Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

« Ο ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΙΑ »


Κατά τη σημερινή Κυριακή, αγαπητοί μου φίλοι, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρα Ελευθερίου και της μητέρας αυτού Ανθίας. Ευτυχισμένη μητέρα αναδείχθηκε η μάρτυρας Ανθία. Αξιώθηκε να δώσει στην Εκκλησία το μονάκριβο παιδί της, τον Ελευθέριο, άξιο Κληρικό, Μάρτυρα και Ομολογητή της Πίστης. Ο Άγιος Ελευθέριος έζησε στην πιο κρίσιμη περίοδο της Εκκλησιαστικής ιστορίας, στην εποχή των σκληρών διωγμών. Σε νεαρή ηλικία η Ανθία έμεινε χήρα και αφοσιώθηκε στην ανατροφή του βρέφους που της άφησε ο σύζυγός της. Η νεαρή Ανθία με πίστη ανέθρεψε το μικρό παιδί της με Χριστιανικές αρχές. Τότε Επίσκοπος της Ρώμης ήταν ο Ανίκητος. Η Ανθία παρέδωσε το παιδί της στον Ανίκητο, προκειμένου να έχει ασφάλεια. Γνώριζε ότι το άφηνε σε καλά χέρια. Είναι η χρυσή εποχή που οι Χριστιανοί είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στους Επισκόπους και στους Πρεσβυτέρους.
Ο Ελευθέριος από μικρός ακτινοβολούσε από θείο ενθουσιασμό και αγιωσύνη. Κοντά στον Επίσκοπο Ανίκητο (154-165) γνώρισε τον Χριστό, τον Οποίο τόσο αγάπησε, ώστε ήταν έτοιμος να θυσιάσει και τη ζωή του ακόμη υπέρ του Χριστού. Ο μεγάλος ενθουσιασμός του μικρού Ελευθερίου έγινε γνωστός σε ολόκληρη την Χριστιανική κοινότητα της Ρώμης. Ο Επίσκοπος Ανίκητος διέβλεπε ότι ο Ελευθέριος θα γινόταν ισχυρό στέλεχος της Εκκλησίας του Χριστού. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών χειροτονήθηκε Διάκονος, στα δεκαεπτά του Πρεσβύτερος και στα είκοσί του ο Επίσκοπος Ανίκητος του ανέθεσε τον Επισκοπικό θρόνο του Ιλλυρικού (σημερινής Αλβανίας). Οι Χριστιανοί της κοινότητας με χαρά δέχθηκαν την είσοδο του Ελευθερίου στις τάξεις του Κλήρου. Η μητέρα του, όταν εισήλθε στις τάξεις του Κλήρου, συγκινημένη ευχήθηκε στο παιδί της: «Και μαρτυρικό στεφάνι σου εύχομαι παιδί μου».
Πριν αναλάβει ο Ελευθέριος τον Επισκοπικό θρόνο είχαν ξεσπάσει διωγμοί στο Ιλλυρικό και ο τότε Επίσκοπος συνελήφθη και μαρτύρησε. Οι διώκτες, όταν είδαν τον Ελευθέριο να είναι Επίσκοπος Ιλλυρικού, εννόησαν ότι στο πρόσωπο του Ελευθερίου είχαν να παλαίψουν με έναν ισχυρό αντίπαλο. Ο Ελευθέριος, όταν συνελήφθη από τον αυτοκράτορα Αδριανό, υπέστη τα φρικωδέστερα μαρτύρια. Από όλα τα μαρτύρια όμως έβγαινε αλώβητος. Επιστέγασμα των βασανιστηρίων ήταν ο αποκεφαλισμός του. Η μητέρα του παρούσα, όταν είδε το κορμί του παιδιού της να κάνει τους τελευταίους σπασμούς του ψυχορραγήματος, έπεσε πάνω του και το μαχαίρι του δημίου φόνευσε και τη μητέρα. Μάνα και γιος αγκαλιασμένοι ανέβηκαν στην Ουράνια Βασιλεία του Χριστού. Η ευχή της μητέρας είχε πιάσει. Ο γιος της Ελευθέριος απέκτησε και μαρτυρικό στεφάνι για την πίστη του στον Ιησού Χριστό.
Πίσω από τον ήρωα Ελευθέριο είναι η ηρωΐδα μητέρα του. Γενικώς πίσω από τις μεγάλες Εκκλησιαστικές μορφές κρύβεται μία μεγάλη μητέρα. Πίσω από τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο κρύβεται η μητέρα του Ανθούσα, πίσω από τον Μέγα Βασίλειο κρύβεται η μητέρα του Εμμέλεια και η γιαγιά του Μακρίνα, πίσω από τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο κρύβεται η μητέρα του Νόννα. Θα χρειαζόταν πολύς χρόνος, για να αναφέρουμε πολλά παραδείγματα Χριστιανών μητέρων που ανέδειξαν ισχυρές προσωπικότητες της Εκκλησίας. Οι μητέρες αυτών των μεγάλων προσωπικοτήτων έδωσαν ολόκληρο τον εαυτό τους για την ανατροφή των παιδιών τους. Όμως ως κύριο στόχο στη ζωή τους είχαν να στρέψουν την προσοχή των παιδιών τους προς τον Ουράνιο Πατέρα και όχι προς την απόλαυση των επιγείων αγαθών. Δυστυχώς στις ημέρες μας οι περισσότερες μητέρες κάνουν ακριβώς τα αντίθετα.
Και σήμερα οι νέοι που αγαπούν τη δημιουργικότητα, τη μόρφωση, την παιδεία και την Εκκλησία και βλέπουν την καταξίωσή τους μέσα στον ειρηνικό οικογενειακό βίο, τα ωραία αυτά στοιχεία τα έλαβαν από την καλή μητέρα και τον καλό πατέρα. Οι καλοί και ευσυνείδητοι γονείς αναπληρώνουν τα παιδαγωγικά κενά του σημερινού Ελληνικού σχολείου, που του λείπει η αναγκαία παιδαγωγική οργάνωση. Βέβαια πολύτιμες είναι και οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι καλοί Ιερείς σε διάφορες ενορίες της χώρας μας. Αυτοί προσπαθούν να μεταδώσουν τη σωστή πίστη στον Χριστό, έτσι ώστε να βρίσκονται κοντά Του τόσο στην παρούσα ζωή όσο και στην μέλλουσα. Όπου υπάρχει ένθεος ζήλος γίνονται θαύματα. Και σήμερα η αγωγή των νέων γίνεται με ιδιωτική πρωτοβουλία, εφόσον είναι μειωμένο το ενδιαφέρον της Πολιτείας για μία σωστή διαπαιδαγώγηση. Πρωταγωνίστρια πάντα στην αγωγή των νέων είναι η καλή μητέρα.
Αγαπητοί μου φίλοι, λέει ο Απόστολος Παύλος, στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα, στον μαθητή του Τιμόθεο τα εξής: «Μη ουν επαισχυνθής το μαρτύριον του Κυρίου ημών μηδέ εμέ τον δέσμιον αυτού, αλλά συγκακοπάθησον τω ευαγγελίω κατά δύναμιν Θεού» (Β΄ ΤΙΜ. 1, 8). Δηλαδή, «Να μην ντρέπεσαι λοιπόν να ομολογείς τον Κύριό μας, ούτε να ντρέπεσαι για εμένα, που είμαι φυλακισμένος για χάρη Του. Να είσαι έτοιμος να κακοπαθήσεις μαζί με εμένα για το κήρυγμα του Ευαγγελίου, και ο Θεός θα σου δώσει τη δύναμη» (Β΄ ΤΙΜ. 1, 8). Ο Άγιος Ελευθέριος δεν ντράπηκε να ομολογήσει τον Κύριο και ήταν πράγματι έτοιμος να κακοπαθήσει γι’ Αυτόν. Έτσι πρέπει να είμαστε και όλοι οι Χριστιανοί. Να έχουμε ως υπόδειγμα στη ζωή μας τις παραινέσεις του Αποστόλου Παύλου. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ετοιμαζόμαστε για την Βασιλεία των Ουρανών.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου