Κυριακή 3 Μαΐου 2020

« Η ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΟΡΩΝΑΪΟΥ, π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ »


Η δημοσιογραφία είναι, κατά τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη, «η συγκέντρωση ειδήσεων και η διάδοσή τους δια των μέσων μαζικής ενημέρωσης με στόχο την πληροφόρηση του πολίτη: έντυπη/ηλεκτρονική». (Λεξικό για το Σχολείο και το Γραφείο, 2ος τόμος Γ-Ι, Κέντρο Λεξικολογίας, 2004, σελίδα 250).
Όποιος εξασκεί το επάγγελμα της δημοσιογραφίας επιτελεί ένα λειτούργημα, αφού συγκεντρώνει ειδήσεις και πληροφορίες και κατόπιν τις διαδίδει μέσα από τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα, με στόχο την κατά το δυνατόν ορθή πληροφόρηση των πολιτών.
Η δημοσιογραφία εμπεριέχει την υποκειμενική άποψη αυτού που την ασκεί, από τον τρόπο διαμόρφωσης ή παρουσίασης των συγκεντρωμένων πληροφοριών, μέχρι τον άμεσο σχολιασμό τους. Όποιος ασκεί τη δημοσιογραφία ως επάγγελμα υπόκειται στον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας της ένωσης συντακτών στην οποία ανήκει.
Η δημοσιογραφία και οι δημοσιογράφοι με ενθουσίαζαν από τα παιδικά μου χρόνια. Σε οτιδήποτε αναφερθώ δεν θέλω με τίποτα να θίξω την καλή δημοσιογραφία και τους καλούς δημοσιογράφους. Θα ήθελα, λοιπόν, να αναφερθώ στη δημοσιογραφία που εξασκούν κάποιοι δημοσιογράφοι στον καιρό αυτό που διανύουμε, της πανδημίας του Κορωναϊού.  
Δυστυχώς κάποιοι στρατευμένοι δημοσιογράφοι στην παραπληροφόρηση του Ελληνικού λαού έκαναν και πάλι το «θαύμα» τους. Ότι μπορούσαν έκαναν από την μεριά τους αυτοί οι κακοί δημοσιογράφοι! Ως υπάκουα παιδιά των αφεντικών τους προσπάθησαν να μεταδώσουν τις ειδήσεις, όπως τους είχαν επιβάλει να τις πουν.
Φόβος, τρομοκρατία και παραπληροφόρηση είναι μερικά από τα στοιχεία που κυριαρχούν αυτόν τον καιρό σε κάποια τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Ας δούμε μερικά παραδείγματα, χωρίς να αναφερθούμε σε ονόματα. Εξάλλου σκοπός μου δεν είναι να κατηγορήσω πρόσωπα, αλλά τις πράξεις τους.
Μεγάλος δημοσιογράφος κουνούσε το δάκτυλό του και με αγανάκτηση σε Μητροπολίτη, χωρίς να είναι εκείνος στο πάνελ, γιατί άνοιξε Ναό και τέλεσε την Ακολουθία των Χαιρετισμών, όπου μπορούσαν να εισέλθουν πιστοί προκειμένου να προσευχηθούν. Μάλιστα ευχόταν να μην υπάρξει κάποιο κρούσμα Κορωναϊού στην περιοχή του γιατί θα ήταν υπεύθυνος ο Μητροπολίτης!
Άλλος μεγάλος δημοσιογράφος, γνωστός για την «καλή» υποκριτική του, όποτε έπρεπε να το κάνει κλαψούριζε για να περάσει το μήνυμά του ή γινόταν αυστηρός γιατί κάποιοι αρνούνται να εμβολιασθούν σε περίπτωση που βρεθεί το εμβόλιο για τον ιό.
Δημοσιογράφος επαρχιακής πόλης, με το τηλεοπτικό συνεργείο του, μπούκαρε κυριολεκτικά σε Ναό, την ώρα που ο Ιερέας τελούσε Ακολουθία. Η δε δικαιολογία του ήταν ότι ο Ιερός Ναός ήταν ανοικτός για το κοινό. Ευτυχώς που εκεί υπήρχαν πιστοί που τους εμπόδισαν.
Το δε άλλο γελοίο της υπόθεσης ήταν η πολεμική που εξασκούσαν δημοσιογραφίσκοι αλιβάνιστοι και ακατήχητοι ως προς την Ορθόδοξη Πίστη εναντίον της Θείας Κοινωνίας. Έτσι και έπεφτε στην αντίληψή τους Ιερέας να κοινωνάει κρυφά πιστούς, ουαί και αλλοίμονο στον Ιερέα εκείνο. Του συμπεριφέρονταν λες και ήταν ο χειρότερος κακοποιός! Δηλαδή τι έπρεπε να κάνουν οι Ιερείς, να αφήσουν ακοινώνητους τους πιστούς από την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, επειδή το ήθελαν κάποιοι;
Η τρομοκρατία και η γελοιότητα στο αποκορύφωμά της! Φόβισαν αυτοί οι κακοί δημοσιογράφοι τόσο πολύ τον κόσμο, που τώρα πλέον κάποιοι δεν φοβούνται μην κολλήσουν Κορωναϊό, αλλά μήπως χρειασθούν ψυχίατρο ή ψυχολόγο! Απόδειξη είναι η δημοσιοποίηση τηλεφωνικής γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με τον πενταψήφιο αριθμό 10306!
Έγραψα αυτές τις λίγες σκέψεις από αγανάκτηση, θέλοντας να δείξω πως από λειτούργημα η δημοσιογραφία μπορεί να καταντήσει μέσο προπαγάνδας, χειρότερο από αυτό που χρησιμοποιούσε ο Γκαίμπελς, Υπουργός Προπαγάνδας της Ναζιστικής Γερμανίας.
Προσωπικά αυτού του είδους τους δημοσιογράφους τους έχω απορρίψει και προσπαθώ να μην τους παρακολουθώ γιατί υποβιβάζουν τη νοημοσύνη μου. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, εσάς που διαβάζετε αυτό το ταπεινό άρθρο, να κάνετε κι εσείς το ίδιο, αν θέλετε, έτσι ώστε να πέσει η θεαματικότητά τους και να πάνε στο σπιτάκι τους! Αρκετά τους ανεχθήκαμε! Αρκετούς ανθρώπους έχουν βλάψει!

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό τό αρθρο σας περί τού τών δημοσιογράφων κράτους, αλλά πολύ ευγενικό και ήπιο, αντανακλώντας τό δικό σας status, αλλα καί το ήπιον καί ευγενές ήθος σας.
    Θα μού επιτρέψετε νά συμπληρώσω ότι, οι δημοσιογράφοι του εντύπου αλλα κυρίως τού ηλεκτρονικού τύπου, λόγω τής μεγαλης τους αναγνωρισημότητας, καθιστούν εαυτούς κριτές, δικαστές νομοθέτες, καί διευθετητές τής εν γένει ζωής τών συγχρόνων ταλαίπωρων Ελλήνων.
    Έχοντας υπερβεί κάθε έννοια ευπρέπειας, ορίων, δεοντολογίας καί καθήκοντος, αλλοτριώνουν ψυχές, επιβάλλουν αλλοτρια έθη καί δημιουργούν σύγχιση νοός, σε ανυποψίαστους ακροατές ή αναγνώστες τους.
    Καί αυτά τά φαινόμενα, είναι απόρροια του ψευτορωμέϊκου που δυστυχώς βιώνουμε άνευ αντιδράσεως.
    Ό Θεός να μάς ελεήσει.
    Χριστός Ανέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυρία Λευκή, οι συμπληρωματικές σκέψεις σας στο ταπεινό μου άρθρο είναι πολύ εύστοχες και σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή