Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

« ΚΥΡΙΑΚΗ Α΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ, ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ »

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας που εορτάζουμε σήμερα, αγαπητοί μου φίλοι, είναι ημέρα θριάμβου για την Εκκλησία μας. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζουμε ιδιαιτέρως τη νίκη κατά των αιρετικών εικονομάχων και την αναστήλωση των ιερών εικόνων, που έγινε το έτος 843 μ.Χ. Ταυτόχρονα όμως πανηγυρίζουμε και τη νίκη της Εκκλησίας μας εναντίον όλων των εχθρών της μέσα στους αιώνες. Το Αποστολικό ανάγνωσμα μέσα στο πνεύμα της σημερινής εορτής μας παρουσιάζει τα κατορθώματα μεγάλων μορφών της Παλαιάς Διαθήκης. Αρχικά αναφέρεται ο Μωϋσής, ο οποίος, όταν μεγάλωσε, αρνήθηκε να ζει με ανέσεις και τιμές στο Αιγυπτιακό παλάτι ως βασιλόπουλο. Προτίμησε να ταλαιπωρείται μαζί με τον λαό του Θεού, παρά να έχει τις πρόσκαιρες απολαύσεις της αμαρτίας. Θεώρησε τις περιφρονήσεις ως μεγαλύτερο πλούτο από τους θησαυρούς και τα αγαθά της Αιγύπτου, διότι είχε στραμμένο το βλέμμα του στον ουρανό.

Βεβαίως ο Μωϋσής δεν ήταν ο μόνος, συνεχίζει ο Απόστολος Παύλος. «Δεν θα με πάρει ο χρόνος να διηγηθώ για τον Γεδεών, τον Βαράκ, τον Σαμψών, τον Ιεφθάε, τον Δαβίδ, τον Σαμουήλ και τους Προφήτες» (ΕΒΡ. 11, 32). Όλοι αυτοί «με την πίστη κατατρόπωσαν βασίλεια, επέβαλαν το δίκαιο, πέτυχαν την πραγματοποίηση των υποσχέσεων του Θεού, έφραξαν στόματα λιονταριών· έσβησαν τη δύναμη της φωτιάς, διέφυγαν τη σφαγή, έγιναν από αδύνατοι ισχυροί, αναδείχθηκαν ήρωες στον πόλεμο, έτρεψαν σε φυγή εχθρικά στρατεύματα· γυναίκες ξαναπήραν πίσω στη ζωή τους ανθρώπους τους, κι άλλοι βασανίσθηκαν ως τον θάνατο, χωρίς να δεχθούν την απελευθέρωσή τους, γιατί πίστευαν ότι μπορούσαν να αναστηθούν σε μια καλύτερη ζωή» (ΕΒΡ. 11, 33-35). Είναι πραγματικά πολύ θαυμαστά τα γεγονότα αυτά των Αγίων της Παλαιάς Διαθήκης, στα οποία αναφέρεται ο Απόστολος Παύλος.
Και αν αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν με τη δύναμη της πίστης στην Παλαιά Διαθήκη, πολύ περισσότερο συμβαίνουν στην Καινή Διαθήκη, στην εποχή της Χάριτος. Άπειρα είναι τα θαύματα που επιτελούνται καθημερινά μέσα στην Εκκλησία μας. Πόσα θαύματα ακούμε να συμβαίνουν με τη θαυματουργική επέμβαση των Αγίων! Ασθενείς θεραπεύονται, παρατεταμένες ανομβρίες λύνονται, άτεκνες μητέρες αποκτούν παιδιά με τη δύναμη της πίστης. Διότι η πίστη ξεπερνά τη λογική. Υπερβαίνει και αυτούς τους νόμους της φύσης. Άλλωστε όλη η ιστορία της Εκκλησίας μας και η πορεία της μέσα στους αιώνες είναι ένα διαρκές θαύμα. Οι Χριστιανοί λοιπόν στον χώρο της Εκκλησίας ζούμε και κινούμαστε μέσα στο θαύμα. Αρκεί να έχουμε πίστη σαν κι αυτή που είχαν οι Δίκαιοι αυτοί άνθρωποι της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, οι γίγαντες της πίστης.
Στη συνέχεια ο θείος Απόστολος παρουσιάζει τα φρικτά μαρτύρια, που υπέστησαν οι Δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης, μένοντας σταθεροί στην πίστη τους. Κάποιοι «δοκίμασαν εξευτελισμούς και μαστιγώσεις, ακόμη και δεσμά και φυλακίσεις. Λιθοβολήθηκαν, πριονίσθηκαν, πέρασαν δοκιμασίες, θανατώθηκαν με μαχαίρι, περιπλανήθηκαν ντυμένοι με προβιές και κατσικίσια δέρματα, έζησαν σε στερήσεις, υπέφεραν καταπιέσεις, θλίψεις και κακουχίες –ο κόσμος δεν ήταν άξιος να έχει τέτοιους ανθρώπους– περιπλανήθηκαν σε ερημιές και βουνά, σε σπηλιές και σε τρύπες της γης» (ΕΒΡ. 11, 36-38). Η ζωή των πιστών ανθρώπων είναι δύσκολη στη γη, αφού υπάρχουν οι άνθρωποι της αμαρτίας και του σατανά που τους πολεμούν. Όμως αυτοί οι πιστοί αντλούν δύναμη από τον Ίδιο τον Θεό, ο Οποίος τους καθοδηγεί στην πορεία τους προς την αιώνια ζωή.
Κι ενώ όλοι αυτοί οι Δίκαιοι απέδειξαν έμπρακτα τη μεγάλη πίστη τους, δεν απόλαυσαν ακόμη την ουράνια κληρονομιά, που τους υποσχέθηκε ο Θεός. Κι αυτό διότι ο Θεός προέβλεψε για εμάς κάτι καλύτερο, ώστε να μη λάβουν σε τέλειο βαθμό τη σωτηρία τους χωρίς εμάς, αλλά να τη λάβουμε όλοι μαζί. Όσοι φεύγουν από την επίγεια ζωή βρίσκονται σε μία μέση κατάσταση. Προγεύονται τον Παράδεισο ή την Κόλαση, σύμφωνα με τις πράξεις τους. Η τελική θέση του κάθε ανθρώπου θα καθορισθεί κατά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Τότε ο κάθε άνθρωπος θα λάβει τη θέση που του αναλογεί, στον Παράδεισο ή στην Κόλαση. «Και απελεύσονται ούτοι εις κόλασιν αιώνιον, οι δε δίκαιοι εις ζωήν αιώνιον» (ΜΑΤΘ. 25, 46). Τα γεγονότα αυτά που πρόκειται να συμβούν είναι συνταρακτικά! Είναι τόσο σοβαρά, που διάφορες επίγειες δυσκολίες φαίνονται αστείες μπροστά σε αυτά.
Αγαπητοί μου φίλοι, θαυμάζει κανείς και υποκλίνεται μπροστά στις υπέροχες αυτές μορφές. Πως άντεξαν να κακοπαθήσουν και να μαρτυρήσουν με τόσο φρικτό τρόπο, περιφρονώντας κάθε υλική απόλαυση; Δεν τους είλκυαν οι ανέσεις και οι υποσχέσεις της παρούσας ζωής, διότι με τα μάτια της πίστης απέβλεπαν σε μια ανώτερη ζωή μετά τον θάνατο. Η ψυχή τους λαχταρούσε τα αγαθά του ουρανού. Αυτό λοιπόν είναι το μυστικό: Ο Χριστιανός που έχει θερμή πίστη, αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία της ζωής αυτής, αποβλέποντας στις ουράνιες απολαβές. Προσδοκά πίσω από τις δοκιμασίες την ανάπαυση, πίσω από τις θλίψεις τον αιώνιο πλατυσμό της ψυχής στην Ουράνια Βασιλεία του Θεού· εκεί, όπου μας περιμένουν οι μεγάλες αυτές μορφές για να απολαύσουμε μαζί τους την ουράνια δόξα. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να προσπαθήσουμε να βιώσουμε αυτή την μακαριότητα.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου