Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

« ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΛΟΥΚΑ (ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ Ζ΄ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ) »


Κατά τη σημερινή Κυριακή, αγαπητοί μου φίλοι, τιμάμε τη μνήμη των Αγίων Πατέρων της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία συνήλθε στην Νίκαια το 787 μ.Χ. Στη Σύνοδο αυτή οι Άγιοι Πατέρες καταδίκασαν την πλάνη της Εικονομαχίας και διατύπωσαν αυθεντικά την Ορθόδοξη πίστη σχετικά με τις ιερές εικόνες. Στο Αποστολικό ανάγνωσμα της σημερινής Κυριακής, το οποίο έχει επιλεγεί προς τιμή των Αγίων Πατέρων, ο Απόστολος Παύλος προτρέπει τον Απόστολο Τίτο να κατευοδώσει δύο εργάτες του Ευαγγελίου, τον Ζηνά τον νομικό και τον Απολλώ, με καθετί αναγκαίο για το ταξίδι τους. Και προσθέτει: Με την ευκαιρία αυτή ας μαθαίνουν και οι δικοί μας «καλών έργων προΐστασθαι» (ΤΙΤ. 3, 8), να πρωτοστατούν σε καλά έργα και να συντρέχουν τους αδελφούς στις απαραίτητες ανάγκες τους, για να μη στερούνται από πνευματικούς καρπούς.
Ποια είναι όμως τα καλά έργα για τα οποία πρέπει να πρωτοστατούμε; Ο Απόστολος Παύλος μας προτρέπει, τους Χριστιανούς κάθε εποχής, να έχουμε πρωτοβουλία στην αγαθοεργία. Να μην περιμένουμε να μας ζητήσουν βοήθεια όσοι έχουν ανάγκη, αλλά από μόνοι μας να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας. Να ελεούμε φτωχούς, να επισκεπτόμαστε ασθενείς ή γέροντες, να εξυπηρετούμε τους συνανθρώπους μας με τις γνώσεις, την επιστήμη, την τέχνη ή τις γνωριμίες μας, κατά το θέλημα του Θεού. Έπειτα μέσα στην Εκκλησία δίνονται πολλές ευκαιρίες προσφοράς. Μπορούμε να προσφέρουμε στον Ναό της ενορίας μας, σύμφωνα με τα χαρίσματα που έχουμε, στο φιλόπτωχο και στο συσσίτιο όπου υπάρχουν, στην καθαριότητα του Ναού, στο Αναλόγιο, ως Επίτροποι. Επίσης μπορούμε να επιδοθούμε στην ιεραποστολή, ο καθένας πάλι κατά το χάρισμά του, να διακονήσουμε σε κάποιο Κατηχητικό, να διαδώσουμε ένα Ορθόδοξο Χριστιανικό βιβλίο ή περιοδικό, να ομολογούμε την πίστη μας.
Είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε αυτή την καλή πρωτοβουλία, διότι αυτό ωφελεί κι εμάς προσωπικά αλλά και την Εκκλησία. Ο ζήλος αυτός είναι ουσιαστικά ζήλος για την εφαρμογή της εντολής της αγάπης προς τον πλησίον, που είναι η πιο μεγάλη εντολή μετά την εντολή της αγάπης προς τον Θεό. «Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εν όλη τη καρδία σου και εν όλη τη ψυχή σου και εν όλη τη διανοία σου» (ΜΑΤΘ. 22, 37) και «αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν» (ΜΑΤΘ. 22, 39). Εάν ο πιστός δεν επιδίδεται σε τέτοια έργα, θα απορροφηθεί από τις βιοτικές υποθέσεις του, με αποτέλεσμα να παραμελεί την ψυχή του και να ζει για τον εαυτό του. Η ελεημοσύνη και η ιεραποστολή και όποια άλλα καλά έργα γίνονται στο όνομα του Κυρίου, είναι απόδειξη ότι η πίστη μας είναι ζωντανή. Τα καλά έργα μας απελευθερώνουν από τα δεσμά της φιλαυτίας, δίνουν στη ζωή μας ουσιαστικό νόημα, δηλαδή την προοπτική της αιωνιότητας και ελκύουν την ευλογία του Θεού.
Αλλά και για την Εκκλησία είναι πολύ σημαντικό να έχουν ζήλο οι πιστοί σε καλά έργα. Δεν είναι δυνατόν οι Ιερείς να ανταποκριθούν σε όλες τις ανάγκες, υλικές και πνευματικές, του ποιμνίου. Έχουν ανάγκη από συνεργάτες, από συμπαραστάτες, από τον καθένα μας. Οι λαϊκοί δεν πρέπει να μένουν αμέτοχοι μέσα στην Εκκλησία. Έχουν όχι απλώς δικαίωμα, αλλά υποχρέωση να δραστηριοποιούνται στα έργα του Θεού. Και αυτό αποτελεί απόδειξη ότι είναι ζωντανά και υγιή μέλη της Εκκλησίας και ότι πράγματι αισθάνονται την Εκκλησία ως την πνευματική οικογένειά τους. Πολλοί είναι οι λαϊκοί, άγιοι και αγίες, που επέδειξαν έντονη ιεραποστολική και φιλανθρωπική δραστηριότητα και δόξασαν με τη ζωή τους την πίστη μας. Δεν είναι αναγκαίο να είναι κάποιος κληρικός ή μοναχός για να διάγει βίο άγιο και ασκητικό. Αυτό μπορούν να το κάνουν και οι λαϊκοί.
Οι Άγιοι Πατέρες της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, που εορτάζουμε σήμερα, δεν αδιαφόρησαν για όσα γίνονταν εκείνη την περίοδο με την Ορθόδοξη πίστη μας. Αντέδρασαν στην πλάνη και ξεσηκώθηκαν εναντίον της αίρεσης της Εικονομαχίας. Δεν είπαν να το αφήσουν το θέμα στον Θεό, να το λύσει Εκείνος. Και την προσευχή τους έκαναν και με τον προσωπικό τους αγώνα κατόρθωσαν να ανατρέψουν την Εικονομαχία και να αναστηλωθούν και πάλι οι άγιες εικόνες. Στα θέματα της πίστης δεν πρέπει όμως να αντιδρούν μόνο οι κληρικοί και οι μοναχοί. Οφείλουν να αντιδρούν και οι λαϊκοί, γιατί και αυτοί ανήκουν στην Εκκλησία του Χριστού. Κλήρος και λαός είναι το Σώμα της Εκκλησίας με Κεφαλή τον Ιδρυτή της, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Δυστυχώς αυτά τα θέματα δεν προβληματίζουν τους ανθρώπους της εποχής μας. Περί άλλων τυρβάζουν οι σημερινοί άνθρωποι.
Αγαπητοί μου φίλοι, τα φωτεινά μετέωρα της σημερινής Κυριακής, οι Άγιοι Πατέρες της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, προβάλλουν και ως πρότυπα όλων μας στην τήρηση αυτής της Αποστολικής προτροπής. Έδειξαν ζήλο για την αλήθεια της πίστης σε πολύ δύσκολη εποχή, κατά την οποία τα μέλη της Εκκλησίας υφίσταντο διώξεις, ακόμη και το μαρτύριο, διότι έμεναν πιστοί στην Ορθόδοξη αλήθεια, διότι σέβονταν και τιμούσαν τις ιερές εικόνες. Ακόμη στη σημερινή εποχή και στην πατρίδα μας δεν χρειάζεται να μαρτυρήσουμε για την πίστη μας. Και όμως μένουμε αδιάφοροι στα θέματα της πίστης μας και ασχολούμαστε με μάταια και ανόητα πράγματα. Οι σημερινοί πιστοί έχουμε ανάγκη από ένα ξύπνημα, ώστε να γίνουμε ζωντανά και δραστήρια μέλη της Εκκλησίας. Αυτή θα είναι η πιο δυνατή και πειστική μαρτυρία της πίστης μας στο σύγχρονο βαθιά αποστατημένο κόσμο μας.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου