Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

« ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ ΛΟΥΚΑ »

«Ουκ έστιν ημίν η πάλη προς αίμα και σάρκα, αλλά προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου» (ΕΦΕΣ. 6, 12). Ο Απόστολος Παύλος, αγαπητοί μου φίλοι, μας καλεί σήμερα σε πόλεμο. Μας παροτρύνει μέσα από το σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα να μη δειλιάσουμε, να μη φοβηθούμε, αλλά να πάρουμε τα πνευματικά όπλα και να χτυπήσουμε αλύπητα τον εχθρό! Ο πόλεμος αυτός δεν είναι όπως τους άλλους πολέμους που γίνονται ανάμεσα στα κράτη. Είναι ένας πόλεμος πολύ διαφορετικός. Γιατί, όπως λέει ο Παύλος, στον πόλεμο αυτό που μας καλεί ο Θεός δεν έχουμε να παλέψουμε με σώματα ανθρώπων, που είναι πλασμένα από σάρκες και αίματα. Είναι πόλεμος πνευματικός, πόλεμος αόρατος. Έχουμε να παλέψουμε με τους πιο φοβερούς εχθρούς που έχει ο άνθρωπος. Και αυτοί οι εχθροί είναι οι δαίμονες, οι οποίοι μισούν το ανθρώπινο γένος.
Οι άπιστοι και διεφθαρμένοι άνθρωποι δεν πιστεύουν στην ύπαρξη των δαιμόνων και γελάνε με όλα αυτά. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε πλάνη. Στον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο αυτά που βλέπουμε. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα, αόρατες δυνάμεις, οι οποίες έχουν τόση κακία και μίσος εναντίον της ανθρωπότητας, ώστε αν ήταν στο χέρι τους θα κατάστρεφαν τους πάντες και τα πάντα, και μετά θα κάθονταν πάνω στα ερείπια να γελούν και να καγχάζουν για την καταστροφή. Οι άνθρωποι αυτοί που  γελούν τώρα με όλα αυτά, όταν θα φύγουν από αυτή τη ζωή θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλες εκπλήξεις! Το να μη πιστεύουν στην ύπαρξη των πονηρών πνευμάτων, είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του σατανά. Γιατί, αν κάποιος έχει κάνει στρατιώτης, ξέρει πολύ καλά, ότι τότε ο εχθρός είναι πολύ επικίνδυνος, όταν κατορθώσει να κρύβεται, να καμουφλάρεται. Μπορεί να χάσει ακόμη και τη μάχη.
Μεγάλη, λοιπόν, επιτυχία του σατανά είναι να κρύβεται. Με τα όργανά του, τους πράκτορές του, με τους δήθεν μορφωμένους επιστήμονες, διαδίδει, ότι δεν υπάρχει. Έτσι οι άνθρωποι, ανύποπτοι βαδίζουν το δρόμο της ζωής, κι όταν ξαφνικά ο σατανάς τους επιτεθεί, τους βρίσκει απροετοίμαστους, τους νικά και τους καταστρέφει ψυχικώς. Ενώ, αν πίστευαν πως υπάρχει διάβολος, που μισεί τον άνθρωπο με ένα απερίγραπτο μίσος, τότε οι άνθρωποι θα έπαιρναν όλα τα μέτρα που συνιστά η Αγία Γραφή για να νικήσουν τον εχθρό. Πολλοί είναι εκείνοι οι άνθρωποι που πιστεύουν στον Θεό, αλλά αρνούνται την ύπαρξη του διαβόλου. Αυτή η τοποθέτηση οδηγεί σε σύγχυση και σε απομάκρυνση από τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Όποιος δεν πιστεύει στην ύπαρξη του διαβόλου, δεν πολεμά και ενάντια σε αυτόν. Ο διάβολος χαίρεται όταν οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στην ύπαρξή του.
Ο πόλεμος κατά του διαβόλου δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, γιατί ο σατανάς δεν είναι μόνος του. Έχει ισχυρούς συμμάχους, που τον βοηθούν στα σχέδιά του τα καταχθόνια. Είναι οι κακοί άνθρωποι, είναι οι άπιστοι και διεφθαρμένοι άνθρωποι, που ποτέ τους δεν έχυσαν ένα δάκρυ μετανοίας. Αυτοί οι άνθρωποι κοροϊδεύουν τα πάντα και κηρύττουν ότι σατανάς δεν υπάρχει, κόλαση δεν υπάρχει, Θεός δεν υπάρχει. Σύμμαχος δε του σατανά, ακόμη ισχυρότερος, είναι τα δικά μας πάθη. Τα πάθη είναι σαν φωτιά που καίει μέσα στην καρδιά μας. Και σε αυτή τη φωτιά ο διάβολος ρίχνει το λάδι του, για να φουντώσει περισσότερο. Ο σατανάς πηγαίνει στον κάθε άνθρωπο και, αναλόγως με τις αδυναμίες που έχει, τον ερεθίζει για να κάνει το κακό. Αυτός ο κακός εαυτός μας εξυπηρετεί πολύ τον σατανά στο να κάνει πραγματικότητα το έργο του, το οποίο είναι καταστροφικό για κάθε ανθρώπινη ψυχή αλλά και για όλη την κτίση.
Φοβερή λοιπόν είναι η δύναμη του διαβόλου. Όμως ο Απόστολος Παύλος λέει, ότι οι Χριστιανοί δεν πρέπει να απελπίζονται. Γιατί είναι στρατιώτες της ένδοξης στρατιάς του Χριστού. Έχουν όπλα ισχυρά, όπλα πνευματικά, όπλα που όποιος ξέρει να τα μεταχειρίζεται σωστά νικά. Ποια είναι όμως τα όπλα αυτά; Ας τα ακούσουμε, όπως τα ονομάζει ο Απόστολος Παύλος παίρνοντας την ονομασία από τα όπλα της εποχής του. Ζώνη στρατιωτική είναι η αλήθεια. Υποδήματα είναι η προθυμία και ο ζήλος για την Χριστιανική ζωή. Ασπίδα μεγάλη, που σκεπάζει όλο το σώμα, είναι η πίστη. Κράνος, που προφυλάσσει το κεφάλι, είναι η προσοχή για την καθαρότητα της σκέψης. Σπαθί κοφτερό, που αν το δει ο σατανάς τρέμει και φεύγει, είναι το φλογερό κήρυγμα που πρέπει να κηρύττεται παντού. Δυστυχώς πολλά από τα σημερινά κηρύγματα είναι νερόβραστα, χωρίς κανένα ίχνος αγωνιστικότητας πνευματικής!
Αγαπητοί μου φίλοι, αν έχουμε αυτά τα πνευματικά όπλα που μας λέει ο Απόστολος Παύλος, θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τα τεχνάσματα και τις μεθοδείες του διαβόλου. Χωρίς πνευματικά όπλα μένουμε απροστάτευτοι από τον σατανά και κινδυνεύουμε να χάσουμε την ψυχή μας. Μη μας παρασύρουν διάφορες ιδέες περί μη ύπαρξης δαιμόνων. Είναι λανθασμένες και οδηγούν τον άνθρωπο στην απώλεια. Ο αντίδικος διάβολος είναι υπαρκτός και δεν χάνει ευκαιρία να μας πολεμά με ύπουλους τρόπους, για να μας αποσπάσει από τον Χριστό και να μας πάρει αιχμαλώτους του. Η εμπειρία του σατανά στον πόλεμό του εναντίον μας είναι χιλιάδων χρόνων! Μην αφήνουμε τον εαυτό μας άοπλο και απροστάτευτο. Με προθυμία ας αναλάβουμε την πανοπλία του Θεού, που μας δίνει ο Απόστολος Παύλος, και να είμαστε βέβαιοι ότι με τη δύναμη του Χριστού, στον πνευματικό αγώνα, εμείς θα είμαστε οι νικητές!
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου