Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ΄ ΛΟΥΚΑ »

Στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου φίλοι, ο Κύριος μας διηγείται τη θαυμάσια παραβολή του Μεγάλου Δείπνου. Κάποιος άνθρωπος ετοίμασε ένα μεγάλο και επίσημο Δείπνο και προσκάλεσε σε αυτό πολλούς ανθρώπους. Όταν λοιπόν έφθασε η ώρα, έστειλε τον δούλο του να ειδοποιήσει τους καλεσμένους ότι όλα είναι έτοιμα και ότι μπορούν να προσέλθουν και να παρακαθίσουν στο τραπέζι. Οι καλεσμένοι όμως άρχισαν, ο ένας μετά τον άλλο, να βρίσκουν δικαιολογίες για την απουσία τους από το Δείπνο. Περιφρόνησαν την πρόσκληση του οικοδεσπότη. Ο πρώτος προφασίσθηκε ότι είχε αγοράσει ένα χωράφι και έπρεπε να πάει να το δει. Κάποιος άλλος αρνήθηκε λέγοντας ότι είχε αγοράσει πέντε ζευγάρια βόδια και έπρεπε να τα δοκιμάσει. Ένας τρίτος προέβαλε ως δικαιολογία το ότι είχε παντρευθεί πρόσφατα και του ήταν αδύνατο να παραστεί στο Δείπνο.

Οι ιεροί ερμηνευτές σημειώνουν ότι το Μεγάλο αυτό Δείπνο, για το οποίο έκανε λόγο ο Ιησούς, συμβολίζει την Βασιλεία των Ουρανών, την μακαριότητα του Παραδείσου. Οι δε καλεσμένοι του Δείπνου συμβολίζουν πρωτίστως τους Εβραίους, τον περιούσιο λαό του Θεού, ο οποίος, παρόλο που δέχθηκε τις μεγάλες ευεργεσίες Του στην Παλαιά Διαθήκη, αρνήθηκε τελικά να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Κυρίου για μετάνοια. Γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να παρακαθίσει στο Δείπνο της Ουράνιας Βασιλείας Του. Καλεσμένοι ωστόσο στο Μεγάλο αυτό Δείπνο είμαστε κι όλοι εμείς οι πιστοί Χριστιανοί. Μας έχει καλέσει ο Κύριος να κληρονομήσουμε την Ουράνια Βασιλεία Του και να απολαύσουμε τα αγαθά του Παραδείσου. Μας έχει ετοιμάσει μεγάλο και επίσημο τραπέζι. Τα ουράνια αυτά αγαθά δεν συγκρίνονται με τίποτα το γήϊνο και φθαρτό. Πραγματικά ο Κύριος μας έχει τιμήσει πάρα πολύ!
Όταν επέστρεψε ο δούλος, διηγήθηκε στον κύριό του όσα του είπαν οι καλεσμένοι, κι εκείνος οργισμένος για την αδιαφορία τους τον διέταξε: «Πήγαινε γρήγορα στις πλατείες και στους δρόμους της πόλης και φέρε μέσα τους φτωχούς, τους ανάπηρους, τους κουτσούς και τους τυφλούς» (ΛΟΥΚΑ 14, 21). Ο δούλος έπραξε όπως του είπε ο Κύριος· όμως υπήρχαν και άλλες κενές θέσεις στο τραπέζι. Ο κύριος τότε του έδωσε νέα εντολή: «Πήγαινε έξω από την πόλη στους δρόμους και στα μονοπάτια και ανάγκασέ τους να έλθουν, για να γεμίσει το σπίτι μου» (ΛΟΥΚΑ 14, 23). Ο Ιησούς κλείνει την παραβολή με τη θλιβερή διαβεβαίωση ότι κανένας από εκείνους που κλήθηκαν πρώτοι και αρνήθηκαν την πρόσκληση του οικοδεσπότη δεν θα απολαύσει το Δείπνο του. «Πολλοί γαρ εισί κλητοί, ολίγοι δε εκλεκτοί» (ΜΑΤΘ. 22, 14). «Γιατί, πολλοί είναι οι καλεσμένοι, λίγοι όμως οι εκλεκτοί» (ΜΑΤΘ. 22, 14).
Οι πρώτοι καλεσμένοι απέρριψαν την πρόσκληση του οικοδεσπότη. Αδιαφόρησαν γι’ αυτή τη μεγάλη τιμή. Έμειναν προσκολλημένοι στην προσωπική τους ζωή και δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στο Δείπνο αυτό, προκειμένου να χαροποιήσουν τον οικοδεσπότη. Οι θέσεις του Δείπνου όμως δεν έμειναν κενές. Το σπίτι γέμισε από ανθρώπους περιφρονημένους, φτωχούς, ασθενείς και άπορους. Δεν ήταν δυνατό να μείνει άδειο το επίσημο αυτό τραπέζι. Ο κύριος το γέμισε με όλους εκείνους τους ανθρώπους που τους περιφρονούν οι άλλοι που ίσως έχουν καλύτερη υγεία, οικονομική άνεση και μία περίοπτη κοινωνική θέση. Έτσι και στην πρόσκληση του Θεού, την οποία περιφρόνησαν οι Εβραίοι, ανταποκρίθηκαν πολλοί ειδωλολάτρες, που ακολούθησαν τον Χριστό και αποτέλεσαν τον περιούσιο λαό του Θεού. Μέσα στους ειδωλολάτρες αυτούς ανήκει και ο προ Χριστού Ελληνικός λαός.
Είπαμε όμως ότι και σ’ εμάς τους Χριστιανούς έχει απευθύνει την ίδια πρόσκληση ο Κύριος. Έχουμε κι εμείς την ευκαιρία να γευθούμε τα πλούσια αγαθά του Δείπνου. Η πρόσκληση αυτή έχει γίνει στον καθένα μας προσωπικά. Ο Κύριος δεν ξεχωρίζει κανέναν άνθρωπο. Από εμάς εξαρτάται αν θα συμμετάσχουμε σε αυτό το Μεγάλο Δείπνο. Γι’ αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε τον εαυτό μας: Μήπως κι εμείς κάποτε απορρίπτουμε την πρόσκλησή Του; Μήπως μένουμε δεμένοι στις επίγειες υποθέσεις μας; Μήπως είμαστε αιχμάλωτοι στις πρόσκαιρες απολαύσεις; Μήπως είμαστε δέσμιοι των διαφόρων παθών; Μήπως τελικά περιφρονούμε με τη ζωή μας τον Ουράνιο προορισμό μας; Σε αυτά τα ερωτήματα οφείλουμε να απαντήσουμε όταν μείνουμε μόνοι μας με τον εαυτό μας κάνοντας ενδοσκόπηση, προκειμένου να πάρουμε απαντήσεις και να αρχίσουμε μία πνευματική ζωή.
Αγαπητοί μου φίλοι, πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Σε λίγες ημέρες θα δούμε τον άπειρο Θεό να γίνεται άνθρωπος. Δεν αρκείται στο να στείλει κάποιον δούλο. Έρχεται ο Ίδιος ο Οικοδεσπότης για να μας προσκαλέσει στη χαρά της Βασιλείας Του. Ας μην χάσουμε την ευκαιρία αυτή που μας δίνεται. Ας ενδιαφερθούμε για την αιώνια αξία της ψυχής μας και ας  δεχθούμε το θείο κάλεσμά Του. Να κλείσουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες της ματαιότητας αυτού του κόσμου. Να μην ακούμε τις αιρετικές και τις αθεϊστικές φωνές, οι οποίες μας οδηγούν στο πνευματικό σκοτάδι και μακριά από το Θείο Βρέφος που θα γεννηθεί σε λίγες ημέρες. Ο χρόνος της ζωής μας είναι περιορισμένος και θα βρεθούμε σύντομα στην αιωνιότητα, όπου εκεί θα πάρουμε τη θέση την οποία επιλέξαμε με τον τρόπο που ζήσαμε στον παρόντα κόσμο. Για να ζήσουμε αιωνίως κοντά στον Χριστό και στην Βασιλεία Του αξίζει να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση αυτή!
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου