Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ »


«Η νυξ προέκοψεν, η δε ημέρα ήγγικεν. Αποθώμεθα ουν τα έργα του σκότους και ενδυσώμεθα τα όπλα του φωτός» (ΡΩΜ. 13, 12). Στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου φίλοι, ο Απόστολος Παύλος μας προτρέπει να ξυπνήσουμε, να ντυθούμε και να ετοιμασθούμε για την καινούργια ημέρα. Η νύκτα προχώρησε και ήλθε η ημέρα. Και φυσικά ο Απόστολος Παύλος δεν εννοεί τα φυσικά πράγματα αυτής της ζωής. Νυκτώνει, ξημερώνει, είναι λέξεις που τις λέμε καθημερινά όλοι μας. Νύκτα ονομάζει ο Παύλος τη ζωή που ζούμε εδώ στη γη, από τη στιγμή που θα γεννηθούμε μέχρι τη στιγμή που θα πεθάνουμε. Και παρομοιάζει τη νύκτα με την παρούσα ζωή γιατί υπάρχουν μερικές ομοιότητες. Όπως στη νύκτα βασιλεύει σκοτάδι και μόνο τα αστέρια και το φεγγάρι φωτίζουν λίγο τη γη, έτσι και στην παρούσα ζωή βασιλεύει το σκοτάδι. Σκοτάδι όχι φυσικό, όπως είναι το σκοτάδι της νύκτας, αλλά σκοτάδι ηθικό και θρησκευτικό.
Σκοτάδι είναι η αμαρτία, η πλάνη, η ασέβεια, και η απιστία. Αν κοιτάξουμε γύρω μας βασιλεύει παντού η αμαρτία. Αυτή σαν ομίχλη πυκνή κρύβει τον ήλιο και οι άνθρωποι δεν βλέπουν την αλήθεια. Η ανηθικότητα, η πορνεία, η μοιχεία και κάθε άλλη ακαθαρσία θριαμβεύουν μέσα στις ανθρώπινες κοινωνίες. Η ψευτιά, η κλεψιά, η αρπαγή, η πλεονεξία, η φιλαργυρία και η άγρια εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο, σκορπίζουν τη μαύρη σκιά σε όλο τον κόσμο και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αναστενάζει για την αδικία. Σκοτάδι είναι το μίσος που επικρατεί μεταξύ των ανθρώπων. Σκοτάδι είναι η εκδίκηση που σπρώχνει τα έθνη σε πολέμους. Η αγάπη είναι λίγη! Εξαιτίας του μίσους που επικρατεί, οι άνθρωποι δεν βλέπουν ότι στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου είναι ο αδελφός τους που προέρχεται από τον Θεό, τον κοινό Πατέρα όλων των ανθρώπων.
Σκοτάδι είναι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτόν τον καιρό σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και κυρίως στην πόλη των Πατρών. Ενώ βρισκόμαστε στην πιο κατανυκτική περίοδο της Εκκλησίας μας, οι περισσότεροι ξεφαντώνουν στις εκδηλώσεις αυτές, κατά τις οποίες φονεύεται η αξιοπρέπεια του ανθρώπου και θεοποιείται η σάρκα. Ενώ ο Απόστολος  Παύλος μας καλεί, στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα, να σταματήσουμε τα φαγοπότια και τα μεθύσια, την ασύδοτη και ακόλαστη ζωή, οι περισσότεροι από τους βαπτισμένους Χριστιανούς, τα αγνοούν όλα αυτά και συμμετέχουν στις γελοίες αυτές εκδηλώσεις του  καρναβαλιού. Μεθύσια, ναρκωτικά, σεξουαλικές σχέσεις παντός είδους, εξωσυζυγικές σχέσεις, είναι μερικά από τα πολλά έκτροπα που γίνονται κατά την περίοδο του καρναβαλιού. Οι δε εκτρώσεις, οι οποίες είναι αποτέλεσμα των σεξουαλικών παρεκτροπών των ημερών αυτών, είναι εκατοντάδες. Αυτά όλα είναι ψυχαγωγία; Φυσικά και όχι. Είναι μία διαστροφή, που κάποιοι ούτε καν την καταλαβαίνουν.
Η Αγία μας Εκκλησία εισήλθε στην περίοδο του Τριωδίου. Ο δαιμονοκρατούμενος κόσμος μας καλεί στις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Η Αγία μας Εκκλησία μας καλεί να αγωνισθούμε κατά των παθών και των κακών συνηθειών μας. Ο κόσμος της αμαρτίας μας καλεί στην κραιπάλη, την μέθη και την ασωτία των ημερών αυτών. Η Αγία μας Εκκλησία μας καλεί στην Σταυροαναστάσιμη ψυχαγωγία. Ο κόσμος της πλάνης μας καλεί στην δαιμονική διασκέδαση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Ο ΞΒ΄ Κανόνας της ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου απαγορεύει στους Χριστιανούς να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Εμείς, ως Χριστιανοί, θα αγνοήσουμε την απαγόρευση αυτή; Άραγε όσοι συμμετέχουν σε αυτές τις διασκεδάσεις είναι ευτυχισμένοι; Όταν πηγαίνουν στο σπίτι και μένουν μόνοι με τον εαυτό τους, πως αισθάνονται; Βέβαια είναι επιλογή του κάθε ανθρώπου τι θα ακολουθήσει σε αυτή την περίπτωση και στη ζωή του γενικώτερα.
Νύκτα λοιπόν η παρούσα ζωή. Και ημέρα ποια είναι; Είναι η μέλλουσα ζωή, η ζωή που αρχίζει από τη στιγμή του θανάτου και συνεχίζεται πια χωρίς διακοπή στην αιωνιότητα. Τι είναι η παρούσα ζωή μπροστά στη ζωή εκείνη; Μία σκιά, ένα όνειρο. Και όμως για τη σκιά και για το όνειρο κάνουμε τόσους κόπους και τόσες προσπάθειες. Κοπιάζουμε και μοχθούμε σαν να πρόκειται να μείνουμε εδώ αιώνια. Αδιαφορούμε δε για τη μέλλουσα ζωή. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει άλλη ζωή. Ακόμη και Χριστιανοί, οι οποίοι αναρωτιούνται αν ήλθε κάποιος από εκεί προκειμένου να μας πει τι είδε. Οι πιστοί όμως που βρισκόμαστε μέσα στον αγιασμένο χώρο της Εκκλησίας μας έχουμε ακλόνητη απόδειξη τον Ίδιο τον Χριστό. Ο Χριστός μας βεβαιώνει, ότι υπάρχει η αιώνια ζωή. Και ο Χριστός είναι αδύνατον να λέει ψέματα. Να είμαστε βέβαιοι ότι την παρούσα ζωή θα διαδεχθεί η άλλη ζωή, η μέλλουσα ζωή.
Αγαπητοί μου φίλοι, το να καταφέρουμε να γίνουμε πολίτες του Ουρανού, αυτό θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μας. Η ζωή κοντά στον Χριστό, στους Αγγέλους και στους Αγίους είναι ζωή γεμάτη χαρά και πνευματική αγαλλίαση. Είναι ζωή πιο λαμπρή και από τον ήλιο. Μακάρι να αγαπήσουμε και να ποθήσουμε αυτή τη ζωή. Μπορεί να φαίνονται δύσκολες οι απαγορεύσεις, είναι όμως απαραίτητες για την ασφαλή πορεία μας προς τον Ουρανό. Όταν η Πολιτεία βάζει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το κάνει για να πάμε στον προορισμό μας με ασφάλεια. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχουν διάφορα ατυχήματα. Μακάρι να μας αξιώσει ο Κύριος, όταν κλείσουμε τα μάτια μας στην επίγεια αυτή ζωή, να μας δεχθεί εκεί ψηλά στους Ουρανούς, στην αιώνια ζωή και μακαριότητα, δια των πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων. Καλή Σαρακοστή.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου