Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

« ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ Γ. ΜΑΝΤΑ (1953-20/8/2024) »

Η πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών εκφράζουν τη θλίψη τους για την εκδημία του μέλους της Εταιρείας και επί σειρά ετών μέλους του Διοικητικού της Συμβουλίου ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΤΑ.
Ο Άγγελος Γ. Μαντάς (1953-20.8.2024) υπηρέτησε από το 1979 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητής φιλόλογος, διευθυντής σχολείων και σχολικός σύμβουλος φιλολόγων. Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ με θέμα Ο τροπικός Παπαδιαμάντης. Συμβολή στη μελέτη της μεταφοράς των παπαδιαμαντικών διηγημάτων (1994) συμμετείχε στα τρία πρώτα διεθνή συνέδρια της Εταιρείας για τον Παπαδιαμάντη και δημοσίευσε πολλά άρθρα για το έργο του Σκιαθίτη καθώς και τον τόμο Ήχος Μυστικός. Επτά κείμενα για τον Παπαδιαμάντη (εκδόσεις Πορθμός, Χαλκίδα 2004). 
Σημαντική συμβολή στις παπαδιαμαντικές σπουδές είναι η δίτομη έκδοση (με μεταγραφή από το χειρόγραφο και επιμέλεια) της παπαδιαμαντικής μετάφρασης της Ιστορίας της Ελληνικής Επαναστάσεως του Τζορτζ Φίνλεϋ (Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία 2008). Υπήρξε, επίσης, συνεπιμελητής της παπαδιαμαντικής μετάφρασης της Ιστορίας της Ελληνικής Επαναστάσεως του Θωμά Γόρδωνος (επιμ. Λαμπρινή Τριανταφυλλοπούλου, ΜΙΕΤ 2015).
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η Πρόεδρος Έρη Σταυροπούλου

Η Γραμματέας Μαρία Αποστολίδου

www.papadiamantis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου