Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

« ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ »


Το σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου φίλοι, μας ενημερώνει για την κατάσταση της Εκκλησίας της Κορίνθου, η οποία είχε αναστατωθεί από τη διαίρεση των Χριστιανών. Άλλοι έλεγαν ότι είναι του Παύλου, άλλοι του Απολλώ, άλλοι του Πέτρου και άλλοι του Χριστού. Ο Απόστολος Παύλος τους προέτρεψε να σταματήσουν τις φιλονικίες και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ τους. «Μεμέρισται ο Χριστός;» (Α΄ ΚΟΡ. 1, 13), γράφει χαρακτηριστικά. «Διαμοιράσθηκε λοιπόν ο Χριστός;» (Α΄ΚΟΡ. 1, 13). Είναι σαν να τους λέει, ότι δεν μπορεί να κομματιάζεται το Σώμα του Χριστού. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν αντιμαχόμενες παρατάξεις μέσα στην Εκκλησία. Όλοι οι Χριστιανοί πρέπει να είναι ενωμένοι και να έχουν έναν κοινό Αρχηγό, τον Ιησού Χριστό. Με αυτή την αφορμή ας δούμε σήμερα γιατί η Εκκλησία δεν είναι δυνατόν να είναι διαιρεμένη και ποιο είναι το καθήκον μας ως συνειδητών μελών της.
Στο Σύμβολο της Πίστεως ομολογούμε ότι πιστεύουμε «εις Μίαν…Εκκλησίαν». Αποτελεί βασική ιδιότητα της Εκκλησίας ότι είναι Μία, δηλαδή μοναδική αλλά και με τα μέλη της ενωμένα. Και αυτό γιατί ένας είναι ο Χριστός, ο Ιδρυτής και η Κεφαλή της Εκκλησίας. Και η Εκκλησία είναι το Σώμα Του. Γι’ αυτό σταυρώθηκε ο Κύριος, γράφει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, «ίνα και τα τέκνα του Θεού τα διεσκορπισμένα συναγάγη εις εν» (ΙΩΑΝ. 11, 52). Δηλαδή, «για να συνάξει σε μία ενότητα και τα διασκορπισμένα παιδιά του Θεού» (ΙΩΑΝ. 11, 52). Αυτό ήταν το επίμονο αίτημα του Κυρίου στην Αρχιερατική Του Προσευχή, πριν προσφέρει τη σταυρική Του θυσία: «ίνα ώσιν εν» (ΙΩΑΝ. 17, 11). Δηλαδή, «για να μείνουν ενωμένοι» (ΙΩΑΝ. 17, 11). Και μιλάει για τους πιστούς, τα μέλη της Εκκλησίας Του. Η ενότητα μέσα στην Εκκλησία είναι πολύ σημαντική για όλους μας.
Η αποστολή της Εκκλησίας είναι να ενώσει όλους τους ανθρώπους μεταξύ τους και με τον Τριαδικό Θεό σε μία άρρηκτη και αιώνια κοινωνία αγάπης. Και επειδή ιδρύθηκε από τον Θεάνθρωπο Χριστό, δεν είναι δυνατόν να μην επιτύχει την αποστολή της, παρόλο που κατά καιρούς ταλαιπωρείται από εσωτερικές ταραχές, συγκρούσεις και σχίσματα. Αυτά όλα τα αρνητικά οφείλονται στην πνευματική ατέλεια των μελών της και στην πολεμική του διαβόλου, ο οποίος μισεί την Εκκλησία και θέλει να τη διαλύσει. Γι’ αυτό κι εμείς οι Χριστιανοί, τα μέλη της Εκκλησίας, δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για την ενότητά της. Αντίθετα, οφείλουμε να προσέχουμε πολύ, ώστε να μην προκαλούμε, αλλά και να μη συμμετέχουμε σε φιλονικίες και αντιπαραθέσεις. Είναι πολύ άσχημο να ταλαιπωρούμε το Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, με τους δικούς μας εγωϊσμούς, που θέλουμε να περνάει πάντα το δικό μας.
Βέβαια μέσα στην Εκκλησία ο καθένας μας ανήκει σε συγκεκριμένη ενορία και είναι φυσικό να αναπτύσσει ιδιαίτερο σύνδεσμο με τους συνενορίτες του. Επίσης έχουμε την ευχέρεια να επιλέξουμε τον Πνευματικό που μας αναπαύει. Το ζητούμενο ήταν και είναι πάντοτε να μην προσκολλόμαστε στο πρόσωπο αυτό όπως και στο στενό εκκλησιαστικό περιβάλλον στο οποίο ανήκουμε. Διότι αυτή η προσκόλληση έχει ως αποτέλεσμα την καλλιέργεια πνεύματος υπεροχής και αντιπαράθεσης: «εμείς είμαστε οι Ορθόδοξοι και οι αληθινά πνευματικοί άνθρωποι, ενώ οι άλλοι όχι». Μη νομίζουμε ότι αυτά δεν γίνονται ακόμη και στις ημέρες μας. Δυστυχώς και σήμερα κάποιοι προσκολλώνται σε κάποιον Πνευματικό και τον «θεοποιούν». Ή άλλοι προσκολλώνται σε κάποια Χριστιανική ομάδα και θεωρούν ότι μόνο αυτή έχει την αλήθεια του Χριστού.
Αληθινά πνευματικοί άνθρωποι γινόμαστε, όταν έχουμε ζωντανή σχέση με τον Ιησού Χριστό, την Κεφαλή της Εκκλησίας. Ο πνευματικός οδηγός και το πνευματικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, είναι απλώς τα μέσα για να βρούμε τον Χριστό. Αυτός είναι ο Σωτήρας μας, Αυτός σταυρώθηκε για εμάς και μας ελευθέρωσε από την εξουσία του διαβόλου. Βαπτισθήκαμε με πίστη στο απολυτρωτικό έργο του Χριστού. Σε Αυτόν ανήκουμε. Αυτός ενώνει τα μέλη της Εκκλησίας μεταξύ τους με τον σύνδεσμο του Αγίου Πνεύματος. Τη ζωντανή σχέση με τον Κύριο επιτυγχάνουμε υπακούοντας στον Κύριο, ζώντας τη ζωή της μετανοίας και του αγιασμού. Όποιος ζει τον Χριστό, είναι άνθρωπος ειρήνης και πραότητας. Δεν εκνευρίζεται, δεν φιλονικεί με κανέναν, αλλά έχει και την Χάρη να ειρηνοποιεί τους αντιμαχομένους. Μεταδίδει, ίσως και χωρίς να το γνωρίζει, την ειρήνη στους γύρω του.
Αγαπητοί μου φίλοι, στη σημερινή εποχή επικρατεί παντού η διαίρεση, η ταραχή και το μίσος. Αυτή η κατάσταση έχει κουράσει τον σημερινό άνθρωπο και τον οδηγεί σε άσχημες καταστάσεις και φυσικά μακριά από τον Θεό. Υπάρχει όμως ένας χώρος, όπου εκεί μπορούμε να καταφύγουμε και να ζήσουμε διαφορετικά. Και ποιος είναι αυτός ο χώρος; Μα φυσικά η Εκκλησία. Η Εκκλησία του Χριστού είναι ο μόνος χώρος στον οποίο μπορούμε να ζήσουμε την ενότητα, την ειρήνη και την αγάπη. Και αυτό γιατί ο Κύριος απέστειλε στην Εκκλησία το Πνεύμα Του το Άγιον, το Οποίο απεργάζεται αυτή τη θαυμαστή ενότητα στις καρδιές των πιστών που δεν αντιστέκονται στην αγάπη Του. Η Εκκλησία είναι η αληθινή οικογένειά μας, η αγκαλιά του Πατέρα μας. Ας χαιρόμαστε τη θαλπωρή της και ας μην καταφεύγουμε σε άλλους χώρους από όπου δεν έχουμε να λάβουμε κάτι το ουσιαστικό.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου