Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

« ΚΟΥΡΑ ΜΟΝΑΧΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ “Φως των μοναχών οι άγγελοι, φως του κόσμου οι μοναχοί” »

Η Ιερά μας Μητρόπολη την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου γιόρτασε μία πολύ χαρούμενη κι ελπιδοφόρα μέρα, μία πνευματική αναλαμπή μέσα στο βαρύ κλίμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών, μέσα σε κλίμα πνευματικής ανάτασης αλλά και μοναστηριακής λιτότητας, τέλεσε την κουρά του δόκιμου μοναχού, Ανδρέα Παπαβραμόπουλου και του έδωσε το όνομα «Νικηφόρος».

Πάνω από δέκα χρόνια το περιώνυμο μοναστήρι είχε να ζήσει τέτοιες ευλογημένες στιγμές κουράς μοναχού. Οι ευλογίες των Αχράντων Παθών του Κυρίου μας και του σεπτού σκηνώματος του Αγίου Λεοντίου, που είναι τεθησαυρισμένα αμφότερα στην Ιερά Μονή, μέσα στην ήρεμη ομορφιά του φυσικού τοπίου με τα άφθονα νερά και την πλούσια βλάστηση μετέτρεψαν την τελετή σε ένα ουράνιο βίωμα για τους λίγους παραβρισκόμενους λόγω των απαγορευτικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Η επιλογή του συγκεκριμένου ονόματος έγινε από τον Σεβασμιώτατο για δύο λόγους: Πρώτον, σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης, για να του φέρνει νίκες στον μοναχικό του αγώνα και για βίο νικηφόρο. Δεύτερον, προς τιμή και ανάμνηση του μακαριστού πατρός Νικηφόρου Πεζόπουλου, φωτισμένου κληρικού, ο οποίος διετέλεσε Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό. Η εικόνα της ταυτόχρονης παρουσίας του Ποιμενάρχη μας, με τη συμμετοχή των τριών Καθηγουμένων των ιστορικών Μονών της περιοχής μας, μαζί με τους μοναχούς, τους κληρικούς και τους καλλίφωνους ιεροψάλτες, προσέδωσε ένα χαρακτήρα βυζαντινής ιεροπρέπειας στη σεμνή τελετή, προκαλώντας δέος και αισθήματα ουράνιας ευφροσύνης με τη χάρη των Αγίων Αρχαγγέλων να είναι παρούσα και διάχυτη στις καρδιές όλων. Παντού ήταν σαν να κυριαρχούσε το μήνυμα του Ιερού Χρυσοστόμου πως η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, όσο και να πολεμείται, υπερνικά και δοξάζεται.

Στον Εσπερινό συμμετείχαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, Χρυσόστομος Μυλωνάς, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, Καλλίνικος Αποστολόπουλος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, Ευσέβιος Σπανός, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, Ιερόθεος Παπαθανασίου, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών, Σεραφείμ Σπανογιαννόπουλος, ιερομόναχος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, Γερβάσιος Ιωακειμίδης, ιερομόναχος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών, Φιλάρετος Θεοδωρακόπουλος, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας καθώς και κάποιοι μοναχοί και διάκονοι της τοπικής μας Εκκλησίας.
Προσφωνώντας με πατρική αγάπη τον νέο μοναχό, Νικηφόρο, παρουσία και της οικογενείας του που με ιερή συγκίνηση παρέδωσε ένα παιδί της στην Εκκλησία, ο Σεβασμιώτατος τόνισε τη μεγάλη σημασία των μοναχικών αρετών, που θα πρέπει να κατακτήσει μέσα από την άσκηση. Τον προέτρεψε δε να καλλιεργήσει ιδιαιτέρως ταπείνωση, υπομονή, παρθενία, ακτημοσύνη, αγάπη στον Θεό, την Παναγία και τους Αγίους, υπακοή στον Ηγούμενο και την Αδελφότητα και να προσεύχεται αδιάλειπτα. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ένας φωτεινός μοναχός σαν αετός, που ενώ πετά ψηλά, έχει ταπεινή καρδιά.

Ο κ. Ιερώνυμος συνεχάρη τον μοναχό Νικηφόρο για την απόφασή του να απαρνηθεί τα εγκόσμια σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς και να αφιερώσει τη ζωή του ολοκληρωτικά στον Θεό, προτρέποντάς τον παράλληλα να μην παρασύρεται από τους λογισμούς και τους πειρασμούς, οι οποίοι στους μοναχούς είναι περισσότεροι. Αναφέρθηκε επίσης στον αγώνα, που πρέπει να καταβάλει ο μοναχός συνεχώς, ώστε να είναι  φως στους πιστούς και να τους δείχνει τον δρόμο της σωτηρίας τους, σε μια περίοδο όπου όλες οι αξίες διέρχονται σοβαρότατη κρίση.

Ευχαρίστησε στη συνέχεια όλους τους συντελεστές για το ωραίο αποτέλεσμα αυτής της κατανυκτικής τελετής και ιδιαίτερα τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, Ιερόθεο Παπαθανασίου, ο οποίος στη σύντομη αντιφώνησή του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Σεβασμιώτατο, για την αγάπη με την οποία περιβάλλει τη Μονή και το ξεχωριστό ενδιαφέρον του για την εύρυθμη λειτουργία της και τον ευπρεπισμό των χώρων της. Και σε αυτή την Ακολουθία ο Μητροπολίτης μας, ως φιλομόναχος και φιλακόλουθος Ιεράρχης, περιέβαλε όλους τους πατέρες με ανεπιτήδευτο στοργικό ενδιαφέρον, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι στην Εκκλησία βρίσκει εφαρμογή το αξίωμα «η ισχύς εν τη ενώσει».
Σε όλη τη διάρκεια του Εσπερινού ήταν έκδηλη η συγκίνηση μέχρι δακρύων και η προσευχή όλων, ενώ το κλίμα πνευματικής  ανάτασης κορυφώθηκε την ώρα της κουράς, που έγινε με απόλυτη εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και τάξη. Μετά την κουρά του νέου μοναχού, του ευχήθηκαν όλοι να ευαρεστήσει Θεό και ανθρώπους και να πορεύεται μία ζωή προς τον Παράδεισο.
Αποχωρώντας, όσοι παραβρέθηκαν ένιωσαν βαθιά μέσα τους το μεγαλείο των Μυστηρίων του Θεού και με ενισχυμένη την πίστη τους δοξολογούσαν τον Παντοδύναμο. Ας ευχηθούμε όλοι στον π. Νικηφόρο να ακολουθήσει τις ευχές του Αρχιερέα μας και να τιμήσει το αγγελικό του σχήμα.

imkalaig.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου