Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

« ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ »

Το θαύμα του Κυρίου Ιησού Χριστού που μας περιέγραψε το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου φίλοι, ξεπερνά κάθε ανθρώπινη λογική! Σ’ έναν ερημικό τόπο της Γαλιλαίας ο Κύριος ευλόγησε πέντε ψωμιά και δύο ψάρια και με αυτά έδωσε τροφή σε χιλιάδες ανθρώπους. Έφαγαν όλοι και χόρτασαν! Είναι δε το θαύμα αυτό πραγματικό, διότι είχε χιλιάδες αυτόπτες μάρτυρες. Επιπλέον έχει καταγραφεί και από τους τέσσερις ιερούς Ευαγγελιστές, πράγμα που δείχνει πόση εντύπωση προκάλεσε το συγκλονιστικό αυτό γεγονός! Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Κύριός μας επιτέλεσε το θαύμα αυτό. Το έκανε, επειδή αυτοί οι άνθρωποι είχαν τον νου τους απόλυτα προσηλωμένο σ’ Εκείνον και για να μας διδάξει ότι οφείλουμε ανάλογη αφοσίωση να δείχνουμε κι εμείς στον Χριστό. Σε αυτά τα δύο σημεία θα επιμείνουμε σήμερα.

Οι άνθρωποι εκείνοι άκουγαν τη θεία διδασκαλία του Κυρίου με δίψα πνευματική και λαχτάρα, επί πολλές ώρες. Δεν λογάριασαν ότι η ώρα είχε περάσει και άρχισε να σκοτεινιάζει. Δεν υπολόγισαν την κούραση από τον δρόμο που είχαν διανύσει, ούτε τις ανάγκες του σπιτιού τους. Δεν μερίμνησαν ούτε για το φαγητό τους και ότι κάποια στιγμή θα πεινούσαν. Κανένας δεν σηκώθηκε να φύγει για να αναζητήσει τροφή. Τους ένοιαζε μόνο να τραφεί η ψυχή τους. Δεν χόρταιναν να ακούνε τον Χριστό. Είχαν αφοσιωθεί εντελώς σ’ Εκείνον. Ο Κύριός μας λοιπόν τους σπλαχνίσθηκε και, για να ανταμείψει τον πόθο τους, κάλυψε όχι μόνο τις πνευματικές, αλλά και τις  υλικές τους ανάγκες με τον θαυμαστό αυτό τρόπο. Επιβεβαίωσε με το θαύμα Του ότι πάντοτε προνοεί με στοργή για όσους Τον ακολουθούν και είναι αφοσιωμένοι σ’ Εκείνον. Γι’ αυτό κι εμείς οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στον Πρόνοια του Θεού.
Ας ακούσουμε τι λέει ο Στάρετς Παρθένιος για την θεία πρόνοια: «Όταν παρουσιάζεται ανθρώπινη βοήθεια, η θεϊκή απομακρύνεται. Κάποιον ερημίτη τον υπηρετούσαν άγγελοι· όταν, όμως, τον πλησίασαν και άρχισαν να τον βοηθούν οι άνθρωποι, οι άγγελοι απομακρύνθηκαν. Η φτώχεια για χάρη του Χριστού είναι μεγάλος θησαυρός. Τον αποκτά μόνο εκείνος που ελπίζει ακράδαντα στη θεία πρόνοια. Τέτοιαν ελπίδα να έχεις, και θα δεις ότι ο Κύριος δεν θα επιτρέψει να πεθάνεις από την πείνα ή να στερηθείς κάτι από τα αναγκαία για την επίγεια ζωή σου. Όταν, όμως, εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου ή ζητάς βοήθεια από τους άλλους, η θεία πρόνοια αποσύρεται. Ο απόστολος Πέτρος βάδιζε πάνω στα κύματα ως τη στιγμή που τον κυρίεψε η ολιγοπιστία (βλ. Ματθ. 14: 30-31)». (Πνευματική Ανθολογία-Από τους βίους και τους λόγους Αγίων της Ρωσίας, σελίδες 295-296).
Το συγκλονιστικό θαύμα του Κυρίου, που ακούσαμε σήμερα στο ιερό Ευαγγέλιο, μας διδάσκει ασφαλώς πολλά. Μας τονίζει ότι, όταν δίνουμε κι εμείς προτεραιότητα στην ψυχή μας, στα πνευματικά αγαθά, τότε ο Κύριος θα μας χαρίζει και τα υλικά. Τίποτε δεν θα μας στερήσει η αγάπη Του. Μας το έχει υποσχεθεί άλλωστε: «Ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού, και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν» (ΜΑΤΘ. 6, 33). «Γι’ αυτό πρώτα απ’ όλα να επιζητείτε την βασιλεία του Θεού και την επικράτηση του θελήματός Του, κι όλα αυτά θα ακολουθήσουν» (ΜΑΤΘ. 6, 33). Αυτή η αλήθεια είναι ιδιαίτερα επίκαιρη στην εποχή μας, που πληθαίνουν τα ερωτηματικά για το μέλλον και η οικονομική αβεβαιότητα πιέζει ασφυκτικά την κοινωνία μας. Όσοι όμως στήριξαν τις ελπίδες τους στον Κύριο και Τον αναζητούν με πόθο, δεν θα στερηθούν κανένα αγαθό, υλικό ή πνευματικό.
Μήπως δεν επαναλαμβάνεται το θαύμα αυτό σε κάθε εποχή; Το είδαμε στην Πατρίδα μας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Το βλέπουμε και σήμερα. Πόσοι φτωχοί βιοπαλαιστές, πόσοι πιστοί πολύτεκνοι οικογενειάρχες, παρά τα πενιχρά έσοδά τους, απολαμβάνουν πλούσια τα αγαθά του Θεού, χωρίς να τους λείπει τίποτε! Βλέπουν τα παιδιά τους να αποκαθίστανται στη ζωή τους και δοξάζουν τον πανάγαθο Θεό. Διότι, όταν ευλογεί ο Θεός, οι μαθηματικοί υπολογισμοί διαψεύδονται. Αντίθετα όσοι εμπιστεύονται στις δυνάμεις τους δεν έχουν την ευλογία του Θεού. Αυτοί οι άνθρωποι ποτέ δεν έχουν σκεφθεί να κάνουν την προσευχή τους και να ζητήσουν τη βοήθεια του Θεού. Υπολογίζουν μόνο στο να έχουν χρήματα με οποιοδήποτε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο. Στηρίζονται στους πολιτικούς και στις λοβιτούρες τους. Τους «γλείφουν» για μια θέση εργασίας για τα παιδιά τους, χάνοντας την αξιοπρέπειά τους.
Αγαπητοί μου φίλοι, πόσο όμορφα τόνιζε την αλήθεια αυτή του θαύματος και ο σύγχρονός μας άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: «Στην πνευματική ζωή κινούμαστε στο θαύμα. Ένα συν δύο δεν κάνει πάντα τρία· κάνει και πέντε χιλιάδες και ένα εκατομμύριο!» (Λόγοι Ε΄-Πάθη και Αρετές, σελίδα 278). Αυτά είναι τα μαθηματικά του Θεού. Ο Κύριος ποτέ δεν σταμάτησε να θαυματουργεί και να ευλογεί όσους είναι αφοσιωμένοι σ’ Εκείνον. Ας φροντίζουμε λοιπόν για τις πνευματικές ανάγκες της ψυχής μας, ας έχουμε ως προτεραιότητα το πως θα αρέσουμε στον Κύριο και τότε Εκείνος θα μας χαρίζει πλούσια τα αγαθά και την ευλογία Του στην οικογένειά μας, στην εργασία μας, σε κάθε βήμα της ζωής μας. Όταν ο Κύριος βλέπει ότι προσπαθούμε να αγωνισθούμε μας ευσπλαχνίζεται ακόμη περισσότερο και στέλνει τις ευλογίες Του στην καθημερινότητά μας.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου