Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ »


Κατά τη σημερινή Κυριακή των Αγίων Πάντων, αγαπητοί μου φίλοι, εορτάζουμε όλους τους Αγίους μαζί. Εορτάζουμε και εκείνους που έχουν ιδιαίτερη ημέρα εορτής μέσα στο έτος, αλλά και όσους αγνοούμε και τους γνωρίζει ο Θεός. Ο Απόστολος Παύλος στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα τους ονομάζει στο σύνολό τους «νέφος μαρτύρων» (ΕΒΡ. 12, 1), δηλαδή σύννεφο Αγίων. Με τη λέξη «μάρτυρες» δεν εννοούνται μόνο αυτοί που θυσίασαν τη ζωή τους για τον Χριστό, αλλά όλοι γενικά οι Άγιοι. Είναι εκείνοι που για τη μεγάλη τους πίστη έλαβαν εγκωμιαστική μαρτυρία από τον Θεό ή και από τους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των Αγίων του Θεού. Τον ακριβή αριθμό όσων αγίασαν τον γνωρίζει μόνο ο Θεός. Αναρίθμητοι λοιπόν είναι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας. Γι’ αυτό και η Εκκλησία τους αφιερώνει ιδιαίτερη ημέρα μέσα στο εκκλησιαστικό έτος.
Ο Απόστολος Παύλος αναφέρεται στους δικαίους της Παλαιάς Διαθήκης. Αλλά από τότε έχουν προστεθεί χιλιάδες Αγίων! Υπολογίζεται μόνο κατά τους τρεις αιώνες των διωγμών οι πιστοί που μαρτύρησαν, έφθασαν τα ένδεκα εκατομμύρια. Από τότε αναδείχθηκαν πλήθος Αγίων: όσιοι ασκητές, φλογεροί ιεραπόστολοι, έγγαμοι και άγαμοι, φτωχοί και πλούσιοι, αυτοκράτορες και απλός λαός! Και συνεχώς προστίθενται νέοι Άγιοι μέχρι και στις ημέρες μας. Αλλά οι γνωστοί μας Άγιοι είναι απλώς ένα δείγμα από το σύνολο των Αγίων, των μελών της Εκκλησίας του Χριστού που αναγεννήθηκαν κατά την παρούσα ζωή και ευαρέστησαν στον Θεό. Οι Άγιοι Πάντες είναι πάρα πολλοί. Ονομάζονται όμως σύννεφο και για έναν άλλο λόγο: διότι ευεργετούν τους πιστούς που αγωνίζονται ακόμη στη γη. Σαν ένα σύννεφο η μνήμη των Αγίων μας χαρίζει αναψυχή. Μας δροσίζει στον καύσωνα των πειρασμών και των θλίψεων.
Αλλά το ακόμη πιο παρήγορο είναι ότι το σύννεφο αυτό δεν βρίσκεται ψηλά στον ουρανό, αλλά είναι «περικείμενον ημίν» (ΕΒΡ. 12, 1). Μας περιβάλλει από παντού, μας χαρίζει κάθε προστασία! Οι Άγιοι είναι πολύ κοντά μας. Δεν μας έχουν ξεχάσει μέσα στη δόξα του ουρανού που προγεύονται, αλλά παρακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον τον αγώνα μας και προσεύχονται για εμάς. Από την πλευρά μας εμείς πρέπει να τους μιμούμαστε και να επικαλούμαστε τις πρεσβείες τους, γιατί έτσι θα ενωθούμε κι εμείς με τον Χριστό. Τι σημαίνει για τη ζωή μας αυτή η αλήθεια; Το διατυπώνει πολύ ωραία ο Απόστολος Παύλος: «Έχοντας, λοιπόν, γύρω μας μια τόση μεγάλη στρατιά μαρτύρων, ας τινάξουμε από πάνω μας κάθε φορτίο, και την αμαρτία που εύκολα μας εμπλέκει, κι ας τρέχουμε με υπομονή το αγώνισμα του δύσκολου δρόμου, που έχουμε μπροστά μας» (ΕΒΡ. 12, 1).
Πως είναι όμως δυνατόν να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Αγίων; Πρώτα-πρώτα να μελετάμε τους βίους των Αγίων. Να φέρνουμε στη μνήμη μας τους μεγάλους αγώνες και την άσκησή τους, τις εξαίρετες αρετές τους. Οι Άγιοι ήταν άνθρωποι σαν κι εμάς. Αντιμετώπισαν πολλές θλίψεις και πειρασμούς, αλλά έδειξαν μεγάλη πίστη και υπομονή. Δεν γεννήθηκαν Άγιοι. Αγωνίσθηκαν με όλο το είναι τους. Εφάρμοσαν με ακρίβεια το θέλημα του Θεού. Οι Άγιοι διακηρύττουν ότι οι εντολές του Θεού μπορούν να εφαρμοσθούν και χαρίζουν την αληθινή ευτυχία. Μας δείχνουν το δρόμο που οδηγεί στον Παράδεισο. Μας διδάσκουν πως να αντιμετωπίζουμε την κάθε δοκιμασία. Μας δίνουν ελπίδα για την τελική νίκη. Αυτούς πρέπει να έχουμε για πρότυπα, μετά τον Κύριο. Δυστυχώς στη σημερινή εποχή βάζουμε άλλα πρότυπα στη ζωή μας και γι’ αυτό αποπροσανατολιζόμαστε από την πνευματική μας πορεία.
Αλλά, όπως προαναφέραμε, οι Άγιοι είναι και οι συμπαραστάτες και οι πρεσβευτές μας. Γι’ αυτό πρέπει να επικαλούμαστε τις πρεσβείες τους που είναι πολύ ισχυρές. Να τους μιλάμε καθημερινά, ιδιαίτερα στους Αγίους που πιο πολύ ευλαβούμαστε. Να τους αγαπήσουμε και να τους βάλουμε στη ζωή μας. Οι Άγιοι είναι τα μεγαλύτερα αδέλφια μας, οι στοργικοί προστάτες μας. Είναι τα εκλεκτά παιδιά του Θεού που βρίσκονται πολύ κοντά μας και πολύ κοντά στο θρόνο του Θεού. Όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο π. Μιχαήλ Καρδαμάκης: «Οι Άγιοι ανήκουν στην ανθρωπότητα…Βοηθούν, συντρέχουν, υποφέρουν, σηκώνουν το σταυρό μας, μας αγαπούν και γίνονται με την αγιότητά τους υπόδειγμα και μίμηση των πιστών, ώστε κι εμείς να χαιρόμαστε τη φιλάνθρωπη κοινωνία και τον πλούτο των ευεργεσιών τους» (Ορθόδοξη Πνευματικότητα, σελίδα 211). Οι Άγιοι γνωρίζουν το πραγματικό μέγεθος των πειρασμών της πορείας προς τη θέωση, γι’ αυτό και μας κατανοούν.
Αγαπητοί μου φίλοι, η σημερινή Κυριακή των Αγίων Πάντων είναι μεγάλη ημέρα για την Πίστη μας. Σήμερα εορτάζει ολόκληρη η πνευματική μας οικογένεια. Σήμερα η Εκκλησία φοράει τον πιο επίσημο στολισμό της, προβάλλει τα πιο εκλεκτά παιδιά της. Κάθε Άγιος είναι ένας πολύτιμος λίθος στο βαρύτιμο πνευματικό ένδυμά της. Η Εκκλησία τους προβάλλει σήμερα για να μας δείξει πως κι εμείς μπορούμε να γίνουμε Άγιοι, αρκεί να το θελήσουμε και να αποφασίσουμε να αποτινάξουμε από πάνω μας τα διάφορα πάθη που μας ταλαιπωρούν. Δεν είναι ακατόρθωτη η αγιότητα. Μακάρι, με τις πρεσβείες των Αγίων Πάντων, να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να ακολουθήσουμε τα βήματά τους και να προστεθούμε στην τιμημένη χορεία τους. Και όλοι μαζί να χαιρόμαστε την παρουσία του Χριστού στην ατέλειωτη αιωνιότητα. Γι’ αυτό εξάλλου αγωνιζόμαστε στην παρούσα ζωή.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου