Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

« ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ »


Η διδασκαλία του Ιησού Χριστού, αγαπητοί μου φίλοι, ήταν πρωτοφανής και πρωτόγνωρη. Ο θείος λόγος έπεφτε ως δρόσος στις ψυχές των ακροατών. Έτσι κατά τη διήγηση του σημερινού Ευαγγελίου, όταν ο λαός πληροφορήθηκε ότι ο Ιησούς δίδασκε, συγκεντρώθηκε να ακούσει με πνευματική δίψα την διδασκαλία Του. Ο θείος λόγος συνεπήρε το πλήθος. Ήδη ο ήλιος είχε δύσει, το σκοτάδι πλησίαζε και τα πετεινά του ουρανού αποσύρθηκαν στις φωλιές τους. Τα μικρά παιδιά κοιμήθηκαν στις αγκαλιές των μητέρων τους. Οι μαθητές ανήσυχοι, γιατί πέρασε η ώρα, ζήτησαν από τον Ιησού να διώξει το πλήθος και  να μεταβεί σε κοντινά χωριά, προκειμένου να προμηθευθεί τροφές. Όπως αναφέρει η περικοπή οι άνδρες ήσαν πέντε χιλιάδες, εκτός των γυναικών και των παιδιών. Ο κόσμος σε λίγο θα πεινούσε και δεν θα είχε την δυνατότητα να πάρει κάτι για φαγητό.
Ο Χριστός συνέστησε στους μαθητές Του να προσφέρουν αυτές τις τροφές που είχαν. Και οι μαθητές απαντούν: «Ουκ έχομεν ώδε ει μη πέντε άρτους και δύο ιχθύας» (ΜΑΤΘ. 14, 17). Δηλαδή ομολόγησαν ότι αυτές οι ποσότητες δεν φθάνουν για όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί. Ο Χριστός διέταξε να καθήσει ο όχλος στις πρασιές ανά πενήντα και έλαβε τους άρτους και τα ψάρια και αφού ευλόγησε είπε στους μαθητές να τα διανείμουν. Το θαύμα είχε πραγματοποιηθεί. «Έφαγον πάντες και εχορτάσθησαν, και ήραν το περισσεύον των κλασμάτων δώδεκα κοφίνους πλήρεις» (ΜΑΤΘ. 14, 20). Πραγματικά το θαύμα αυτό του Χριστού μας εκπλήσσει. Οι αρνητές, αυτοί  που θεωρούν ότι μόνο οι φυσικοί νόμοι ισχύουν, απορρίπτουν τα θαύματα. Το θαύμα δεν καταργεί τους φυσικούς νόμους, αλλά φανερώνει την ύπαρξη πνευματικών δυνάμεων.
Το θαύμα όμως του χορτασμού ενός μεγάλου πλήθους λαού δείχνει το ενδιαφέρον του Χριστού και για τα βιοτικά αγαθά. Η διδασκαλία του Χριστού αναφέρεται στον όλο άνθρωπο, τον βιοτικό και τον πνευματικό. Ο Θεός δεν είναι μόνο ο Δημιουργός, αλλά και Πατέρας που ενδιαφέρεται για τα παιδιά Του. Η Θεία Πρόνοια εκδηλώνεται με την συντήρηση και την διακυβέρνηση του κόσμου. Και οι φυσικοί νόμοι εκφράζουν την βούληση του Θεού για την συντήρηση του κόσμου. Η Θεία Πρόνοια φθάνει μέχρι των ελαχίστων, πολύ περισσότερο ενδιαφέρεται για το τελειότερο πλάσμα του, για τον άνθρωπο. Η πίστη στην Θεία Πρόνοια είναι το θεμέλιο της θρησκευτικής και πνευματικής ζωής. Η αντίληψη περί μοίρας ή περί επίδρασης των άστρων ή περί τύχης και ότι τα πάντα φέρονται αυτόματα, δεν έχει θέση στη συνείδηση του πιστού Χριστιανού.
Η μοιρολατρεία είναι ξένη στο χώρο της Εκκλησίας μας. Ο πιστός αισθάνεται έναν Θεό που στέκεται στοργικός προστάτης στη ζωή του και δεν μένει αδιάφορος στις προσευχές του πιστού ανθρώπου. Ο Χριστιανός που πιστεύει στην Θεία Πρόνοια αντιμετωπίζει με γενναιότητα τις αντιξοότητες της ζωής. Αισθάνεται τον αγαθό πατέρα, ο Οποίος υπάρχει υπεράνω των αστέρων και βοηθά τον αγωνιζόμενο άνθρωπο. Βλέπει το κακό και αισθάνεται, ότι όπως πίσω από τα νέφη υπάρχουν οι ακτίνες του ηλίου, έτσι και πίσω από τις θλίψεις και τις αντιξοότητες υπάρχει η στοργική πρόνοια του Θεού. Βέβαια δημιουργηθήκαμε ως ελεύθερες υπάρξεις και με τις προσωπικές μας δυνάμεις εργαζόμαστε για την επαγγελματική ή επιστημονική μας εξέλιξη, για οτιδήποτε αφορά την επίγεια ζωή μας, αλλά στον όλο αγώνα της ζωής έχουμε βοηθό και συμπαραστάτη τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.
Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης έλεγε τα εξής για την Θεία Πρόνοια: «Με την εμπιστοσύνη στον Θεό και με την ταπείνωση όλα τα προβλήματα λύνονται. Να κάνης αυτό που μπορείς εσύ και μετά να αφήνεσαι στην θεία Πρόνοια, στο θείο θέλημα. Η ελπίδα στον Θεό είναι τονισμένη πίστηˑ είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια για τον άνθρωπο» (Λόγοι Ε΄-Πάθη και αρετές, σελίδες 283-284)     . Η δε ψυχική αντοχή αυξάνει, κατά τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη: «Με την ελπίδα και την εμπιστοσύνη στον Θεό, οι οποίες δίνουν δυνάμεις πολλές. Πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας στα χέρια του Θεού με απόλυτη εμπιστοσύνη και να βλέπουμε την κάθε δοκιμασία σαν δώρο σταλμένο από την αγάπη του Θεού. Ο άνθρωπος που έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον Θεό χαίρεται τα πάντα…ελπίζει στον Θεό και είναι πάντα ασφαλισμένος στο λιμάνι της ελπίδος του Θεού» (Λόγοι Ε΄-Πάθη και αρετές, σελίδα 284)     .
Αγαπητοί μου φίλοι, οι μαθητές του Κυρίου, στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, για μία στιγμή ολιγοπίστησαν, όμως ο Κύριος τους επανέφερε στην πίστη. Κατάλαβαν, ότι ο Χριστός με έναν και μόνο λόγο μπορεί να καταργήσει τους φυσικούς νόμους και να πραγματοποιήσει υπερφυσικά γεγονότα, όπως ήταν και το θαύμα του χορτασμού του μεγάλου πλήθους των ανθρώπων. Αυτό διδασκόμαστε σήμερα από το Ευαγγέλιο, ότι πρέπει να αφηνόμαστε ολοκληρωτικά στην Πρόνοια του Θεού. Σε αντίθετη περίπτωση θα βασανιζόμαστε, θα είμαστε ταραγμένοι γιατί δεν γίνονται διάφορα πράγματα που επιθυμούμε, θα οδηγούμαστε σε σωματικές και ψυχικές ασθένειες από το άγχος. Ο Κύριος μας είπε: «Ζητείτε δε πρώτον την βασιλείαν του Θεού  και την δικαιοσύνην αυτού, και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν» (ΜΑΤΘ. 6, 33).
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου