Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

« ΥΠΕΡΟΧΗ ΕΙΚΟΝΑ: Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΚΟΛΑΟ (ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ), ΣΟΦΙΑΣ ΝΤΡΕΚΟΥ »

Υπέροχη εικόνα από τον Βίο του Αγίου Νικολάου, αναπαριστάνοντας την βοήθεια των τριών φτωχών κοριτσιών από τον Άγιο Νικόλαο.

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας στην εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού.

Αναφέρονται πολλά θαύματα του Αγίου μεταξύ των οποίων και η περίπτωση που έγινε γνωστή, παρά τη θέληση του Νικολάου, όταν ένας φτωχός οικογενειάρχης που κατοικούσε στην περιοχή της πατρίδας του Αγίου, μη έχοντας χρήματα να προικίσει τις τρεις κόρες του, σκόπευε να τις στείλει να γίνουν πόρνες σε οίκο ανοχής, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα.
Η ελεημοσύνη πρέπει να γίνεται με κάθε μυστικότητα μακριά από τυμπανοκρουσίες και επίδειξη, και στα κρυφά. Υπέροχη και θαυμαστή έμεινε στην ιστορία η βοήθεια των τριών φτωχών κοριτσιών από τον Άγιο Νικόλαο, όχι τόσο για το ποσό των χρημάτων -κι αυτό βέβαια ήταν αξιόλογο- αλλά προπάντων για τη διακριτικότητα της πράξεώς του. «Δεινόν η πενία», λέγει ο ιερός Χρυσόστομος.
Τυφλώνει κάποτε τον άνθρωπο και κάνει τα μη πρέποντα. Ήτανε κίνδυνος λοιπόν και για τα τρία εκείνα κορίτσια να οδηγηθούν στην διαφθορά. Ο πατέρας τους έφτασε στην απελπισία. Αλλά ο Άγιος Νικόλαος γεμάτος αγάπη και διάκριση σπεύδει στην κατάλληλη στιγμή. Λαμβάνει όλα τα μέτρα ώστε η πράξη του να παραμείνει άγνωστη και μυστική από τους ανθρώπους. Εφαρμόζει το του Κυρίου «μη γνώτω η αριστερά σου, τι ποιεί η δεξιά σου» (Ματθ. 6, 4).
Χωρίς χρονοτριβή παίρνει ένα καλογεμισμένο σακουλάκι με χρυσά νομίσματα κι έρχεται με προφύλαξη, αργά τη νύχτα, ρίχνει το πολύτιμο δέμα από το παραθυράκι μέσα στο σπίτι και φεύγει γρήγορα. Ο πατέρας των κοριτσιών δεν πίστευε στα μάτια του. Όταν ο Άγιος Νικόλαος πληροφορήθηκε πως ο πατέρας πάντρεψε την πρώτη του κόρη, πήγε και ξανάριξε άλλο σακουλάκι με χρήματα με τον ίδιο τρόπο. Θερμές ήταν του φτωχού πατέρα οι ευχαριστίες και δοξολογίες στον Πανάγαθο Κύριο. Έτσι πάντρεψε και τη δεύτερη.
Ωστόσο πρέπει να μην του διαφύγει ο ευεργέτης. Προαισθάνεται ότι θα ξανάρθει και αναμένει άγρυπνος ώστε μόλις ακούσει θόρυβο που θα προδώσει την παρουσία του, να τρέξει, να τον πιάσει, να δει ποιος είναι αυτός ο τόσο καλός άνθρωπος, που έσωσε κι αυτόν και τα κορίτσια του. Έτσι κι έγινε. Δεν πέτυχε στην τρίτη μυστική του απόπειρα ο φιλόστοργος και φιλόπτωχος Άγιος. Τρέχοντας ο πατέρας τον αναγνώρισε και τον ευχαρίστησε που έσωσε με την πράξη του τρεις ψυχές από τη διαφθορά. Ο Άγιος Νικόλαος του μίλησε με πολλή αγάπη, δεσμεύοντάς τον να μην αναφέρει το γεγονός σε κανέναν.
Η μνήμη του τιμάται στις 6 Δεκεμβρίου τόσο από την Ορθόδοξη, όσο και από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

www.sophia-ntrekou.gr

4 σχόλια:

 1. Η χάρη του να μας σκεπάζει όλους. Εδώ είναι ο Άγιος Νικόλαος όπως ήταν στην πραγματικότητα.
  https://www.google.gr/amp/s/www.vimaorthodoxias.gr/thavmata/prosopo-tou-agiou-nikolaou-emfanizetai-stin-ksylini-porta-stin-perioxi-tampov/amp/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας. Ο Άγιος Νικόλαος βοήθειά μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ιδιαιτέρως αγαπητός καί γνωστός στους Ρώσους αδελφούς μας.
  Γιαυτό καί σέ πολλές εικόνες-τρίμορφα, αντί τού Τιμίου Προδρόμου, απεικονίζεται ο Άγιος Νικόλαος.
  Βοήθεια μας ο Άγιος και νά πρεσβεύει γιά όλους τούς Ορθοδόξους Χριστιανούς καί γιά όλο τόν κόσμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένας μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας μας. Εύχομαι ολόψυχα να μας καθοδηγεί στις επιλογές μας σχετικά με την Ορθόδοξη Πίστη μας στα δύσκολα αυτά χρόνια που διανύουμε! Κυρία Λευκή, ο Άγιος να είναι βοηθός μας!

   Διαγραφή