Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

« Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ »


Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Τρεις σπουδαίες προσωπικότητες του Εκκλησιαστικού στερεώματος, αλλά και των Γραμμάτων.
Αφορμή για να γράψω αυτές τις σκέψεις πήρα από την κατάργηση της εορτής αυτής στα Ελληνικά σχολεία. Ας δούμε όμως πως καθιερώθηκε ως σχολική η εορτή αυτή.
Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της εορτής των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στις 9 Αυγούστου του 1841 από το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του Οθωνείου Πανεπιστημίου, του μετέπειτα Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εορτάσθηκε για πρώτη φορά στις 30 Ιανουαρίου του 1842. Τα επόμενα χρόνια, ο εορτασμός επεκτάθηκε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Κι ενώ τόσα χρόνια εορταζόταν η σημαντική αυτή εορτή στα Ελληνικά σχολεία, ήλθε η σημερινή κυβέρνηση να την καταργήσει με τον τρόπο της. Τι έκανε; Καθιέρωσε ως αργία την ημέρα αυτή στα σχολεία, έτσι ώστε να μην πηγαίνουν οι μαθητές για Εκκλησιασμό. Πραγματικά είναι «ευφυείς» ως προς το κακό!
Όμως αναιρούν και τον εαυτό τους. Γιατί καθιερώνουν ως αργία την ημέρα αυτή αφού είναι άθεοι και δεν πιστεύουν στην αξία των Τριών Ιεραρχών; Τελικά πιστεύουν ή δεν πιστεύουν; Ας αποφασίσουν και ας μην γελοιοποιούνται!
Και έτσι τεχνηέντως έχουν απορρίψει την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Ευτυχώς που ακόμη υπάρχουν δάσκαλοι και καθηγητές, οι οποίοι αντιστέκονται στα άθεα προστάγματα των κυβερνώντων. Έτσι κάποιοι εκπαιδευτικοί πήγαν τους μαθητές στην Εκκλησία την παραμονή και άλλοι ακόμη και κατά τη σημερινή ημέρα.
Πραγματικά η κατάσταση είναι για γέλια και για κλάματα! Τι πάνε να κάνουν; Τα βάζουν με τον Ίδιο τον Θεό; Δεν καταλαβαίνουν ότι θα χάσουν στον πόλεμο αυτό; Να είναι σίγουροι οι κύριοι αυτοί ότι τα γέλια τους θα μετατραπούν σε κλάματα! Ο Θεός δεν βιάζεται! Κάποια στιγμή θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους!     
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου