Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

« ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ »

Στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου φίλοι, το οποίο προέρχεται από την προς Ρωμαίους επιστολή, ο Απόστολος Παύλος κάνει λόγο για τη δικαιοσύνη του Θεού. Ο δίκαιος Κριτής θα κρίνει τους ανθρώπους αμερόληπτα, ανάλογα με τις ευκαιρίες που δόθηκαν στον καθένα για να πράξει το καλό, αλλά και ανάλογα με το πως αξιοποίησε τις ευκαιρίες αυτές. Δόξα και τιμή και ειρήνη, τονίζει ο Απόστολος, θα αποδοθεί σε κάθε άνθρωπο που εργάζεται το καλό, είτε αυτός είναι Ιουδαίος είτε ειδωλολάτρης. «Ου γαρ έστι προσωποληψία παρά τω Θεώ» (ΡΩΜ. 2, 11). Ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις σε πρόσωπα. Γι’ αυτό όσοι αμάρτησαν χωρίς να γνωρίσουν τον Νόμο του Θεού, θα καταδικασθούν χωρίς να ληφθεί υπ’ όψη ο Νόμος. Ενώ όσοι αμάρτησαν γνωρίζοντας τον Νόμο του Θεού, με βάση τον Νόμο θα κριθούν. Διότι δίκαιοι ενώπιον του Θεού δεν είναι όσοι ακούνε απλώς τον Νόμο, αλλά όσοι παράλληλα τον εφαρμόζουν.

Πολλές φορές οι άνθρωποι αναρωτιούνται: Πως θα κρίνει ο Θεός τον κόσμο, που δεν γνώρισε τον Χριστό και δεν άκουσε το Ευαγγέλιό Του; Άδικο δεν θα είναι να κολασθούν τόσοι άνθρωποι εξαιτίας της άγνοιάς τους; Ο Απόστολος Παύλος μας δίνει στη σημερινή Αποστολική περικοπή ξεκάθαρη απάντηση. Μας λέει ότι κανένας άνθρωπος δεν πρόκειται να αδικηθεί κατά τη μέλλουσα Κρίση. Ο Θεός είναι δίκαιος. Πέρασαν ασφαλώς από τον κόσμο αυτό άνθρωποι που δεν γνώρισαν το Ευαγγέλιο του Χριστού. Υπάρχουν και σήμερα λαοί που αγνοούν τον αληθινό Θεό. Από τους ανθρώπους αυτούς θα ζητηθούν λιγότερα κατά την Κρίση. Δεν θα κριθούν με βάση το Ευαγγέλιο, αλλά ανάλογα με το αν έπραξαν το καλό ή το κακό στη ζωή τους. Ο Θεός θα δείξει το έλεός Του στον κάθε άνθρωπο! Θα προσπαθήσει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που έχει, προκειμένου να σωθούμε. Εκτός και δεν το θελήσουμε εμείς.
Αντίθετα, σε όσους ο Θεός έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλά πράγματα, από αυτούς θα ζητήσει περισσότερα. Στη δεύτερη αυτή κατηγορία των ανθρώπων ανήκουμε κι όλοι εμείς, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, που ο αγαθός Κύριος όχι απλώς μας έχει δώσει πολλά, αλλά μας έχει χαρίσει τα πάντα! Διότι μας έβαλε μέσα στον ιερό χώρο της Εκκλησίας Του, όπου μας αποκαλύπτει την ορθή γνώση της αλήθειας του Ευαγγελίου Του, το θείο και σωτήριο θέλημά Του. Μέσα στην Εκκλησία του Χριστού μετέχουμε στην Χάρη των αγίων Μυστηρίων Του και μέσα από αυτά ενωνόμαστε μαζί Του. Τα Μυστήρια της Εκκλησίας δεν είναι απλές τελετές. Σε κάθε Μυστήριο κατεβαίνει το Άγιο Πνεύμα και μας αγιάζει. Πόσα μας χαρίζει, αλήθεια, ο Θεός! Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν: Αξιοποιούμε όλες αυτές τις δωρεές Του, για τις οποίες θα μας ζητηθεί λόγος κατά τη μέλλουσα Κρίση;
Στη συνέχεια του σημερινού Αποστολικού αναγνώσματος ο θείος Απόστολος αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στους ανθρώπους που δεν γνώρισαν τον αληθινό Θεό. Μας λέει ότι οι ειδωλολάτρες, που δεν έλαβαν γραπτό Νόμο, εφαρμόζουν όσα προστάζει ο θείος Νόμος, διότι «εαυτοίς εισι νόμος» (ΡΩΜ. 2, 14). Έχουν, δηλαδή, ως «Νόμο» τον ίδιο τον εαυτό τους, τη συνείδησή τους. Το έργο που επιτελεί ο Νόμος, να διαφωτίζει δηλαδή τους ανθρώπους ώστε να διακρίνουν το αγαθό από το κακό, το έχουν γραμμένο στις καρδιές τους. «Ενδείκνυνται το έργον του νόμου γραπτόν εν ταις καρδίαις αυτών, συμμαρτυρούσης αυτών της συνειδήσεως» (ΡΩΜ. 2, 15), γράφει ο Απόστολος Παύλος. Η φωνή της συνείδησης, που υπάρχει έμφυτη μέσα τους, δίνει μαρτυρία για κάθε πράξη τους, αν είναι καλή ή όχι. Η συνείδηση υπερασπίζεται ή κατηγορεί τον κάθε άνθρωπο για τις ενέργειές του.
Την ημέρα που θα κρίνει ο Θεός τις κρυφές πράξεις των ανθρώπων σύμφωνα με το Ευαγγέλιό Του, θα δικαιωθούν αυτοί που εφάρμοσαν τον Νόμο Του. Και η τελική αυτή Κρίση θα γίνει δια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Εκείνος θα είναι ο υπέρτατος Κριτής όλων των ανθρώπων. Ο κάθε άνθρωπος, λοιπόν, κάθε εποχής, είτε είναι Χριστιανός είτε ειδωλολάτρης, είτε γνώρισε την αλήθεια, είτε έζησε μέσα στην πλάνη, είτε πιστεύει στον Θεό, είτε είναι άθεος, ακούει στα βάθη της καρδιάς του τη φωνή της συνείδησης, τη φωνή του Θεού, που αντηχεί μέσα του. Η συνείδηση είναι μάρτυρας της αλήθειας, είναι κριτής που δεν δωροδοκείται. Η συνείδηση είναι μία διαρκής βοή, που, όσο κι αν κωφεύει ο άνθρωπος, αυτή πάντοτε θα αντηχεί μέσα του και άλλοτε θα τον ελέγχει για τις άσχημες πράξεις του, άλλοτε πάλι θα τον επαινεί και θα τον προτρέπει να αγωνισθεί σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.
Αγαπητοί μου φίλοι, η συνείδηση έχει τοποθετηθεί μέσα μας από τον Θεό, για να μπορούμε να ξεχωρίζουμε ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος. Μας αφυπνίζει όταν πρόκειται να πράξουμε κάποια κακή πράξη και μας επισημαίνει ποιο είναι το θέλημα του Θεού. Αν δεν προσέξουμε, υπάρχει περίπτωση η φωνή της συνείδησης να φιμωθεί και να μην μπορεί να μας προειδοποιήσει. Αυτό εξαρτάται από τη θέση που θα πάρουμε εμείς απέναντι στη συνείδηση. Ας ακούμε τη φωνή αυτή, την οποία ο Θεός έθεσε μέσα μας, το παράδοξο αυτό «Ευαγγέλιο», που είναι γραμμένο μέσα μας, ώστε να προστατεύουμε την ψυχή μας από κάθε πράξη που εναντιώνεται στο θέλημα του Θεού. Μόνο έτσι θα λάβουμε το έλεος του δικαιοκρίτη Κυρίου μας κατά την Δευτέρα Αυτού Παρουσία. Μην αμελούμε να καλλιεργούμε αυτή τη φωνή μέσα μας, έτσι ώστε να μας προειδοποιεί όταν πρόκειται να πράξουμε κάτι κακό.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου