Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΕ΄ ΛΟΥΚΑ »

Στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου φίλοι, ο Απόστολος Παύλος ως σοφός παιδαγωγός παραθέτει στον μαθητή του Τιμόθεο πολύτιμες οδηγίες και πρακτικές συμβουλές για το ποιμαντικό έργο που είχε να επιτελέσει στην Εκκλησία της Εφέσου. Μεταξύ των άλλων του επισημαίνει να μελετά όσα του γράφει και να εμβαθύνει στα νοήματα αυτά. Ο θεόπνευστος αυτός λόγος του Αποστόλου απευθύνεται και στον καθένα μας. Μας συνιστά να μελετάμε τη θεία διδασκαλία του Κυρίου. Είναι χρέος του πιστού η μελέτη της Αγίας Γραφής, διότι στις σελίδες της δεν περιέχονται ανθρώπινες σκέψεις και διδασκαλίες, αλλά ο αιώνιος λόγος του Θεού. Μέσα στην Αγία Γραφή μιλάει ο Ίδιος ο Θεός. Το Άγιο Πνεύμα φώτιζε τους Προφήτες στην Παλαιά Διαθήκη και καθοδηγούσε τους αγίους Αποστόλους στην Καινή Διαθήκη. Κάθε ιερό κείμενο που βρίσκεται στην Αγία Γραφή προέρχεται από το Άγιο Πνεύμα.

Μελετώντας τα λόγια του Κυρίου μας αποκαλύπτεται ο Θεός σε κάθε εποχή. Ακούμε τη φωνή Του. Μας φανερώνει το θείο θέλημά Του. Μας δίνει απαντήσεις στα σημαντικότερα ερωτήματα που μας απασχολούν. Μας πληροφορεί πόσα έπραξε από αγάπη για την αιώνια σωτηρία μας και τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να την αποκτήσουμε. Μας δείχνει τον αιώνιο προορισμό μας. Γι’ αυτό η μελέτη της Αγίας Γραφής μας καλλιεργεί, μας παρηγορεί στις δοκιμασίες, μας δείχνει  τον δρόμο για να επιστρέψουμε στον Θεό, μας αναγεννά πνευματικά. Είναι η πνευματική τροφή που χρειαζόμαστε. Μας εξαγιάζει ο λόγος του Θεού. Μας βοηθά να προοδεύουμε στον πνευματικό μας αγώνα. Δυστυχώς οι σημερινοί άνθρωποι διαβάζουν περισσότερο εφημερίδες και ανόητα περιοδικά που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα άλλο από το απόλυτο κενό ή βιβλία αθέων και διεστραμμένων ανθρώπων που δηλητηριάζουν την ψυχή τους.
Είναι πολύ σημαντική η μελέτη του λόγου του Θεού για όλους μας. Πως όμως πρέπει να τον μελετάμε; Δεν είναι τυχαίο ότι ο Απόστολος Παύλος στην προτροπή του προς τον Τιμόθεο χρησιμοποιεί το ρήμα «μελέτα» (Α΄ ΤΙΜ. 4, 15). Κάνει λόγο για μελέτη της Γραφής κι όχι για απλή ανάγνωση. Συνιστά και σ’ εμάς όχι απλώς να διαβάζουμε, αλλά να εμβαθύνουμε με προσήλωση στις θείες αλήθειες. Να δίνουμε χρόνο στη μελέτη, ώστε να μη γίνεται πρόχειρα και επιφανειακά. Να μελετάμε και με ευλάβεια· με τη συνείδηση ότι μας μιλάει ο Ίδιος ο Θεός. «Ακούσομαι τι λαλήσει εν εμοί Κύριος ο Θεός» (ΨΑΛΜ. 84, 9), αναφέρει ο ιερός Ψαλμωδός. Θα ακούσω τι θέλει να πει προσωπικά σ’ εμένα ο Κύριος και Θεός μου. Η σχέση του κάθε ανθρώπου με τον Θεό είναι προσωπική και γι’ αυτό όσα αναφέρονται στην Αγία Γραφή απευθύνονται στον καθένα μας προσωπικά.
Κάνει επίσης εντύπωση η προτροπή του θείου Αποστόλου: «εν τούτοις ίσθι» (Α΄ ΤΙΜ. 4, 15). Μας συμβουλεύει την ώρα της μελέτης όχι μόνο να είμαστε συγκεντρωμένοι, αλλά και να παραμένει η διάνοιά μας και ολόκληρη η ύπαρξή μας στα θεία λόγια του Κυρίου. Να χαράσσονται στην καρδιά μας και να τα επαναφέρουμε συχνά στη σκέψη μας. Δεν αρκεί να τα μελετάμε εκείνη την ώρα και μετά να τα διαγράφουμε από την μνήμη μας και να ασχολούμαστε με μάταια πράγματα αυτού του κόσμου. Κάθε στιγμή να επαναφέρουμε τη θεία διδασκαλία της Αγίας Γραφής στη σκέψη μας και να εμβαθύνουμε στα νοήματά της. Γιατί έτσι θα αρχίσουμε να κατανοούμε ποιο είναι το θέλημα του Θεού και ποιο δεν είναι. Η Αγία Γραφή είναι ένας πνευματικός οδηγός που μας κατευθύνει προς την Βασιλεία του Θεού. Γι’ αυτό όταν την μελετάμε θα πρέπει να το κάνουμε με πολύ σοβαρότητα.
Επιπλέον χρειάζεται να εφαρμόζουμε στη ζωή μας όσα μελετάμε στην Αγία Γραφή. «Μακάριος ο αναγινώσκων και οι ακούοντες τους λόγους της προφητείας και τηρούντες τα εν αυτή γεγραμμένα» (ΑΠΟΚ. 1, 3), επισημαίνει ο ιερός Ευαγγελιστής Ιωάννης στην Αποκάλυψη. Δηλαδή, «Μακάριος ο αναγνώστης κι όσοι ακούνε τα λόγια αυτής της προφητείας και τηρούν όσα λέει αυτό το βιβλίο» (ΑΠΟΚ. 1, 3). Η διδασκαλία της Αγίας Γραφής ωφελεί πολύ τον άνθρωπο στην πνευματική του ζωή. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Χρειάζεται και αυτά που μελετάμε να τα κάνουμε πράξη στην καθημερινή μας ζωή. Να τα εφαρμόσουμε στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, στο Σχολείο, στο Πανεπιστήμιο, στον χώρο εργασίας, όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε. Όχι μόνο να είμαστε Χριστιανοί στο όνομα, αλλά και στην πράξη. Να γίνουμε αληθινοί Χριστιανοί.
Αγαπητοί μου φίλοι, η εποχή μας έχει ονομασθεί εποχή της πληροφορίας, διότι καθημερινά οι άνθρωποι δεχόμαστε έναν καταιγισμό πληροφοριών, οι περισσότερες από τις οποίες μας είναι περιττές. Πόσες ώρες χάνουμε αρκετοί διαβάζοντας στο διαδίκτυο ειδήσεις ανούσιες, κάποτε και επιβλαβείς στην ψυχή μας. Πόσες ώρες χάνουμε βλέποντας στην τηλεόραση ειδήσεις που μας τρομοκρατούν ή διάφορα σήριαλ που βλάπτουν την ψυχή μας. Και όμως την Αγία Γραφή δεν την ανοίγουμε για να ωφεληθούμε και να προσεγγίσουμε τον Θεό από τον Οποίο και θα πάρουμε δύναμη στη δύσκολη εποχή που ζούμε. Ας προσέξουμε λοιπόν! Ας ανοίγουμε τα αυτιά και την καρδιά μας στα θεία λόγια του Κυρίου μας, κι ας προσαρμόζουμε τη ζωή μας σε αυτά. Αυτά τα θεία λόγια μας δείχνουν τον δρόμο για την ουράνια Βασιλεία Του, όπου θα ζούμε μαζί Του αιωνίως ευτυχισμένοι!
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου