Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

« ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ »

Αν σας πω ότι η Πεντηκοστή είναι ένα άλλο Πάσχα, ίσως να σας σκανδαλίσω. Όμως αυτή είναι η αλήθεια! Η εορτή της Πεντηκοστής, είναι του μεγέθους του Πάσχα. 

Κατέβηκε το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Πνεύμα το Άγιο και το οποίο παραμένει μαζί μας, πράγμα που δεν το ξέρουμε.
Και για να κατέλθει το Πνεύμα το Άγιο έπρεπε να αναληφθεί ο Χριστός. Εάν ο Χριστός δεν έφευγε από τον κόσμο, το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος δεν θα ερχότανε. 
Για να έχουμε λοιπόν ιστορικό γεγονός την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, πάει να πει ότι ο Χριστός Αναλήφθηκε.
Όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας, που λέγονται σωστικά μυστήρια, επιτελούνται από το Άγιο Πνεύμα.
Το Πνεύμα το Άγιο είναι εκείνο, το οποίο εργάζεται για λογαριασμό του Χριστού, τη σωτηρία του ανθρώπου.
Το Πνεύμα το Άγιο είναι εκείνο, που αγιάζει τα ύδατα και βαπτιζόμαστε και μας καθαρίζει από την αμαρτία.
Το Πνεύμα το Άγιο είναι εκείνο, το οποίο καθαρίζει τον άνθρωπο από τις αμαρτίες μετά το βάπτισμα, δια της μετανοίας και της εξομολογήσεως.
Το Πνεύμα το Άγιο είναι εκείνο, το οποίο μεταβάλλει τον άρτο σε Σώμα και τον οίνο σε Αίμα Χριστού (Θεία Κοινωνία) και τρέφει και εξαγνίζει την ψυχή του και φωτίζεται ο νους του ανθρώπου.
Το Πνεύμα το Άγιο είναι εκείνο, που αγιάζει το έλαιον (ευχέλαιο) και φυγαδεύει και θεραπεύει τις ασθένειες των ανθρώπων.
Το Πνεύμα το Άγιο είναι εκείνο, το οποίο αγιάζει το ύδωρ και γίνεται αγιασμός και αγιάζει και φυγαδεύει τα δαιμόνια.
Το Πνεύμα το Άγιο είναι εκείνο, το οποίο ενώνει τους 2 ανθρώπους δια του γάμου και τους κάνει σάρκα μία.
Το Πνεύμα το Άγιο είναι εκείνο, το οποίο ενδυναμώνει τον άνθρωπο, χαριτώνει τον άνθρωπο και φρουρεί τον άνθρωπο και τον κάνει ικανό να μπορεί να νικήσει τα τεχνάσματα του σατανά.
Το Πνεύμα το Άγιο είναι εκείνο, το οποίο υπάρχει στην Εκκλησία και στερεώνει και διατηρεί την Εκκλησία του Χριστού. Αν διαβάσετε στην Παλαιά Διαθήκη, όταν έφτιαξε ο Σολομών τον Ναό του Σολομώντος, κάλεσε τον Θεό να τον επισκεφτεί. 
Και προσευχήθηκε και ήρθε ένα νέφος, σαν αυτό της Πεντηκοστής και κατέκλυσε τον Ναό. Ήρθε η Χάρις του Πνεύματος του Αγίου στον Ναό εκείνο, πόσο μάλλον σήμερα στον Ναό του Χριστού, της Θεοτόκου και των Αγίων.
Το Πνεύμα το Άγιο είναι εκείνο, το οποίο συντηρεί τα σύμπαντα. Το ότι υπάρχει ζωή στην υδρόγειο, στα φυτά, στα ζώα, στα πτηνά, στις θάλασσες στα πάντα, αυτό οφείλεται στο ότι το Πνεύμα το Άγιο είναι Θεός και βρίσκεται πανταχού παρών.
Το Πνεύμα το Άγιο είναι εκείνο, το οποίο κατευθύνει την Ιεραποστολή.
Το Πνεύμα το Άγιο είναι εκείνο, το οποίο ερμηνεύει τις Γραφές, διότι γράφηκαν δια Πνεύματος Αγίου και ερμηνεύονται δια Πνεύματος Αγίου.
Το Πνεύμα το Άγιο είναι αυτό που διατηρεί την καθαρότητα της ψυχής, που διατηρεί την καθαρότητα του νοός, που φωτίζει τον νου και θεριεύει τον άνθρωπο επ’ αγαθώ...
Όλα αυτά, τα κάνει το Πνεύμα το Άγιο!

Δημήτριος Παναγόπουλος, Ιεροκήρυκας

agios-dimitrios.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου