Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

« ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ »

 

Το Ευαγγελικό ανάγνωσμα που διαβάσθηκε σήμερα, αγαπητοί μου φίλοι, είναι το ίδιο με αυτό της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Και γίνεται αυτό γιατί σήμερα, ένατη ημέρα από την Κοίμηση της Θεοτόκου, εορτάζεται με λαμπρότητα  η απόδοση της εορτής. Η Ευαγγελική περικοπή αναφέρει ότι ο Κύριος εισήλθε στην κωμόπολη της Βηθανίας. Εκεί έμενε μία φιλική οικογένεια του Κυρίου. Η οικογένεια του Λαζάρου με τις αδελφές του, Μάρθα και Μαρία. Ο Ιησούς, ως άνθρωπος, είχε την ανάγκη της φιλίας, του πνευματικού αυτού συνδέσμου, που ικανοποιεί το κοινωνικό αίσθημα. Η φιλία είναι ενότητα ανθρώπων που εκφράζει συμφωνία πεποιθήσεων. Ύστερα από ένα κοπιαστικό ιεραποστολικό έργο, ο Κύριος μετέβη σε φιλικό σπίτι, για να αναπαυθεί. Έτσι κι εμείς, όταν είμαστε κουρασμένοι, θέλουμε να ξεκουρασθούμε σε ένα φιλικό μας σπίτι, για να αναλάβουμε τις χαμένες δυνάμεις μας.

Η Μάρθα νόμισε ότι θα ευχαριστούσε τον Κύριο, αν του πρόσφερε μία ιδιαίτερη φιλοξενία, ένα φροντισμένο τραπέζι. «Περιεσπάτο περί πολλήν διακονίαν» (ΛΟΥΚΑ 10, 40), κατά την Ευαγγελική έκφραση. Δηλαδή πήγαινε εδώ κι εκεί μέσα στο σπίτι, προκειμένου να ετοιμάσει μία άξια προς τον Χριστό φιλοξενία. Πολλές φορές νομίζουμε ότι όσα περισσότερα προσφέρουμε στον φιλοξενούμενό μας, τόσο περισσότερο τον ευχαριστούμε. Η αδελφή της Μαρία, αντίθετα κάθησε «παρά τους πόδας του Ιησού» (ΛΟΥΚΑ 10, 39) και άκουγε τον λόγο Του. Ο Ιησούς εισήλθε στον οίκο της ως Διδάσκαλος. Τι μεγαλύτερη ευχαρίστηση και τιμή για ένα Διδάσκαλο, οι άνθρωποι να ακούνε μετά προσοχής τη διδασκαλία του. Αυτή την τιμή και την ευλάβεια πρόσφερε η Μαρία προς τον Ιησού. Η Μαρία είχε πιάσει το νόημα της επικοινωνίας της με τον Χριστό. Δεν έδωσε σημασία στα επιφανειακά και στις ετοιμασίες, αλλά στον σκοπό της επίσκεψης του Χριστού.
Η Μάρθα σε στιγμή μεγάλης κόπωσης λέει προς τον Ιησού: «Κύριε, δεν νοιάζεσαι που η αδελφή μου με άφησε μόνη να σε περιποιούμαι;» (ΛΟΥΚΑ 10, 40). Ο Ιησούς έδωσε την εξής απάντηση: «Μάρθα, Μάρθα, ασχολείσαι κι αγωνιάς για πολλά πράγματα, ενώ ένα μόνο χρειάζεται. Αυτό διάλεξε η Μαρία, και δεν πρόκειται να της το αφαιρέσει κανείς» (ΛΟΥΚΑ 10, 41). «Ενός δε εστι χρεία» (ΛΟΥΚΑ 10, 42). Ο Χριστός στην απάντηση προς την Μάρθα, τόνισε μία σπουδαία αλήθεια. Υπάρχουν στη ζωή πολλά αγαθά. Μέσα σε όλα τα αγαθά του κόσμου, που μπορεί να απολαμβάνει ο άνθρωπος με μέτρο, βασικό αγαθό είναι ο λόγος του Θεού. Ο λόγος του Θεού μας γνωρίζει τα μυστικά της ζωής και μας οδηγεί στην πραγματική ευτυχία. Ο άνθρωπος αποτελείται από σώμα και ψυχή. Πρέπει να ικανοποιούνται και οι σωματικές ανάγκες, αλλά την προτεραιότητα πρέπει να τη δίνουμε στις ανάγκες της ψυχής.
Τον λόγο του Θεού μαθαίνουμε με την ακρόαση του θείου κηρύγματος, με τη μελέτη θρησκευτικών και εποικοδομητικών βιβλίων, προπαντός με τη μελέτη της Αγίας Γραφής. Κάθε Ορθόδοξο σπίτι πρέπει να έχει την Αγία Γραφή. Όχι βέβαια στο εικονοστάσι, αλλά να είναι σε καθημερινή χρήση. Υπάρχουν εξαίρετες μεταφράσεις στη νεοελληνική που μπορούν οι οικογένειες να προμηθεύονται από Ορθόδοξα βιβλιοπωλεία και είναι οι μεταφράσεις βοηθήματα προς πληρέστερη κατανόηση των υψηλών νοημάτων της Γραφής. Στη σημερινή εποχή δεν δικαιολογούμαστε να έχουμε άγνοια της διδασκαλίας του Χριστού, των Αποστόλων και των Πατέρων της Εκκλησίας μας. Ακόμη και αυτοί που δεν μπορούν να διαβάσουν, μπορούν να ακούσουν τον λόγο του Θεού στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Το θέμα είναι αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, κάποια στιγμή να τα κάνουμε πράξη.
Στο τέλος της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής έχει προστεθεί και ένα τμήμα, παρμένο από το επόμενο κεφάλαιο. Αυτοί που όρισαν ποιες Ευαγγελικές περικοπές πρέπει να διαβάζονται, πρόσθεσαν το κείμενο αυτό, για να τονίσουν στην προκειμένη περίπτωση και άλλη αλήθεια του Χριστού. Μία γυναίκα συγκινημένη από τους λόγους του Χριστού, φώναξε μέσα στο πλήθος: «Χαρά στη μάνα που σε γέννησε και σε θήλασε» (ΛΟΥΚΑ 11, 27). Είναι αναγνώριση της τιμής προς την Παναγία, η οποία αξιώθηκε να γίνει η μητέρα του Χριστού. Και ο Χριστός απάντησε: «Πιο πολύ χαρά σε εκείνους που ακούνε τον λόγο του Θεού και τον εφαρμόζουν» (ΛΟΥΚΑ 11, 28). Είναι πολύ πιο σημαντικό να εφαρμόζουμε αυτά που διαβάζουμε και ακούμε για τη διδασκαλία του Χριστού. Δεν αρκεί να μένουμε μόνο στο διάβασμα και στην ακρόαση και να μη κάνουμε τίποτα πράξη από όλα αυτά.
Αγαπητοί μου φίλοι, ως Χριστιανοί έχουμε υποχρέωση να ακούμε τον λόγο του Θεού. Να γνωρίσουμε τη διδασκαλία του Χριστού. Πέρα όμως από την ακρόαση, να υπάρχει και η εφαρμογή. Αν κανείς ακούει μόνο τον θείο λόγο, αλλά δεν τον εφαρμόζει, είναι μισός Χριστιανός. Είναι σαφής ο λόγος του Κυρίου: «Ου πας ο λέγων μοι Κύριε Κύριε, εισελεύσεται εις την βασιλείαν των ουρανών, αλλ’ ο ποιών το θέλημα του πατρός μου του εν ουρανοίς» (ΜΑΤΘ. 7, 21). Η Μαρία κάθησε «παρά τους πόδας του Ιησού» (ΛΟΥΚΑ 10, 39) να ακούσει τον λόγο του Θεού. Ο Χριστός επαίνεσε όσους ακούνε με προσοχή τον λόγο του Θεού και τον εφαρμόζουν στη ζωή τους. Αυτοί είναι οι συνεπείς Χριστιανοί. Κι εμείς σήμερα που αποχαιρετίσαμε με την ευχαριστιακή μας σύναξη τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ας συγκινηθούμε από τους λόγους του Κυρίου μας. Να έχουμε συνέπεια πάντοτε λόγων και πράξεων. 
Με αγάπη Χριστού,  
π. Βασίλειος.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου