Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ »

Στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου φίλοι, ο Απόστολος Παύλος έχει στρέψει τον λόγο του στα ποικίλα χαρίσματα τα οποία αναπτύσσονται στο χώρο της λατρευτικής κοινότητας της Εκκλησίας της Ρώμης. Με τα χαρίσματα αυτά οι Χριστιανοί πρόσφεραν τις διακονικές τους υπηρεσίες στο Εκκλησιαστικό έργο. Και τα χαρίσματα αυτά είναι: η διδασκαλία, η Εκκλησιαστική διακονία, το επάγγελμα του δασκάλου, ο παρηγορητικός λόγος, η απλότητα στην επικοινωνία, η προεδρική επιστασία, η ελεημοσύνη, η ειλικρινής αγάπη και ο ιερός  ζήλος. Οι υπηρεσίες αυτές λογίζονται ως χαρίσματα του Θεού. Οι ικανοί αξιοποιούν τις ικανότητές τους και τις θέτουν στην προαγωγή του Εκκλησιαστικού έργου. Οι Χριστιανοί λοιπόν έχουν ποικίλα χαρίσματα τα οποία δωρίζονται από τον Τριαδικό Θεό. Δεν είναι δικά μας κατορθώματα τα διάφορα τάλαντα.

Δύο είναι τα είδη της αρετής, αρετή κατά φύσιν και αρετή κατά χάριν. Η κατά φύσιν αρετή είναι έκφραση του έμφυτου ηθικού νόμου. Οι αρετές των μεγάλων προσωπικοτήτων της προχριστιανικής εποχής οφείλονται στον έμφυτο ηθικό νόμο της συνείδησης. Και στις περιπτώσεις υψηλών έργων κατά την προχριστιανική εποχή διακρίνουμε τον σπερματικό λόγο. Ο Θεός έδωσε φωτισμό, ώστε σπερματικώς να διατυπωθούν φωτεινές αλήθειες. Η πλήρης Χάρη αποκαλύπτεται δια του Ιησού Χριστού και η Ευαγγελική διδασκαλία φωτίζει τον όλο άνθρωπο να αναγεννηθεί εσωτερικά δια της πίστης και με τον θείο φωτισμό να εφαρμόζει τις Ευαγγελικές αρετές. Η κατά Χριστόν αρετή είναι τέλεια και απαλλαγμένη από ανθρώπινα πάθη και το κίνητρό της είναι η αγάπη προς όλους τους ανθρώπους. Ζώντας έτσι μεταμορφωνόμαστε και γινόμαστε πολίτες της Βασιλείας του Θεού.
Ο Απόστολος Παύλος μας προτρέπει, στη σημερινή Αποστολική περικοπή, να δείχνουμε με στοργή την αγάπη μας προς όλους τους πιστούς. «Τη φιλαδελφία εις αλλήλους φιλόστοργοι» (ΡΩΜ. 12, 10). Οι υπηρεσίες των Χριστιανών να αποβλέπουν στη βοήθεια εκείνων που βρίσκονται σε ανάγκες, μάλιστα προς εκείνους που αντιμετωπίζουν τη μανία των διωκτών. Ο Χριστιανός δεν κοιτάζει το δικό του συμφέρον και από εκεί και πέρα τίποτα άλλο. Όταν κάποιος αντιμετωπίζει έτσι την καθημερινότητά του είναι φίλαυτος και εγωϊστής! Δεν έχει καμία σχέση με την πίστη στον Χριστό, ο Οποίος ήταν ταπεινός και πράος κατά την επίγεια παρουσία Του. Ως Χριστιανοί οφείλουμε να δείχνουμε ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους μας και κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μας να τους βοηθάμε. Και έτσι όλοι μαζί να πορευόμαστε τον ευλογημένο δρόμο που χάραξε ο Ιησούς Χριστός.
Ο Απόστολος Παύλος απαριθμεί σειρά διακονημάτων. Μέσα στην Εκκλησία δεν περισσεύει κανένας. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε στο Εκκλησιαστικό έργο. Ο Απόστολος Παύλος αξιοποιούσε τους πάντες, διότι όλοι αποτελούν το Σώμα του Χριστού, του οποίου Σώματος Κεφαλή είναι ο Ίδιος ο Χριστός! Οι λόγοι του Αποστόλου Παύλου ότι τα χαρίσματα των Χριστιανών, δηλαδή οι ατομικές ικανότητες, να τίθενται στην υπηρεσία του Εκκλησιαστικού έργου, ισχύουν και στη σημερινή εποχή. Η Διοίκηση θα πρέπει να εκφράζει το όλο πνεύμα του Εκκλησιαστικού Σώματος και χωρίς προσωποληψίες να αξιοποιεί όλους τους καλοπροαίρετους πιστούς, χωρίς μεροληπτικά κίνητρα. Στην πολιτική που υπάρχουν κομματικά κριτήρια, συνήθως ικανοί άνθρωποι παραμερίζονται. Τουλάχιστον στο χώρο της Εκκλησίας αξίζει να προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο και διαφορετικό!
Η Εκκλησία έχει έναν και μοναδικό σκοπό, τη σωτηρία των ανθρώπων. Στο πνευματικό της έργο αναζητά και επιστρατεύει όλους τους καλοπροαίρετους πιστούς και ο καθένας κατά τη δωρεά που έλαβε από τον Θεό αξιοποιείται. Βέβαια δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε λάθη του παρελθόντος, ένεκα των οποίων ικανοί εργάτες της Εκκλησίας από ανθρώπινες αδυναμίες παραγκωνίσθηκαν και αχρηστεύθηκαν επί ζημία του Εκκλησιαστικού έργου. Ας θυμηθούμε τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, τον Ευγένιο Βούλγαρη, τον πιο πρόσφατο Άγιο Νεκτάριο και πολλούς άλλους. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους υπεύθυνους για την επιλογή των ανάλογων προσώπων στα ανάλογα διακονήματα. Έτσι η Εκκλησία θα πορεύεται ομαλά και τα μέλη της θα αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά για την πορεία τους προς τον Ουρανό.
Αγαπητοί μου φίλοι, ο Απόστολος Παύλος σήμερα μιλάει για τα ατομικά χαρίσματα που πρέπει να αξιοποιούνται για το καλό του Εκκλησιαστικού έργου. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, που επικρατεί μεγάλη πνευματική και ηθική σύγχυση, η Εκκλησία έχει την ανάγκη προσφοράς των τιμίων εργατών της. Η συνεργασία όλων των πιστών, των κληρικών και των λαϊκών, θα βοηθήσει την Εκκλησία να συνειδητοποιήσει και τις ευθύνες που έχει μέσα σε έναν πολιτισμό που σε μεγάλη έκταση περιφρονεί τις πνευματικές και ηθικές αξίες. Η Εκκλησία συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης και στη διακήρυξη του θείου νόμου με την αδελφική αλληλεγγύη όλων των μελών της. Αξίζει λοιπόν, όλοι μαζί να αγωνισθούμε και να βοηθήσουμε στο έργο της Εκκλησίας. Και να μην ξεχνάμε πως όλοι μας, κληρικοί και λαϊκοί, αποτελούμε το Σώμα της Εκκλησίας, που Κεφαλή της είναι ο Ιησούς Χριστός. 
Με αγάπη Χριστού,  
π. Βασίλειος.

2 σχόλια:

  1. Άχ η Εκκλησία ώς σώμα Χριστού, πόσο βάλλεται στίς μέρες μας καί πόσο προσπαθούν νά τήν αλλοιώσουν καί μεταλλάξουν σέ έναν άνευρο οργανισμό, ό οποίος θά δικαιολογει τήν ύπαρξή του μόνον ώς φιλανθρωπικό ίδρυμα.
    Άς προσευχόμαστε όλοι νά μήν επιτρέψει ο Κύριος για τίς αμαρτίες μας καί τήν άμετρη αποστασία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυρία Λευκή, η προσέγγισή σας είναι πολύ εύστοχη! Εύχομαι κι εγώ να βρίσκεται πάντα η Εκκλησία μας στη θέση που της αξίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή