Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

« Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ »


Η σημερινή εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, αγαπητοί μου φίλοι, είναι μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Ορθοδοξίας. Ο Ορθόδοξος κόσμος την εορτάζει με πολλή χαρά σε όλη την οικουμένη. Αυτήν την ημέρα τρέχουμε οι πιστοί στους Ναούς, προκειμένου να ψάλλουμε με αγαλλίαση και ευφροσύνη τους θαυμάσιους ύμνους της εορτής. Κατά την σημερινή ημέρα εορτάζουμε την μεγαλύτερη θεομητορική εορτή του έτους, το Πάσχα του καλοκαιριού. Γιατί όμως χαιρόμαστε σήμερα, αφού έχουμε θάνατο, και ο θάνατος πάντοτε ήταν ένα θλιβερό γεγονός; Γιατί ο θάνατος καταργήθηκε με την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Όσοι πιστεύουν στον Σταυρωμένο και Αναστημένο Κύριο δεν φοβούνται πλέον τον θάνατο, διότι γνωρίζουν ότι αυτός είναι ένα πέρασμα από τα επίγεια στα ουράνια, από τα πρόσκαιρα στα αιώνια, από τα λυπηρά στα ευχάριστα.
Ο θάνατος του πιστού δεν είναι μόνο γεγονός που προκαλεί τον πόνο και τα δάκρυα. Είναι γεγονός που προκαλεί πιο πολύ τη χαρά. Πολύ περισσότερο ο θάνατος των Αγίων είναι η ημέρα της λύτρωσής τους από τα θλιβερά γεγονότα της επίγειας ζωής και της θριαμβευτικής εισόδου στον άφθαρτο και πανένδοξο κόσμο του ουρανού, στην μακάρια ζωή της Βασιλείας του Θεού. Γι’ αυτό και τους Αγίους τους εορτάζουμε στην ημέρα της κοίμησής τους. Αλλά αν αυτά ισχύουν για κάθε πιστό και πιο πολύ για τους Αγίους, τι πρέπει να ισχύει για την Παναγία, την στολισμένη με εξαιρετικές χάριτες από τον Θεό γυναίκα, που έφερε στον κόσμο τον νικητή του θανάτου; Ο θάνατος της υπερευλογημένης Μητέρας του Θεού είναι ένας θρίαμβος, η Κοίμησή της η πιο μεγάλη εορτή. Η Παναγία είναι η πιο τιμημένη  από όλη τη δημιουργία του Θεού.
Η Παναγία με την Κοίμησή της παραδίδει την πανάμωμη, την ελεύθερη από κάθε κηλίδα κακού ψυχή της στα άγια και άχραντα χέρια του Θεού και Θεού της, χαίρεται που βρίσκεται στους κόσμους του ουρανού, δέχεται τα αιώνια βραβεία της απαράμιλλης αρετής της και την αμοιβή της ταπεινής υπακοής της και απολαμβάνει και αντανακλά την απερίγραπτη δόξα του Υιού της. Σήμερα χαίρονται και οι άγγελοι του ουρανού. Πανηγυρίζουν και υποδέχονται στους ολόφωτους κόσμους του ουρανού αυτήν που έγινε η Μητέρα του Λυτρωτή όλου του κόσμου. Οι άγγελοι που διακονούν πρόθυμα την μεγάλη υπόθεση της σωτηρίας μας και χαίρονται πολύ για τη σωτηρία μας, χαίρονται ακόμη περισσότερο και τιμούν αυτήν που διακόνησε κατά μοναδικό τρόπο τη σωτηρία του κόσμου, που υπήρξε η Μητέρα του Σωτήρα του κόσμου. Με την Κοίμηση της Θεοτόκου πανηγυρίζουν τα επίγεια και τα επουράνια.
Μαζί με τους αγγέλους όμως αγαλλόμαστε κι εμείς οι άνθρωποι, οι  κάτοικοι της γης, καθώς με ιερό δέος βλέπουμε σήμερα αυτήν που γέννησε τον Αρχηγό της ζωής να φεύγει από την πρόσκαιρη ζωή της γης και να εισέρχεται στην αιώνια ζωή της ουράνιας Βασιλείας. Και είναι πραγματικά πολύ δίκαιο να απολαμβάνει η Παναγία την ουράνια τιμή που της αξίζει, να έχει την μεγαλύτερη δόξα από όλους τους ανθρώπους, να είναι ανώτερη από όλους τους αγγέλους, Βασίλισσα των ουρανών. Όλα αυτά μας δίνουν χαρά, διότι η Μητέρα του Θεού είναι ότι ευγενέστερο και ανώτερο είχε να προσφέρει ο κόσμος των ανθρώπων στον Θεό. Και ο Θεός την τιμά τώρα με ασύγκριτη ουράνια δόξα. Χαιρόμαστε οι πιστοί, διότι η Μητέρα του Θεού είναι Μητέρα όλων μας και γι’ αυτό με την Κοίμησή της δεν εγκαταλείπει τον κόσμο, αλλά πρεσβεύει γι’ αυτόν προς τον Υιό της.
Ως πρόσωπο λοιπόν η Παναγία κατέχει θέση κοντά στον κόσμο και κοντά στον Θεό. Η Παναγία τιμήθηκε τόσο από τον Θεό, ώστε να γίνει το μέσο, με το οποίο παρασχέθηκε η χάρη και η αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο. Έλεγε ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: «Οι άνθρωποι που έχουν πραγματική ευλάβεια και σεβασμό στον Χριστό, συστέλλονται μπροστά στον Χριστό, ενώ στην Παναγία έχουν περισσότερο θάρρος και Την πλησιάζουν άνετα, γιατί η Παναγία ανήκει στο γένος το ανθρώπινο» (Λόγοι ΣΤ΄-Περί προσευχής, σελίδα 87). Όλοι οι άνθρωποι δοκιμάζουμε δυσκολίες, αντιξοότητες και πόνο στην πορεία της ζωής μας. Μην απογοητευόμαστε, αλλά να προστρέχουμε στην Παναγία, μέσω της προσευχής, και να ζητάμε την βοήθειά της και την μεσιτεία της προς τον Υιό της. Με την παρρησία που έχει τώρα, πρεσβεύει στον Υιό της πολύ περισσότερο και με τις πρεσβείες μας σκεπάζει όλους.
Αγαπητοί μου φίλοι, είναι καιρός να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο της αμαρτίας και να ξεκινήσουμε τον πνευματικό μας αγώνα για τη σωτηρία της ψυχής μας. Στον αγώνα αυτό βοηθό θα έχουμε την Παναγία, η οποία θα μας συμπαραστέκεται με κάθε τρόπο. Μην το ξεχνάμε αυτό. Χρειάζεται όμως να προστρέχουμε στην Παναγία. Πως θέλουμε να μας βοηθήσει η Παναγία προσωπικά, οικογενειακά, εθνικά, χωρίς εμείς να ζητάμε την βοήθειά της; Πως θέλουμε να μας δίνει δύναμη στον καθημερινό μας αγώνα κι εμείς να αδιαφορούμε και να μην πηγαίνουμε στις Παρακλήσεις που γίνονται στους Ναούς κατά την περρίοδο του Δεκαπενταυγούστου; Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης μας προτρέπει όλους στο εξής: «Όσο μπορείτε, να κρατάτε σφιχτά από το φόρεμα την Μεγάλη μας Αρχόντισσα Παναγία, για να σας βοηθάη» «Λόγοι ΣΤ΄-Περί προσευχής, σελίδα 92).
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου