ο Μητροπολίτης Αντινόης Παντελεήμων Λαμπαδάριος
Εφησυχάζων Μητροπολίτης Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
 
orthodoxostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου