Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

« Η ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΑΪΟΥ, π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΑΜΠΑΚΗ »


ΕΛΕΓΕ ένας αγιασμένος καλόγηρος:
-Τα παλιά χρόνια θυμούμαι πως άμα ήτανε Σαρακοστή δεν μας αφήνανε οι μανάδες μας να παίζουμε πολύ, ούτε να χασκογελούμε, ήμασταν μαζεμένοι, σοβαροί.
Αλλά και οι μεγάλοι ούτε τραγούδια ήταν ετούτες τις ημέρες, ούτε τραπέζια κάμανε, ούτε επισκέψεις, γλέντια, ήσαν λιγότερες κουβέντες, δεν σοκακεύανε, ζούσαν σαν καλόγεροι κοντολογίς. 
Και τώρα οι πνευματικοί νόμοι, έστω και με αυτόν τον παιδαγωγικό τρόπο της επιδημίας του κορωναϊού που ενέσκηψε, μας οδηγούν έστω και ακούσια να ζήσουμε φέτος την Σαρακοστή όπως οι πρόγονοί μας.
Τώρα όλοι θα μαζευτούμε στα σπίτια μας, θα σοβαρευτούμε, θα μάθουμε στα λιγότερα και αναγκαία, όχι διασκεδάσεις, πορνείες, αμαρτωλές εξωστρέφειες, γλέντια, λουκούλλεια γεύματα σε φαγάδικα, ούτε βόλτες στα εξωτερικά, ευκαιρία να μαζευτούμε στο αρχονταρίκι του σπιτιού μας, να συνομιλήσουμε με τα παιδιά μας και τους συζύγους μας, να ανάψουμε το καντηλάκι και να προσευχηθούμε στο κελί μας, να κάνουμε κατάνυξη με πνευματική άνοιξη και έτσι σιγά-σιγά θα έρθει και η ανάσταση και στάση αυτής της Θεομηνίας.

apantaortodoxias.blogspot.com

4 σχόλια:

  1. Ναι πάτερ μου, και να μαζευτούμε στα σπίτια μας, και να σοβαρευτούμε, και να μάθουμε στα λιγότερα και αναγκαία, όχι διασκεδάσεις, πορνείες, αμαρτωλές εξωστρέφειες, γλέντια, λουκούλλεια γεύματα σε φαγάδικα, ούτε βόλτες στα εξωτερικά, ευκαιρία να μαζευτούμε στο αρχονταρίκι του σπιτιού μας, να συνομιλήσουμε με τα παιδιά μας και τους συζύγους μας, να ανάψουμε το καντηλάκι και να προσευχηθούμε στο κελί μας, να κάνουμε κατάνυξη!! Σε όλα αυτά ναι και Δόξα τω Θεώ!! Αλλά σε λίγο θα μας που να μην πάμε στις εκκλησίες αυτήν την Σαρακοστή!! Αντί να πάμε να προσευχηθούμε όλοι σαν σώμα Χριστού, θα μας πουν να κάτσουμε μέσα να προσευχηθούμε μόνοι μας βλέποντας τις ακολουθίες από την τηλεόραση κεκλεισμένων των θυρών. Υπακοή στις αρχές λένε οι δεσποτάδες. Στον Θεό πότε θα κάνουμε υπακοή και θα τρέξουμε κοντά του. Αυτά τα επιτρέπει ο Κύριος για να τρέξουμε κοντά του, όχι για να βασιστούμε στις δυνάμεις μας. Έγραφε μια αιγιώτικη εφημερίδα: Ο κορονοιός δοκιμάζει την αντοχή μας. Εγώ όμως πιστεύω ότι δοκιμάζει την πίστη μας. Ελπίζω αν μας απαγορεύσουν τις λειτουργίες, να βρεθούμε στις κατακόμβες.....!Καλή Σαρακοστή πάτερ, την ευχή σας.

    Με συγχωρείτε για αυτά που γράφω αλλά δεν έχω που να τα πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ για τις σκέψεις σας, οι οποίες είναι σημαντικές. Πιστεύω ότι ο ιός αυτός είναι φυτεμένος, για να περάσει κάτι η νέα τάξη πραγμάτων. Εμείς, με πολύ προσευχή, αναμένουμε και θα πάρουμε αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή και με τις ευλογίες Αγίων Γερόντων της Ορθοδοξίας μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω δύο κοριτσακια. Ένα 8 και ένα 6,5 ετών. Το 8 ετών πάει δευτερα δημοτικού. Όσο μπορούμε τους μιλάμε για τον Θεό με την γυναίκα μου. Προσπαθούμε να τους δείξουμε με τον τρόπο ζωής μας ότι αγαπάμε τον Θεό και λαχταραμε να ενωθουμε με Αυτον!!!Στην μεγάλη κόρη έχω εξηγήσει και για την Θεία Κοινωνία, και για τον σκοπό του Χριστιανού και για το ότι η εκκλησία είναι το σπίτι μας. Σήμερα με ρώτησε πριν 3 ώρες αν θα πάμε αύριο στην προηγιασμένη όπως κάνουμε κάθε Τετάρτη απόγευμα. Τι μπορούσα να απαντήσω;;; Ότι κλείσαμε τις εκκλησίες επειδή είναι εστίες μολύνσεως;;; Μέχρι τώρα της είχα πει άλλα πράγματα! Της είπα ότι οι άρχοντες του τόπου μας είναι Άθεοι και δεν αγαπάνε τον Χριστό και έδωσαν εντολή να κλείσουν οι εκκλησίες και ότι οι παππουληδες δεν μπορούν να κάνουν κάτι!!Καταλαβαίνετε πάτερ μου ότι αυτά που ζούμε ειναι απίστευτα; Χθες το βράδυ πονούσε η καρδιά μου κι ήθελα να κλάψω με λυγμούς αλλά δεν μου εβγαινε. Δεν μπορώ να χωνέψω με τίποτα ότι συμβαίνει αυτό το πράγμα!!!Ότι σταματούν οι ακολουθίες και οι πιστοί δεν μπορούμε να μεταλαβουμε!!!Ακούω διάφορους ιεράρχες να το χειροκροτούν αυτό το μέτρο και να συμφωνούν και λέω μήπως εγώ έχω το πρόβλημα;; Μήπως είμαι πλανεμενος; Μηπως; Μηπως; Μήπως;
    Την ευχή σας. Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με προβλημάτισε πολύ το σχόλιό σας! Τι να σας απαντήσω; Έχετε απόλυτο δίκαιο! Χρειάζεται πολύ προσευχή, τουλάχιστον από τους ανθρώπους που πιστεύουν και δεν χρησιμοποιούν την Εκκλησία για προσωπικά τους οφέλη! Σας εύχομαι ο Κύριός μας να στηρίζει εσάς και την ευλογημένη οικογένειά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή