Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ »

Από σήμερα, αγαπητοί μου φίλοι, ξεκινά η κατανυκτική περίοδος του Τριωδίου, η οποία διαρκεί μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Κατά την εκκλησιαστική αυτή περίοδο, η Εκκλησία μας μέσα από τους υπέροχους ύμνους και τα ιερά αναγνώσματα στρέφει την προσοχή μας στον εσωτερικό μας κόσμο. Μας καλεί να εξετάσουμε τον εαυτό μας, να δούμε τις αμαρτίες μας, τα πάθη μας και με μετάνοια να επιστρέψουμε στον Θεό. Στη σημερινή Αποστολική περικοπή, ο Απόστολος Παύλος από τη φυλακή της Ρώμης στέλνει στον αγαπητό μαθητή του Τιμόθεο πολύτιμες συμβουλές. Μεταξύ άλλων του υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι το ότι από μικρό παιδί ο Τιμόθεος γνώρισε τη διδασκαλία της Γραφής από την ευσεβή μητέρα του Ευνίκη και τη γιαγιά του Λωίδα. Διότι η Αγία Γραφή μπορεί να μεταδώσει στον άνθρωπο την αληθινή σοφία που οδηγεί στην αιώνια σωτηρία. Ποια όμως είναι η σοφία αυτή και πως θα την αποκτήσουμε;

Σύμφωνα με την κοσμική αντίληψη σοφός είναι αυτός που έχει πολλές γνώσεις, πλούσια μόρφωση, αυτός  που έχει σπουδάσει επιστήμες, ο έξυπνος, ο ευφυής. Είναι ασφαλώς σημαντικό να έχει κάποιος τα στοιχεία αυτά που είναι δώρα του Θεού για να προοδεύσει η ανθρώπινη κοινωνία. Αυτό όμως δεν είναι το παν. Διότι η ανθρώπινη σοφία μπορεί να ερμηνεύσει μόνο τα φυσικά φαινόμενα, τα κτιστά, τα επίγεια. Δεν μπορεί να προσεγγίσει τα υπερφυσικά, τα άκτιστα, τα ουράνια. Έτσι πολλοί σπουδαίοι επιστήμονες αγνοούν τον Θεό και παραβλέπουν τον σκοπό της ύπαρξής τους. Δεν μπορούν να κατανοήσουν την ύπαρξη του Θεού και καταλήγουν να γίνουν άθεοι. Αυτοί οι άνθρωποι σκέπτονται μόνο με τη λογική και ειρωνεύονται κάθε μορφή πίστης, θεωρώντας τους ανθρώπους που πιστεύουν ανόητους. Και όμως αυτοί είναι οι ανόητοι της υπόθεσης, αφού δεν μπορούν να πιστέψουν στην ύπαρξη του αληθινού Θεού.
Αληθινά σοφός είναι εκείνος που έχει τη σοφία του Θεού. Αυτός που δεν έχει απλώς διανοητική ικανότητα και οξύτητα σκέψης, αλλά σύνεση να διακρίνει το θέλημα του Θεού σε κάθε περίσταση, διάκριση να βλέπει τον Θεό πίσω από τα γεγονότα, φωτισμό ώστε να γνωρίζει ότι ο προορισμός του ανθρώπου είναι η αιώνια σωτηρία του. «Η δε άνωθεν σοφία πρώτον μεν αγνή εστιν, έπειτα ειρηνική, επιεικής, ευπειθής, μεστή ελέους και καρπών αγαθών, αδιάκριτος και ανυπόκριτος» (ΙΑΚ. 3, 17), επισημαίνει ο άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος. Δηλαδή, «η σοφία όμως που έρχεται από τον ουρανό είναι πρώτα πρώτα γνήσια, ύστερα είναι ειρηνική, αγαθή, πειστική, γεμάτη ευσπλαχνία και καλούς καρπούς, αμερόληπτη και ειλικρινής» (ΙΑΚ. 3, 17). Η σοφία του Θεού μας προσφέρει πολλά. Είναι η πραγματική σοφία. Η ανθρώπινη σοφία είναι ελλιπής. Πως λοιπόν θα μπορέσουμε να την αποκτήσουμε;
Πηγή της σοφίας αυτής είναι ο Ίδιος ο Θεός. Εκείνος αποκαλύπτει στον πεπερασμένο άνθρωπο όσα αδυνατεί από μόνος του να ανακαλύψει. Τα του Θεού «ο μονογενής υιός ο ων εις τον κόλπον του πατρός, εκείνος εξηγήσατο» (ΙΩΑΝ. 1, 18), σημειώνει ο ιερός Ευαγγελιστής Ιωάννης. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός μας εξήγησε αυτά που αφορούν τον Θεό, η δε διδασκαλία Του, τα θεία λόγια Του, βρίσκονται θησαυρισμένα στην Καινή Διαθήκη. Τα φανερώνει σε όσους επιζητούν τον θείο φωτισμό. «Κύριος δίδωσι σοφίαν, και από προσώπου αυτού γνώσις και σύνεσις» (ΠΑΡ. 2, 6), υπογραμμίζει ο σοφός Σολομών. Από τον Θεό πηγάζει η αληθινή σοφία, από τη θεία αποκάλυψή Του που βρίσκεται στην Αγία Γραφή. Μέσα στην Αγία Γραφή μπορούμε να διεισδύσουμε στα μυστήρια του Θεού, να ανακαλύψουμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε, να κατανοήσουμε όσο είναι αυτό εφικτό τον Τριαδικό μας Θεό.
Γι’ αυτό όποιος μελετά με ταπεινό φρόνημα και ευλάβεια τον λόγο του Θεού και τον εφαρμόζει στη ζωή του, ακολουθεί δηλαδή τις θείες εντολές, γίνεται αληθινά σοφός. Αντιμετωπίζει τα ζητήματα της ζωής του με σύνεση και θείο φωτισμό. Πετυχαίνει τελικά τον ανώτερο σκοπό του, την ένωσή του με τον Θεό. Αυτό επισημαίνει ο Απόστολος Παύλος στον μαθητή του Τιμόθεο. Του γράφει ότι τα «ιερά γράμματα» (Β΄ ΤΙΜ. 3, 15), ο λόγος του Θεού δηλαδή, κάνει τον άνθρωπο σοφό «εις σωτηρίαν» (Β΄ ΤΙΜ. 3, 15). Του μεταδίδει την αληθινή σοφία που χρειάζεται για να σωθεί. Κάνει εντύπωση ότι αρκετοί σύγχρονοι Άγιοι της Εκκλησίας, όπως ο άγιος Πορφύριος ή ο άγιος Παΐσιος, ήταν άνθρωποι ολιγογράμματοι. Κι όμως είχαν την «άνωθεν» σοφία και μπορούσαν να συμβουλεύουν ακόμη και διακεκριμένους επιστήμονες και να δείχνουν στους ανθρώπους την οδό για να φθάσουν στην Βασιλεία του Θεού.
Αγαπητοί μου φίλοι, ο κόσμος μας σήμερα παράγει ανθρώπους ευφυείς και ικανούς. Γύρω μας πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν αποκτήσει Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά διπλώματα. Σπάνια όμως, δυστυχώς, συναντά κάποιος αληθινά σοφούς, ανθρώπους του Θεού. Η Εκκλησία μας αντίθετα γεννά Αγίους· ανθρώπους που πλησιάζουν τον Θεό και ψηλαφούν την παρουσία Του στη ζωή τους. Ανθρώπους στους οποίους αποκαλύπτεται ο Θεός. Διότι αυτά που διδάσκει και φαίνονται στους υπόλοιπους ανόητα, είναι τελικά απείρως σοφότερα από τις σοφίες του κόσμου. Αυτά τα «ιερά γράμματα» (Β΄ ΤΙΜ. 3, 15), που λέει στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα ο Απόστολος Παύλος, να διδάσκουμε στα παιδιά μας. Να τα ποτίζουμε με τα ζωήρρυτα νάματα της Γραφής, ώστε να αποκτήσουν τη σοφία του Θεού, που θα τα οδηγήσει στην αιώνια σωτηρία.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου