Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

« Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ »

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία, αγαπητοί μου φίλοι, τιμά τον Ευαγγελιστή Λουκά. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς δεν ανήκει στη χορεία των δώδεκα Αποστόλων. Είναι ο συγγραφέας του τρίτου Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος τον ονομάζει «αγαπητόν» (ΚΟΛ. 4, 14). Μαζί με τον Παύλο και ο Λουκάς κοπίασε για τη διάδοση του Ευαγγελίου του Χριστού στον τότε ειδωλολατρικό κόσμο. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς δεν ήταν τυχαίος άνθρωπος. Είχε προικισθεί από τον Θεό με πολλά χαρίσματα και τάλαντα. Υπήρξε για την εποχή του μία ξεχωριστή προσωπικότητα που ωφέλησε και ωφελεί ακόμη την ανθρωπότητα. Η μορφή του είναι πολύ αγαπητή όχι μονάχα για τον Απόστολο Παύλο, αλλά και για όλους τους Χριστιανούς, ιδιαιτέρως για εμάς τους Έλληνες. Γιατί ήταν, όπως σημειώνει ο ιστορικός Ευσέβιος, Ελληνικής καταγωγής.

Ο Λουκάς γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας τον 1ο αιώνα μ.Χ. Στην μεγάλη αυτή και ξακουστή πόλη μεγάλωσε μέσα σε ειδωλολατρικό περιβάλλον από ειδωλολάτρες γονείς. Στην πόλη αυτή, που για πρώτη φορά οι μαθητές του Χριστού πήραν το όνομα Χριστιανοί (ΠΡΑΞ. 11, 26), υπήρχε παρακμή, διαφθορά, κατάπτωση φοβερή και ηθική σαπίλα. Για τα φοιτητικά του χρόνια δεν έχουμε πληροφορίες από τους βιογράφους του. Πάντως φαίνεται ότι ο Λουκάς σχετίσθηκε νωρίς με τους Χριστιανούς της Αντιόχειας. Όμως την είσοδό του στον Χριστιανισμό την οφείλει στον φλογερό Απόστολο των Εθνών, τον Παύλο. Δάσκαλός του και καθοδηγός του στα μονοπάτια της πίστης ήταν ο Παύλος. Δεν αποκλείεται η πρώτη συνάντηση του νεαρού Λουκά με τον Παύλο να έγινε στην Ταρσό, όπου υπάρχει γνώμη ότι είχε πάει για να παρακολουθήσει ανώτερες ιατρικές σπουδές.
Την εποχή εκείνη οι γιατροί έπαιρναν την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, μόνον κατόπιν εξετάσεων μπροστά σε σύλλογο αρχιάτρων. Έπειτα δε από επιτυχείς εξετάσεις έπρεπε να εργάζονται αρκετό καιρό, κάτω από την καθοδήγηση και επίβλεψη εμπείρων γιατρών. Εκτός όμως από αυτή την εκπαίδευση και σύμφωνα με τους νόμους του Ρωμαϊκού κράτους οι υποψήφιοι για το ιατρικό επάγγελμα έπρεπε απαραιτήτως να έχουν επιστημονική κατάρτιση. Και όμως, η μόρφωση αυτή που πήρε δεν τον εμπόδισε καθόλου να δεχθεί το κήρυγμα του Ευαγγελίου και να υπηρετήσει τον Χριστό με φλόγα ψυχής. Με αυτό τον τρόπο δείχνει και στους σημερινούς γιατρούς και γενικώτερα σε κάθε μορφωμένο άνθρωπο, ότι μπορεί να συνδυασθεί η Χριστιανική πίστη με την αληθινή επιστήμη. Και από τέτοιους Χριστιανούς επιστήμονες έχουμε τόση ανάγκη στη σημερινή εποχή.
Από πότε ακριβώς βρίσκεται ο Λουκάς ως συνεργός του Παύλου δεν γνωρίζουμε. Πάντως τον παρακολούθησε στην δεύτερη και τρίτη Αποστολική περιοδεία και στο δραματικό ταξίδι του στην Ρώμη. Αν και πέρασε κακουχίες, στερήσεις και κινδύνους κοντά στον Παύλο, δεν τον εγκατέλειψε. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς έδειξε στον Απόστολο Παύλο την αδελφική του αγάπη και τον απέραντο σεβασμό του, και με τις ιατρικές του υπηρεσίες τον φρόντισε και τον ανακούφισε. Ο Λουκάς στέκει πιστός φίλος κοντά στον Παύλο. Όχι μονάχα ως γιατρός, αλλά προπαντός ως φίλος εκλεκτός. Μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Παύλου ο Λουκάς κήρυξε στην Αχαΐα και Βοιωτία σύμφωνα με την παράδοση. Επίσης εργάσθηκε ιεραποστολικά στην Γαλλία, στην Ιταλία και στην Δαλματία. Η αγάπη του για την πατρίδα του Ελλάδα φαίνεται και από το γεγονός ότι ξαναήλθε και πάλι για ιεραποστολή και τελικά μαρτύρησε πάνω σε μία ελιά, στην Θήβα της Βοιωτίας, για την αγάπη του Χριστού.
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς δεν ήταν μονάχα ο εκλεκτός και αγαπητός γιατρός συνεργός του Αποστόλου Παύλου. Το Άγιον Πνεύμα τον διάλεξε και τον ανέδειξε έναν μεγάλο Ευαγγελιστή. Το τρίτο Ευαγγέλιο και οι Πράξεις των Αποστόλων είναι τα θεόπνευστα έργα του. Απευθύνεται προπαντός στους Χριστιανούς που ήταν πρώτα εθνικοί, ειδωλολάτρες και δίνει σπουδαίες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Κυρίου μας και της πρώτης δράσης των Αποστόλων. Είναι ιστορικός ακριβής. Ελληνιστής άριστος. Λογοτέχνης εξαίρετος. Εκφράζεται με μεγάλη ευχέρεια και πολλή χάρη. Έχει οξεία παρατηρητικότητα και σπάνια συγγραφική ικανότητα. Παλαιότατη παράδοση θέλει τον Ευαγγελιστή Λουκά και ζωγράφο, που φιλοτέχνησε μάλιστα την εικόνα της Παναγίας. Σύμφωνα με την παράδοση μία από τις εικόνες που έχει φιλοτεχνήσει βρίσκεται στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων.
Αγαπητοί μου φίλοι, ο Ευαγγελιστής Λουκάς με το βαρυσήμαντο Χριστιανικό του έργο αποδείχθηκε άξιος εργάτης του Χριστού, αφού καταυγάσθηκε με το πνευματικό και υπερκόσμιο φως του Σωτήρος Χριστού μετέδωσε και μεταδίδει ακόμη και μέχρι σήμερα αυτό το υπέροχο φως σε όλη την οικουμένη με τα δύο αιώνια και αθάνατα βιβλία του, το Ευαγγέλιό του και οι Πράξεις των Αποστόλων. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, αυτή η μεγάλη μορφή της Εκκλησίας των Αποστολικών χρόνων, παραμένει φάρος και σηματοδότης για τους Χριστιανούς κάθε τόπου και εποχής. Η φωτεινή του μορφή ας μας εμπνέει στον πνευματικό μας αγώνα. Ας αρχίσουμε να μελετάμε και πάλι τα δύο βιβλία του, γιατί μέσα από αυτά έχουμε να πάρουμε πολλά πνευματικά μηνύματα που θα μας ωφελήσουν στην πνευματική μας πορεία προς τον ουρανό. Ας μιμηθούμε τον Ευαγγελιστή Λουκά στην αγάπη του για τον Χριστό. 
Με αγάπη Χριστού,   
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου