Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

« ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ πρ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ »


Εκοιμήθη πριν από λίγο σε ηλικία 94 ετών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρ. Πειραιώς κυρός Καλλίνικος.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης νοσηλευόταν κατόπιν επιπλοκών της υγείας του σε κλινική της πόλεως του Πειραιά.
Ο Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος (20 Σεπτεμβρίου 1926) γεννήθηκε στο Βαρθολομιό Ηλείας και το κοσμικό του όνομα είναι Κωνσταντίνος Καρούσος. Γεννήθηκε στο Βαρθολομιό Ηλείας αλλά αργότερα εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Πάτρα. Το 1948 δίδασκε ως κατηχητής στην Πάτρα για να προσληφθεί το 1953 στο βιβλιοπωλείο της αδελφότητος της Ζωής. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1956 και Πρεσβύτερος το 1959
Το 1957 αρχίζει τις σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία και αποφοίτησε. Παράλληλα την ίδια εποχή εγκαθίσταται στο Παγκράτι, όπου με τον Αθανάσιο Λενή (μετέπειτα Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας) και με τον Χρήστο Παρασκευαΐδη (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο), με τους οποίους και συνδέθηκε με στενή φιλία, δημιουργούν την αδελφότητα της Χρυσοπηγής. 
Το 1961 εγκαθίσταται στη Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων, της οποίας ορίζεται ηγούμενος. Μετά από παραμονή δύο ετών, και αφού πρώτα αναστηλώνουν την μονή, επιστρέφουν στην Αθήνα. Το 1967 τοποθετήθηκε καθηγητής του φροντιστηρίου κατηχητικών και γενικός διευθυντής των κατηχητικών σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 1980.
Το 1973 ίδρυσε μαζί με τους τότε Αρχιμανδρίτες Αμβρόσιο Λενή και Χριστόδουλο Παρασκευαΐδη το Συνοδικό Μοναστήρι της Παναγίας της «Χρυσοπηγής», της οποίας και ορίστηκε Ηγούμενος. Το 1975 εξελέγη Τιτουλάριος Μητροπολίτης Ρωγών, αναλαμβάνοντας παράλληλα την διεύθυνση της Αποστολικής Διακονίας. 
Στις 12 Ιανουαρίου του 1978 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Πειραιώς. 


Είναι επίσης Ιδρυτής της Αδελφότητας «Η Χρυσοπηγή». Έχει γράψει πλήθος θρησκευτικών έργων και έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά και εφημερίδες. Πνευματικά του παιδιά θεωρούνται οι Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος και Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος.
Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδoς και με το παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρχου του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου.
Κατά την περίοδο της θητείας του στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς ίδρυσε κατηχητικά σχολεία, εκκλησιαστικό βιβλιοπωλείο, γηροκομείο, παιδικούς σταθμούς και δημοτικό σχολείο ενώ δημιούργησε οργανωμένα συσσίτια για απόρους πολίτες. Ίδρυσε επίσης τον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας.
Στις 4 Φεβρουαρίου 2006 υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος λόγους υγείας, παραίτηση που η Ιερά Σύνοδος έκανε δεκτή τρείς μέρες αργότερα.
Η σορός του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Καλλινίκου θα τεθεί σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

agios-dimitrios.blogspot.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου