Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

« Μεγάλη η χάρη Της! ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΣΥΝΕΡΡΕΥΣΑΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΟΥΝ ΤΗ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ »


Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος η Πολιούχος του Αιγίου, Παναγία Τρυπητή, στο Ιερό Προσκύνημα της οποίας συνέρρευσαν
το τελευταίο διήμερο χιλιάδες πιστοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα Της και να ζητήσουν τη βοήθειά Της.
Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες, οπότε και στο Ιερό Προσκύνημα τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κάρμας, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου.
Ακολούθησε Αγρυπνία με Παράκληση, την οποία παρακολούθησε πλήθος πιστών και που ολοκληρώθηκε περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα.
Σήμερα, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία και Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε από άμβωνος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε με λόγια γλυκά για την Υπεραγία Θεοτόκο.
Η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 π.μ. με την εκκίνηση της πομπής από το Ιερό Προσκύνημα. Μαθητές, πρόσκοποι αλλά και μέλη του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821» συνόδευσαν την Ιερά Εικόνα, ενώ τις δέουσες τιμές απέδωσαν αγήματα του Πεζικού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και οι Φιλαρμονικές Αιγίου, Ακράτας και Αιγείρας μαζί με Φιλαρμονικές των Σωμάτων Ασφαλείας. Στο πέρασμα δε της Θαυματουργής Εικόνας εκατοντάδες ήσαν οι πιστοί που κρατούσαν αναμμένα κεριά και έραιναν τους δρόμους με ροδοπέταλα.
Μέσω της καθιερωμένης διαδρομής (Ζωοδόχου Πηγής, Μιχαλοπούλου, Ερμού, Ασημάκη Φωτήλα) η πομπή έφθασε στις 11.45π.μ. στην πλατεία Αγίας Λαύρας, όπου αναπέμφθηκε δέηση και ακολούθως ο φιλοξενούμενος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας εξεφώνησε την πανηγυρική ομιλία.
Φέτος η Ιερά Εικόνα δεν τοποθετήθηκε σε όχημα ανοιχτού τύπου τής Πυροσβεστικής προκειμένου να πραγματοποιήσει τον καθιερωμένο γύρο σε κεντρικές οδούς τής πόλης αλλά κατευθύνθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, όπου και θα παραμείνει έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του Ιερού Προσκυνήματος και του περιβάλλοντος χώρου, οι οποίες ξεκινούν σύντομα και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εξασφαλίστηκε μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
















imkalaig.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου