Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ »

Η Πεντηκοστή, αγαπητοί μου φίλοι, είναι η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. Είναι η ημέρα κατά την οποία το Άγιο Πνεύμα κατήλθε, πλημμύρισε τους αγίους Αποστόλους και την Εκκλησία μας, και αιώνες τώρα ενεργεί τα πάντα σε αυτή. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε σήμερα, ο Κύριός μας παρομοιάζει το Άγιο Πνεύμα με ποταμούς. «Μέσα από εκείνον που πιστεύει σε εμένα, καθώς λέει η Γραφή, ποτάμια ζωντανό νερό θα τρέξουν» (ΙΩΑΝ. 7, 38). Ο δε Ευαγγελιστής Ιωάννης, ερμηνεύοντας τα λόγια του Κυρίου, λέει: «Αυτό το είπε ο Ιησούς εννοώντας το Πνεύμα που θα έπαιρναν όσοι πίστευαν σε αυτόν» (ΙΩΑΝ. 7, 39). Αυτό ακριβώς θα δούμε στη συνέχεια: ότι το Άγιο Πνεύμα ζωογονεί την Εκκλησία, ξεδιψά τις ψυχές των πιστών και καθιστά τον κάθε πιστό πηγή «ζώντος ύδατος» (ΙΩΑΝ. 7, 38) για τους συνανθρώπους του. Η παρουσία του Αγίου Πνεύματος είναι συνεχής  μέσα στην Εκκλησία.

Ένα ποτάμι που διασχίζει τη γη, ποτίζει το χώμα της και το κάνει εύφορο. Αναπτύσσεται τότε σε αυτό η ζωή. Βλασταίνουν κοντά του ψηλόκορμα δένδρα, φυτρώνουν ποικιλόχρωμα άνθη, πίνουν από το νερό του αναρίθμητα ζώα και συντηρούνται στη ζωή. Ανάλογα το Άγιο Πνεύμα ζωογονεί την Εκκλησία μας. Είναι η ψυχή της Εκκλησίας. Αυτό ενεργεί τα πάντα μέσα σε αυτή. Τελεσιουργεί τα ιερά Μυστήρια, το άγιο Βάπτισμα, το ιερό Χρίσμα, με το οποίο χορηγεί τα ποικίλα χαρίσματα στους ανθρώπους. Χαρίζει την άφεση αμαρτιών στην ιερή Εξομολόγηση. Μεταβάλλει τον άρτο και τον οίνο σε Σώμα και Αίμα Χριστού σε κάθε θεία Λειτουργία. Χειροτονεί του κληρικούς. Αγιάζει το λάδι του ιερού Ευχελαίου. Στηρίζει την οικογένεια με το Μυστήριο του Γάμου. Φωτίζει τους κήρυκες που ασχολούνται με τον λόγο του Θεού. Εμπνέει τους ιεραποστόλους και τους ασκητές. 
Επιπλέον οι ουράνιοι «ποταμοί» του Αγίου Πνεύματος ξεδιψούν την ψυχή κάθε πιστού. Ο κόσμος στην εποχή μας διψά για ειρήνη, αληθινή χαρά, αθανασία. Διψά για κάτι ανώτερο. Χωρίς όμως να το καταλαβαίνει, προσπαθεί να χορτάσει τη δίψα του στο βούρκο της αμαρτίας και τελικά αποκομίζει ασθένειες και θάνατο. Όπως το σώμα του ανθρώπου δεν μπορεί να ξεδιψάσει από μια ζωγραφισμένη πηγή, έτσι και η ψυχή του δεν μπορεί να ξεδιψάσει από τα λασπόνερα της γης. Ο Κύριος το τόνισε ξεκάθαρα: Το «νερό» που ξεδιψά τον άνθρωπο είναι το Άγιο Πνεύμα. Χωρίς Αυτό η ψυχή μοιάζει με έρημο. Δεν ευδοκιμεί τίποτα σε αυτήν. Όλα είναι ασθενικά και άκαρπα. Όταν όμως οι «ποταμοί» του ποτίσουν τον άνθρωπο, τότε νιώθει πλήρης, ειρηνικός και χαρούμενος. Δεν του λείπει τίποτα. Γεμίζει η ψυχή του με τα θαυμάσια άνθη της αρετής και τους  καρπούς της πίστης.
Κάθε πιστός όμως, που φέρει μέσα του το Άγιο Πνεύμα, γίνεται ο ίδιος πηγή «ζώντος ύδατος» (ΙΩΑΝ. 7, 38) για τους συνανθρώπους του. Αυτό το βλέπουμε στη ζωή των Αγίων της Εκκλησίας μας. Πόσοι άνθρωποι συνέρρεαν για να ακούσουν τα φλογερά κηρύγματα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στην Κωνσταντινούπολη! Πόσος κόσμος από κάθε γωνιά του πλανήτη σπεύδει στον Άγιο Νεκτάριο να προσκυνήσει τα ιερά λείψανά του, να του καταθέσει το πρόβλημά του και να δροσίσει την ψυχή του! Πόσοι έτρεχαν να συναντήσουν τον Άγιο Παΐσιο για να ξεδιψάσουν κοντά του από την Χάρη του Αγίου Πνεύματος! Ένας κρυστάλλινος «ποταμός» πηγάζει από κάθε Άγιο. «Ποταμοί εκ της κοιλίας αυτού ρεύσουσιν ύδατος ζώντος» (ΙΩΑΝ. 7, 38), είπε ο Κύριος για να εκφράσει τη δύναμη, με την οποία το Άγιο Πνεύμα αναβλύζει μέσα από κάθε Άγιο. Αν πλησιάσουμε έναν άγιο άνθρωπο θα νιώσουμε μια ιδιαίτερη ανάπαυση στην ψυχή μας.
Το Άγιο Πνεύμα δροσίζει ψυχικά τον πιστό άνθρωπο που αγωνίζεται. Κατ’ επέκταση δροσίζει και όλους τους άλλους που συναναστρέφονται αυτόν τον χαριτωμένο άνθρωπο. Πόσο όμορφα περιγράφει την προσφορά του Αγίου Πνεύματος ένα τροπάριο της Εκκλησίας μας! «Αγίω Πνεύματι αναβλύζει τα της χάριτος ρείθρα, αρδεύοντα άπασαν την κτίσιν προς ζωογονίαν» (Αναβαθμοί δ΄ ήχου). Από τον αείρροο ποταμό του Αγίου Πνεύματος αναβλύζουν τα πλούσια ύδατα της θείας Χάριτος, τα οποία αρδεύουν και ζωογονούν όλη την κτίση. Όμως το Άγιο Πνεύμα δεν αποκτάται εύκολα. Χρειάζεται πνευματικός κόπος. Οι Πατέρες της Εκκλησίας λένε ότι «πρέπει να δώσεις αίμα για να λάβεις πνεύμα». Δυστυχώς εμείς οι σημερινοί νερόβραστοι Χριστιανοί θέλουμε να αποκτήσουμε τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και να πάμε στον Παράδεισο ζώντας μία ζωή χαλαρή και πολλές φορές μέσα στην αμαρτία.
Αγαπητοί μου φίλοι, όταν με τη ζωή μας ελκύουμε το Άγιο Πνεύμα, τότε τα λόγια και οι πράξεις μας αποπνέουν μία πνευματικότητα, η οποία επηρεάζει προς τη θετική κατεύθυνση τους γύρω μας. Αν γίνουμε άνθρωποι του Αγίου Πνεύματος, τότε θα παρηγορούμε τους πονεμένους, θα ενισχύουμε τους καταβεβλημένους, θα σκορπάμε την ελπίδα, θα ξεδιψάμε τους ανθρώπους και θα τους οδηγούμε στη σωτηρία. Δύο χιλιάδες χρόνια τώρα οι «ποταμοί» του Αγίου Πνεύματος δεν έχουν στερέψει. Εξακολουθούν να ρέουν μέσα στην αγία μας Εκκλησία. Προς την καθαρή αυτή πηγή ας στρέψουμε τις ψυχές μας για να ποτισθούμε με τα νάματα του Αγίου Πνεύματος, να ζωογονηθεί και να ξεδιψάσει η ψυχή μας. Και τότε ο καθένας μας θα γίνει πηγή που θα δροσίζει το περιβάλλον του και θα δοξάζει το άγιο όνομα του Τριαδικού Θεού μας. Αξίζει τον κόπο να αγωνισθούμε για να ξεκουράσουμε και να δροσίσουμε την ψυχή μας.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου