Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

« ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο “ΑΡΧΩΝ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ” ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΑΛΙΑΔΩΡΟΣ »

Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος γεννήθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή του ήταν από την Κόνιτσα της Ηπείρου. Ήταν πτυχιούχος Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, μαθητής του πρωτοψάλτη Χριστόφορου Κουτσουράδη και απόφοιτος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών.

Καθοριστική, για την ψαλτική του εξέλιξη, υπήρξε η συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη (1945) με τον Άρχοντα πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνο Πρίγγο. Διετέλεσε ψάλτης, από νεαρή ηλικία, σε γνωστούς ναούς της Θεσσαλονίκης: Αγ. Θεράποντα Κάτω Τούμπας (1942-1944), Αγ. Φανουρίου και Τιμίου Προδρόμου (1944-1952) και από το 1952 πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020, οπότε οι ναοί ανέστειλαν τη λειτουργία τους εξ αιτίας του κοροναϊού.

Έφερε, το οφφίκιο του «Αρχοντος πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως». Δίδαξε τη Βυζαντινή Μουσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1964-1967), στο Μακεδονικό Ωδείο και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Ήταν από τους πιο γνωστούς, και πιο δραστικούς, σύγχρονους ψάλτες του ελλαδικού χώρου, με πλουσιότατη ψαλτική δράση και στο εξωτερικό.

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα ενενηντάχρονα του, πριν από πέντε χρόνια, στη λαμπρή συναυλία που διοργάνωσε η Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις 31 Νοεμβρίου του 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου ερμηνεύτηκαν βυζαντινοί ύμνοι και ψαλμοί.

Ο Χ. Ταλιαδώρος διηύθυνε βυζαντινές χορωδίες σε θεσμούς όπως τα «Δημήτρια» και σε εορτασμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και σε άλλες χώρες, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Μ. Βρετανία, στην Αυστραλία και στη Γερμανία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου