Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

« ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ »

Τα συγκλονιστικά περιστατικά που μας περιέγραψε το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου φίλοι, μας φανερώνουν τη θαυματουργική δύναμη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Δύο τυφλοί Τον ακολούθησαν ζητώντας επίμονα το φως τους. Ο Κύριος άγγιξε τα μάτια τους και είπε: «Ας γίνει σύμφωνα με την πίστη αυτό που μου ζητάτε» (ΜΑΤΘ. 9, 29). Έτσι την ίδια εκείνη στιγμή βρήκαν οι τυφλοί την όρασή τους. Οδήγησαν κατόπιν στον Κύριο κάποιον άνθρωπο δαιμονισμένο, που εξαιτίας του δαιμονίου παρέμενε κωφός και άλαλος. Με ένα Του πρόσταγμα θεράπευσε και αυτόν ο Χριστός. Συνέχισε δε να περιοδεύει, να κηρύττει το Ευαγγέλιο και να θεραπεύει τις ασθένειες των ανθρώπων. Όλοι ομολογούσαν με θαυμασμό ότι ποτέ δεν έγιναν τέτοια μεγάλα και εντυπωσιακά θαύματα στο έθνος του Ισραήλ. Γιατί όμως ο Κύριος επιτελούσε θαύματα στους ανθρώπους και τι είδους θαύματα επιτελεί στη διάρκεια των αιώνων;
Πραγματικά ήταν αμέτρητα τα θαύματα που επιτελούσε ο Κύριος σε κάθε δημόσια εμφάνισή Του. Υπέταξε τα στοιχεία της φύσης, θεράπευσε λεπρούς, χάρισε την ίαση σε κάθε είδους ασθένεια· έβγαλε δαιμόνια, ανέστησε ακόμη και νεκρούς. Κι όλα αυτά από αγάπη προς τους ανθρώπους. Σπλαχνιζόταν τον πόνο. Συνέπασχε η αγία καρδιά Του και θεράπευε τους πάσχοντες. Ο Χριστός με τα θαύματά Του ήθελε να ανακουφίσει τον πόνο των ανθρώπων, αποφεύγοντας να επιδεικνύεται ο Ίδιος με αυτά. Γι’ αυτό στους τυφλούς του σημερινού Ευαγγελίου είπε επιτακτικά να μη δημοσιεύσουν το θαύμα της θεραπείας τους. «Και ενεβριμήσατο αυτοίς ο Ιησούς λέγων· οράτε μηδείς γινωσκέτω» (ΜΑΤΘ. 9, 30). Βέβαια οι δύο τυφλοί, μετά το θαύμα, διέδωσαν τη φήμη Του σε όλη την περιοχή εκείνη. Δεν άντεξαν να κρύψουν αυτή τη μεγάλη ευεργεσία.
Όταν όμως ο Κύριος διέκρινε πώρωση της καρδιάς, δεν επιτελούσε κάποιο θαύμα. Αρνήθηκε, για παράδειγμα, να θαυματουργήσει μπροστά στον Ηρώδη, όταν Τον πήγαν δεμένο την Μεγάλη Παρασκευή, ή στον Πιλάτο. Αρνήθηκε να κατεβεί από τον Σταυρό, όταν οι Φαρισαίοι Τον προκαλούσαν να το κάνει για να αποδείξει ότι είναι Υιός του Θεού. Ο Κύριος δεν θαυματουργούσε για να επιβάλει στους ανθρώπους την πίστη. Ήθελε όμως να στηρίξει τη θεία διδασκαλία Του. Τα θαύματα, εκτός από έκφραση της στοργικής αγάπης Του προς τους ανθρώπους, ήταν και επιβεβαίωση της μεσσιανικής αποστολής Του. Αποτελούσαν συνήθως την αφετηρία ή το επιστέγασμα της διδασκαλίας Του. Τα θαύματα του Κυρίου δεν απευθύνονταν μόνο προς τη θεραπεία του σώματος, αλλά κυρίως και στη θεραπεία της ψυχής του ανθρώπου. Ο Χριστός οτιδήποτε κάνει έχει την προοπτική της αιωνιότητας.
«Ουδέποτε εφάνη ούτως εν τω Ισραήλ» (ΜΑΤΘ. 9, 33), ομολογούσαν οι Ιουδαίοι. Διότι, πράγματι, ποτέ άλλοτε δεν είχαν συμβεί παρόμοια θαυμαστά περιστατικά. Από τότε όμως μέχρι σήμερα ο Κύριός μας δεν έχει σταματήσει να θαυματουργεί. Όλη η ιστορία της Εκκλησίας μας και η εξάπλωσή της στην οικουμένη αποτελεί ένα ζωντανό θαύμα του παντοδυνάμου Θεού. Αναρίθμητα είναι επίσης τα θαύματα και τα σημεία που εξακολουθεί να επιτελεί ο Κύριος μέσω των Αγίων Του. Τα τάματα και τα πολυάριθμα καντήλια στα ιερά προσκυνήματα της Πατρίδας μας επιβεβαιώνουν ότι «θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις αυτού» (ΨΑΛΜ. 67, 36). Όταν έχουμε μία ασθένεια που μας ταλαιπωρεί ή ένα πρόβλημα προστρέχουμε στην Παναγία και στους Αγίους και ζητάμε τη βοήθειά τους. Και όταν το επιτρέψει ο Θεός γίνεται το θαύμα και το πρόβλημα αποκαθίσταται.
Δεν είναι δε μόνο τα θαύματα που συνοδεύονται από υπέρβαση των φυσικών νόμων. Γίνονται και αναρίθμητα πνευματικά θαύματα. Ο Χριστός επιτελεί και πνευματικές νεκραναστάσεις. Πόσοι άνθρωποι, τσακισμένοι από την αμαρτία, νεκροί πνευματικά, προσέτρεξαν σ’ Εκείνον και βρήκαν την αληθινή ζωή! Μετανόησαν και από άσωτοι έγιναν σώφρονες, από ληστές έγιναν Άγιοι. Ας θυμηθούμε τη μεταστροφή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Αυτά είναι τα μεγαλύτερα θαύματα! Είναι συγκλονιστικό γεγονός να θεραπευθεί κάποιος από συγκεκριμένη ασθένεια ή να αναστηθεί ενώ έχει πεθάνει. Κάποια στιγμή όμως ο άνθρωπος θα αρρωστήσει και πάλι, θα πεθάνει και πάλι αυτός που αναστήθηκε. Παράδειγμα ο φίλος του Χριστού Λάζαρος. Αυτό που μένει αιωνίως είναι το να αναστηθεί κάποιος πνευματικά και να σώσει την αιώνια ψυχή του.
Αγαπητοί μου φίλοι, ο Κύριος επιτελεί διαρκώς θαύματα. Μπορεί και η προσωπική μας πείρα να το επιβεβαιώσει. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν μας, θα διαπιστώσουμε ότι πολλές φορές επενέβη στη ζωή μας με θαυμαστό τρόπο, προκειμένου να μας σώσει από κάποιον πνευματικό ή σωματικό κίνδυνο. Όλη η ζωή μας κινείται μέσα στο θαύμα. Κάθε πρωΐ που ξυπνάμε είναι ένα θαύμα. Το ότι αναπνέουμε είναι ένα θαύμα. Το ότι ζούμε σε ένα τέτοιο μολυσμένο περιβάλλον είναι ένα θαύμα. Το ότι πάμε στον προορισμό μας με κάποιο μεταφορικό μέσο είναι ένα θαύμα. Και πολλά άλλα θαύματα που βιώνουμε καθημερινά. Αρκεί με πίστη να προστρέχουμε στον Κύριο, να αποθέτουμε ενώπιόν Του ό,τι μας απασχολεί και μας επιβαρύνει. Κι όσο εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στα παντοδύναμα και στοργικά χέρια Του, τόσο θα ζούμε ένα διαρκές θαύμα.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου