Κυριακή 25 Απριλίου 2021

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ »

Η Κυριακή των Βαΐων, αγαπητοί μου φίλοι, είναι ημέρα πανηγυρική μέσα στο κατανυκτικό Τριώδιο και πριν την είσοδό μας στην Εβδομάδα των Αγίων Παθών. Ο Κύριός μας εισέρχεται θριαμβευτικά στα Ιεροσόλυμα, προμηνύοντας και τη δική Του Ανάσταση. Γι’ αυτό και το σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα αποπνέει ένα αίσθημα χαράς. Λέει ο Απόστολος Παύλος προς τους Φιλιππησίους: «Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε» (ΦΙΛΙΠ. 4, 4). Και μάλιστα δεν αρκείται να το πει μία μόνο φορά, αλλά το επαναλαμβάνει για να τονίσει επιπλέον την προτροπή του: «πάλιν ερώ, χαίρετε» (ΦΙΛΙΠ. 4, 4). Όμως αυτή η χαρά πρέπει να είναι «εν Κυρίω» (ΦΙΛΙΠ. 4, 4). Δηλαδή, η χαρά αυτή να μην είναι αποτέλεσμα εξωτερικών συνθηκών ή διασκεδάσεων, αλλά να προέρχεται από την ένωσή μας με τον Χριστό. Μόνο τότε μπορεί να θεωρηθεί, ότι είναι πραγματική χαρά και όχι ψεύτικη.

Όταν χαιρόμαστε «εν Κυρίω» (ΦΙΛΙΠ. 4, 4), τότε η χαρά μας είναι διαρκής. Μπορούμε, συνεπώς, να ζούμε την χαρά αυτή κάθε στιγμή της ζωής μας, ακόμη και στον καιρό του πειρασμού ή της δοκιμασίας. Ο Χριστιανός αισθάνεται μέσα στις πολλές θλίψεις την παρηγοριά του Θεού. Αν και βρίσκεται μέσα στις δυσκολίες της καθημερινότητας, η ψυχή του γεμίζει χαρά από την παρουσία του Χριστού στη ζωή του. Αυτό, λοιπόν, που απομακρύνει την χαρά από την ψυχή μας δεν είναι οι θλίψεις και οι πειρασμοί, που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, αλλά η απομάκρυνσή μας από τον Χριστό και από την εφαρμογή των θείων εντολών Του. Η χαρά είναι συνυφασμένη με τον Ιησού Χριστό. Οι σημερινοί άνθρωποι έχουν διώξει από τη ζωή τους τον Χριστό και γι’ αυτό δεν χαίρονται. Είναι βουτηγμένοι στη θλίψη και στην μελαγχολία, αν και πολλές φορές τα έχουν όλα στη ζωή τους.
Στη συνέχεια της περικοπής ο Απόστολος Παύλος εφιστά την προσοχή μας σε έναν κίνδυνο που μπορεί να διαταράξει την χαρά μας. Ποιος είναι ο κίνδυνος αυτός; Είναι η μέριμνα. «Μηδέν μεριμνάτε» (ΦΙΛΙΠ. 4, 6), μας τονίζει. Μας προτρέπει να μην κυριευόμαστε από αγωνιώδη φροντίδα για κανένα από τα θέματα της ζωής μας. Είναι αλήθεια ότι στις ημέρες μας το άγχος καταπνίγει τους ανθρώπους. Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής, οι επαγγελματικές και οικονομικές δυσκολίες, και η πολυδιάσπαση στην καθημερινότητα φέρνουν αγωνία και αναστάτωση στην ψυχή. Πολλοί καταφεύγουν ακόμη και σε αποκρυφιστικές και δαιμονικές μεθόδους για την καταπολέμηση του άγχους, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός. Στις ημέρες μας η γιόγκα προωθείται μέσα από τα γυμναστήρια σαν είδος γυμναστικής. Αυτοί οι άνθρωποι αγνοούν τη δύναμη της προσευχής, την οποία μας προβάλλει σήμερα ο Απόστολος Παύλος.
Ο θείος Απόστολος μας προτρέπει να καταφεύγουμε στον ουράνιο Πατέρα μας μέσω της προσευχής και να εμπιστευόμαστε σε Εκείνον ό,τι μας απασχολεί: την οικογένεια, τα πρόσωπα που μας περιβάλλουν, τις προσδοκίες μας, τις θλίψεις μας και τις χαρές μας, όλα τα επίγεια, αλλά και εκείνα που αφορούν την ψυχή μας. Κατά την ώρα της προσευχής η ειρήνη που χαρίζει ο Θεός πλημμυρίζει και φρουρεί την ψυχή του πιστού. Έλεγε ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: «Ο Θεός είναι στοργικός Πατέρας και μας αγαπάει. Γι’ αυτό πρέπει να λαχταράμε πότε θα έρθη η ώρα της προσευχής και να μη χορταίνουμε να μιλάμε μαζί Του». (Λόγοι ΣΤ΄-Περί προσευχής, σελίδα 26). Η προσευχή είναι η συνάντηση του κατερχόμενου Θεού με τον ανερχόμενο άνθρωπο. Ο Χριστιανός αξίζει να επιδιώκει τη συνάντηση αυτή μέσω της προσευχής. Είναι η στιγμή που μπορεί να συνομιλήσει με τον Θεό.
Στο τέλος της περικοπής ο Απόστολος Παύλος συμβουλεύει τους Φιλιππησίους σχετικά με τις σκέψεις και τις πράξεις τους. Όσα είναι αληθινά, όσα είναι σεμνά και σεβαστά, όσα είναι δίκαια, όσα είναι αμόλυντα και αγνά, όσα είναι προσφιλή στον Θεό και στους ανθρώπους Του, όσα έχουν καλή φήμη, κάθε αρετή και κάθε έργο που είναι άξιο επαίνου, αυτά τους προτρέπει να σκέπτονται. Τους συνιστά να πράττουν αυτά που παρέλαβαν από την προφορική διδασκαλία του ιδίου, καθώς και όσα είδαν από την όλη συμπεριφορά του. Με λίγα λόγια μας προτρέπει όλους μας ο θείος Απόστολος να προσέχουμε την καθαρότητα των λογισμών και των πράξεών μας. Να διατηρούμε άσπιλες τις σκέψεις μας για να είναι και τα έργα μας άγια και θεάρεστα. Με το να διατηρούμε καθαρό τον νου μας από τους εφάμαρτους λογισμούς, αποφεύγουμε τις αμαρτίες.
Αγαπητοί μου φίλοι, ιδιαίτερα μάλιστα κατά την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, στην οποία εισερχόμαστε από σήμερα, ας προσφέρουμε στον Κύριο τον νου μας, με αγνές σκέψεις, με μελέτη των Αγίων Παθών Του και φρόνημα μετανοίας. Ας Του χαρίσουμε, όμως, και τις άγιες πράξεις μας· τη συμμετοχή μας στα Μυστήρια της Εκκλησίας, την ανελλιπή προσέλευση στις Ιερές Ακολουθίες των ημερών αυτών και τα έργα αγάπης προς τους αδελφούς μας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε την Χάρη του Θεού. Και τότε ο Νυμφίος Χριστός θα λαμπρύνει τη στολή της ψυχής μας και θα μας σώσει! Ας εκμεταλλευθούμε την κατανυκτική αυτή περίοδο που μας προσφέρει η Εκκλησία μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τον Ιησού Χριστό και να αντλήσουμε δύναμη για τη συνέχιση του πνευματικού μας αγώνα. Καλή και ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα! 
Με αγάπη Χριστού,  
π. Βασίλειος.

 

 

2 σχόλια:

  1. Όπως μάς έχετε συνηθίσει αλλωστε, στοχευσατε με το κηρυγμά σας κατ'ευθείαν στήν ουσία τού θέματος, στήν προσοχή καί τήρηση τού νοός.
    Τό μέγα αυτο κεφάλαιο-έρεισμα ολης της έν Χριστώ ασκητικής μας βιοτής.
    Εύχομαι σε όλους μας, με την Χάρη του Κυρίου μας, να ενεργοποιήσουμε μέσα μας τα Χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος που λάβαμε με τό Μυστήριο τής Βαπτίσεώς μας.
    Εως τότε, καλόν πνευματικόν αγώνα πρός όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αξίζει τον κόπο, κυρία Λευκή, να ενεργοποιήσουμε τα Χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος! Το εύχομαι ολόψυχα σε όλους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή