Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

« ΚΥΡΙΑΚΗ Α΄ ΛΟΥΚΑ »

Το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου φίλοι, μας μεταφέρει στη λίμνη Γεννησαρέτ. Εκεί γύρω είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, προκειμένου να ακούσει τον λόγο του Κυρίου. Στην άκρη της λίμνης είχε δύο ψαροκάϊκα. Οι ψαράδες είχαν κατεβεί απ’ αυτά και έπλεναν τα δίχτυα τους. Ο Χριστός ανέβηκε στο ψαροκάϊκο του Πέτρου. Από εκεί μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος. Μόλις τελείωσε την ομιλία Του είπε στον Πέτρο να ρίξουν τα δίχτυα τους για ψάρεμα. Ο Πέτρος, παρά τον άκαρπο κόπο της προηγούμενης νύχτας, δεν φέρνει αντίρρηση. «Επί τω ρήματί σου χαλάσω το δίκτυον» (ΛΟΥΚΑ 5, 5). «Επειδή όμως το λες εσύ, θα ρίξω το δίχτυ» (ΛΟΥΚΑ 5, 5). Και υπάκουσε στο πρόσταγμα του Κυρίου. Το θαυμαστό παράδειγμα του Πέτρου μας διδάσκει ότι πρέπει να υπακούμε πρόθυμα σε ό,τι ο Κύριος μας ζητά και ότι η υπακοή αυτή θα φέρνει την ευλογία Του στη ζωή μας.
Πολλές φορές δυσκολευόμαστε με κάτι που μας ζητά ο Κύριος. Ίσως κάποτε να υπερβαίνει τη λογική μας και να μας φαίνεται αυστηρό, ανεφάρμοστο στην εποχή μας, αδύνατον κατά τη γνώμη μας. Ίσως πάλι να έρχεται σε αντίθεση με την εμπειρία μας. Αληθινή όμως είναι η υπακοή που γίνεται όχι μόνο σε αυτά που αποδεχόμαστε εύκολα, αλλά σε οτιδήποτε μας ζητά ο Κύριος. Το να κάνουμε κάτι με το οποίο συμφωνούμε είναι εύκολο και αυτή δεν είναι γνήσια υπακοή. Το δύσκολο είναι να κάνουμε υπακοή σε κάτι που μας είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Εκεί θα δείξουμε πόσο αγαπάμε τον Χριστό και αν κάνουμε όντως υπακοή. Ο Πέτρος δεν σκέφθηκε ούτε στιγμή να μην εφαρμόσει αυτό που του ζήτησε ο Κύριος. Αμέσως έριξε το δίχτυ του γιατί γνώριζε ότι θα έχει την ευλογία του Κυρίου του. Εμπιστευόταν τον Χριστό και ήξερε ότι τα λεγόμενά Του είναι εκ του Θεού.
Ο Πέτρος, ως έμπειρος ψαράς, γνώριζε καλά ότι η ώρα ήταν τελείως ακατάλληλη. Το ψάρεμα γίνεται το βράδυ κι όχι το μεσημέρι. Κι όμως, έκανε υπακοή στον Κύριο. Κι όχι μόνο ο Πέτρος. Αιώνες νωρίτερα ο μεγάλος πατριάρχης Αβραάμ υπάκουσε σε μία άλλη παράδοξη εντολή του Θεού: «Έξελθε εκ της γης σου και εκ της συγγενείας σου και εκ του οίκου του πατρός σου και δεύρο εις την γην, ην αν σοι δείξω» (ΓΕΝ. 12, 1).  «Φύγε από την πατρίδα σου, από τους συγγενείς σου και τον πατρικό σου οίκο, και ξεκίνα και πήγαινε στην χώρα, την οποία εγώ θα σου δείξω» (ΓΕΝ. 12, 1). Ο Αβραάμ τότε ξεκίνησε χωρίς δισταγμό και αμφιβολία, με προορισμό το άγνωστο. Ας το σκεφθούμε αυτό λίγο. Είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσει κάποιος να πάει κάπου χωρίς να γνωρίζει τον ακριβή προορισμό. Και όμως ο πατριάρχης Αβραάμ άφησε πίσω όλους τους λογισμούς και έκανε απόλυτη υπακοή στον Θεό.
Αυτό σημαίνει υπακοή: τέλεια εμπιστοσύνη στον Θεό· απόλυτη ανάθεση των πάντων στην πανσοφία Του και στη θεία δύναμή Του· αταλάντευτη βεβαιότητα ότι αυτό που μας ζητά ο Κύριος, είναι το πιο συμφέρον για εμάς. Η θεϊκή λογική διαφέρει από την ανθρώπινη. Εμείς βλέπουμε μόνο κοντά. Ο Θεός όμως βλέπει μακριά. Γνωρίζει ποιο είναι το αιώνιο συμφέρον της ψυχής μας. Επομένως ό,τι μας ζητά είναι πάντοτε για το καλό μας. Γι’ αυτό η υπακοή μας στον Κύριο πρέπει να γίνεται με προθυμία, χωρίς γογγυσμούς και αμφιβολίες. «Πάντα ποιείτε χωρίς γογγυσμών και διαλογισμών» (ΦΙΛΙΠ. 2, 14), μας συμβουλεύει ο Απόστολος Παύλος. «Όλα να τα κάνετε χωρίς γογγυσμούς, κι επιφυλάξεις» (ΦΙΛΙΠ. 2, 14). Αυτό οφείλουμε να το κάνουμε πράξη στη ζωή μας κι εμείς οι Χριστιανοί. Να μην βάζουμε κακούς λογισμούς για τις αποφάσεις του Θεού.  
«Επί τω ρήματί σου χαλάσω το δίκτυον» (ΛΟΥΚΑ 5, 5), απάντησε ο Πέτρος στον Κύριο. Έτσι ας αποκρινόμαστε με προθυμία κι εμείς σε κάθε τι που μας ζητά ο Θεός. Και τότε θα βλέπουμε θαύματα στη ζωή μας, διότι θα έχουμε την ευλογία  του Θεού. Όπως συνέβη με τον Πέτρο, που έκανε υπακοή στην προτροπή του Χριστού, έριξε τα δίχτυα στη λίμνη κι εκείνα πλημμύρισαν με τόσα ψάρια, που κινδύνευαν να σχισθούν και τα πλοιάρια να βυθισθούν. Ίσως αυτό ακούγεται παράδοξο για την ανθρώπινη αντίληψή μας. Όμως «τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστιν» (ΛΟΥΚΑ 18, 27), είχε πει ο Χριστός. Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο για τον Θεό. Όπου ευλογεί ο Θεός, υπερβαίνονται οι νόμοι της φύσης. Δεν αρκεί ο δικός μας κόπος για να πετύχουμε κάτι. Για την ευόδωση κάθε προσπάθειάς μας είναι απαραίτητη η ευλογία του Θεού· όχι μόνο στον πνευματικό μας αγώνα, αλλά και στις καθημερινές μας ανάγκες.
Αγαπητοί μου φίλοι, αξίζει τον κόπο να μιμηθούμε τον Απόστολο Πέτρο στην υπακοή που έκανε στα λόγια του Κυρίου. Θα μας βγει σε καλό. Γιατί, όπως είπαμε, η υπακοή προσελκύει την Χάρη του Θεού και δεχόμαστε έτσι τις ευλογίες Του στην καθημερινότητά μας. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε κάτι που ζητά από εμάς ο Θεός και να μας βγει σε κακό. Από τον Θεό πηγάζουν μόνο ευλογίες και ποτέ άσχημα πράγματα. Αυτό να το έχουμε πάντα στο νου μας. Η υπακοή στο θέλημα του Θεού θα μας βγάλει από δύσκολες καταστάσεις, από λογισμούς που μας βασανίζουν, από διάφορες αμφιβολίες που τυχόν έχουμε. Με την υπακοή μας ευαρεστείται ο Θεός και μας δίνει πλουσιοπάροχα τις ευλογίες Του στη ζωή μας. Όταν λοιπόν υπακούμε πρόθυμα στο θέλημα του Θεού, μπορούμε τότε να στρέφουμε το βλέμμα μας στον ουρανό και να ζητάμε από τον Κύριο τη θεία Του βοήθεια!
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου