Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

« ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΛΟΥΚΑ »

Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή, αγαπητοί μου φίλοι, στο σύνολό της έχει ως θέμα της την εντολή της αγάπης προς τον πλησίον, που γνωρίζουμε ότι είναι η μεγαλύτερη μετά την εντολή της αγάπης προς τον Θεό. Ο πρώτος λόγος που ακούμε είναι ο εξής: «Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως» (ΛΟΥΚΑ 6, 31). Ο άνθρωπος χωρίς την θεία Χάρη, καταντά εγωϊστής και φίλαυτος. Αγαπά πολύ τον εαυτό του και αδιαφορεί για όλους τους άλλους. Επειδή αυτό το γνωρίζει ο Κύριος, παίρνει αφορμή από αυτή την κατάσταση για να μας διδάξει την αγάπη προς τον πλησίον. Με τον λόγο Του αυτόν είναι σαν να λέει: Εσύ θέλεις να μη σε κλέβουν οι άλλοι, να μη σε αδικούν, να μη σε βλάπτουν με κανέναν τρόπο, αλλά να σε αγαπούν, να σε συγχωρούν, να είναι επιεικείς απέναντί σου για τα λάθη σου, να σε βοηθούν στην ανάγκη σου. Το ίδιο λοιπόν να κάνεις κι εσύ.

Μπορούμε επομένως να εφαρμόσουμε την εντολή της αγάπης, αν θέλουμε, διότι έχουμε ασφαλή οδηγό την αγάπη στον εαυτό μας. Ο λόγος αυτός του Κυρίου ονομάσθηκε «χρυσός κανόνας». Και αυτό γιατί αν τον εφαρμόζαμε, θα λύνονταν όλα ανεξαιρέτως τα προβλήματα της ζωής. Η κοινωνία μας θα γινόταν ένας μικρός παράδεισος. Όμως επειδή δεν εφαρμόζεται ο λόγος του Κυρίου από τους περισσότερους ανθρώπους, έχει καταντήσει κόλαση η ζωή μας. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο, εφαρμόζοντας κάποιος τον «χρυσό κανόνα», να έχει την απαίτηση και από τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Και όταν αυτό δεν συμβαίνει να στενοχωρούνται. Και αρχίζουν τότε να αναρωτιούνται: «Γιατί δεν συμπεριφέρονται οι άλλοι απέναντί μου όπως τους συμπεριφέρομαι εγώ;» Και παίρνουν τότε την απόφαση να συμπεριφέρονται καλά μόνο σε αυτούς που τους συμπεριφέρονται αναλόγως.
Ο Κύριος όμως προλαβαίνει αυτή την αντιμετώπιση με τους παρακάτω λόγους: «Γιατί, αν αγαπάτε αυτούς που σας αγαπούν, ποια εύνοια περιμένετε από τον Θεό; Αφού και οι αμαρτωλοί αγαπούν αυτούς που τους αγαπούν. Κι αν κάνετε καλό σε αυτούς που σας κάνουν καλό, ποια εύνοια περιμένετε από τον Θεό; Και οι αμαρτωλοί το ίδιο κάνουν. Αν δανείζετε σε όσους ελπίζετε να σας τα επιστρέψουν, ποια εύνοια περιμένετε από τον Θεό; Και οι αμαρτωλοί δανείζουν στους ομοίους τους για να τα πάρουν πίσω» (ΛΟΥΚΑ 6, 32-34). Δηλαδή, ο Κύριος μας διδάσκει ότι η ευεργεσία των συνανθρώπων μας με τέτοια ελατήρια δεν είναι αγάπη αλλά ανθρώπινη συμφωνία αλληλοβοήθειας. Απόδειξη αυτού είναι ότι έτσι συμπεριφέρονται και οι αμαρτωλοί, αυτοί που δεν πιστεύουν στον Θεό και δεν σέβονται τον νόμο Του. Η αληθινή αγάπη αντίθετα είναι ανιδιοτελής, έχει αυταπάρνηση. Συστατικό της στοιχείο είναι η θυσία για τον άλλο.
Ο Κύριος παρουσιάζει στο σημερινό Ευαγγέλιο την αληθινή αγάπη. «Αντίθετα, εσείς να αγαπάτε τους εχθρούς σας, να κάνετε το καλό και να δανείζετε, χωρίς να περιμένετε να πάρετε πίσω τίποτα» (ΛΟΥΚΑ 6, 35). Και αν υπάρχει αυτή η πραγματική αγάπη σε κάποιους ανθρώπους, ο Κύριος θα τους δώσει μεγάλο μισθό και θα είναι αληθινά παιδιά Του. Βέβαια ο Κύριος ευεργετεί και τους αχάριστους και τους πονηρούς, τους κακοπροαίρετους ανθρώπους, οι οποίοι με την αμαρτωλή ζωή τους δείχνουν εμπράκτως ότι Τον εχθρεύονται. Και όμως ο Θεός εξακολουθεί να τους ευεργετεί αναμένοντας τη μετάνοιά τους. Ο Θεός θέλει όλοι να σωθούμε. Αν δεν σωθούμε τελικά θα είναι δική μας επιλογή. Ο Θεός δεν μας σώζει με τη βία. Σέβεται απολύτως την ανθρώπινη ελευθερία. Όποιος θέλει να είναι αληθινός μαθητής του Χριστού, θα πρέπει να αγαπά όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, ακόμη και τους εχθρούς του.
Έλεγε ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης σχετικά με την αρετή της αγάπης: «Όσοι έχουν κοσμική αγάπη μαλώνουν ποιος να αρπάξη περισσότερη αγάπη για τον εαυτό του. Όσοι όμως έχουν την πνευματική, την ακριβή, αγάπη, μαλώνουν ποιος να δώση περισσότερη αγάπη στον άλλον. Αγαπούν, χωρίς να σκέφτωνται αν τους αγαπούν ή δεν τους αγαπούν οι άλλοι, ούτε ζητούν από τους άλλους να τους αγαπούν. Θέλουν όλο να δίνουν και να δίνωνται, χωρίς να θέλουν να τους δίνουν και να τους δίνωνται. Αυτοί οι άνθρωποι αγαπιούνται απ’ όλους, αλλά πιο πολύ από τον Θεό, με τον Οποίο και συγγενεύουν. Αγάπη χωρίς αντιπαροχή! Να μην κάνουμε καλωσύνες, για να πάρουμε ευλογίες. Να καλλιεργήσουμε την αρχοντική, την ακριβή αγάπη, την οποία έχει ο Θεός, και όχι την φθηνή κοσμική αγάπη, η οποία έχει κάθε ανθρώπινη αδυναμία» (Λόγοι Ε΄-Πάθη και Αρετές, σελίδα 212).
Αγαπητοί μου φίλοι, ο Κύριος μας προτρέπει στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα: «Αγαπάτε τους εχθρούς υμών» (ΛΟΥΚΑ 6, 35). Η υψηλότερη κορυφή του κόσμου: η κορυφή της Χριστιανικής αγάπης! Σε αυτή την κορυφή καλούμαστε όλοι να ανεβούμε. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να αγαπήσουμε αυτούς που μας αντιπαθούν. Ας μην πούμε όμως «είναι αδύνατον» και να σταματήσουμε την προσπάθειά μας. Βήμα-βήμα, σκαλοπάτι-σκαλοπάτι, ημέρα με την ημέρα ας προοδεύουμε στην αγάπη, στη βασίλισσα των αρετών, μέχρι να γίνουμε με την Χάρη του Θεού όντως παιδιά Του, που θα μοιάζουμε στον Πολυεύσπλαχνο Πατέρα μας και θα αγαπάμε όπως Εκείνος, θα συγχωρούμε και θα ευεργετούμε τους πάντες. Θα τελειώσουμε με τα λόγια του Κυρίου μας: «Εντολήν καινήν δίδωμι υμίν ίνα αγαπάτε αλλήλους, καθώς ηγάπησα υμάς ίνα και υμείς αγαπάτε αλλήλους» (ΙΩΑΝ. 13, 34). 
Με αγάπη Χριστού,   
π. Βασίλειος.

 

2 σχόλια: