Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

« Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ Η ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821»

Κατά τη σημερινή διπλή εορτή, αγαπητοί μου φίλοι, εορτάζουμε δύο γεγονότα. Το ένα είναι θρησκευτικό γεγονός και αναφέρεται στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το άλλο εθνικό και αναφέρεται στην κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Σήμερα έχουμε διπλή χαρά. Και τα δύο γεγονότα είναι πολύ σημαντικά, γιατί με τον Ευαγγελισμό αναγγέλλεται η έλευση του Χριστού στη γη και με την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης αναγγέλλεται η ελευθερία των Ελλήνων από την Τουρκική σκλαβιά. Ο Ορθόδοξος Ελληνισμός εορτάζει σήμερα και πανηγυρίζει αυτά τα δύο μεγάλα θαύματα της Πίστης μας και της Πατρίδας μας. Μέσα από τα γεγονότα αυτά εκφράζονται τα ιδανικά μας για την πίστη μας προς την Ορθοδοξία μας και προς την Πατρίδα μας. Χωρίς την Πίστη και την Πατρίδα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μέσα στην ανθρώπινη Ιστορία. Είναι δύο χαρακτηριστικά που μας αφορούν ως Ορθόδοξους Έλληνες.
Κατά τον Ευαγγελισμό ο Θεός έστειλε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στην πόλη της Γαλιλαίας Ναζαρέτ, στην Παναγία μας, η οποία ήταν αρραβωνιασμένη με τον Ιωσήφ. Παρουσιάσθηκε, λοιπόν, σε αυτήν ο Αρχάγγελος και της είπε: «Χαίρε, κεχαριτωμένη· ο Κύριος μετά σου·  ευλογημένη συ εν γυναιξίν» (ΛΟΥΚΑ 1, 28). Η Παναγία μόλις τον είδε ταράχθηκε με τα λόγια του και προσπαθούσε να εξηγήσει τι σήμαινε ο χαιρετισμός αυτός. Τότε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ την καθησύχασε λέγοντάς της ότι ο Θεός της έδωσε την Χάρη και θα γεννήσει υιό, τον οποίο θα τον ονομάσει Ιησού. Αυτός θα γίνει μέγας και θα ονομασθεί Υιός Υψίστου. Η δε βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος. Στην ερώτηση της Μαριάμ ότι δεν έχει συζυγικές σχέσεις και πως θα γίνει αυτό, ο Αρχάγγελος της απάντησε: «Πνεύμα Άγιον επελεύσεται επί σε και δύναμις υψίστου επισκιάσει σοι· διό και το γεννώμενον άγιον κληθήσεται υιός Θεού» (ΛΟΥΚΑ 1, 35).
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ τη διαβεβαίωσε ότι για τον Θεό τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και της έφερε ως παράδειγμα τη συγγενή της την Ελισάβετ, η οποία συνέλαβε γιο στα γηρατειά της, αν και ήταν στείρα και πως βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της. Και καταλήγει η σημερινή Ευαγγελική διήγηση με την ταπείνωση και την απόλυτη υπακοή της Παναγίας μας στο σχέδιο της θείας οικονομίας. «Ιδού η δούλη Κυρίου· γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου» (ΛΟΥΚΑ 1, 38). «Η Θεοτόκος είναι η Παναγία, όχι με κάποια ηθικιστική έννοια, αλλά με την έννοια της υπακοής της να διακονήσει το θαύμα της σωτηρίας ή νέας δημιουργίας του κόσμου», παρατηρεί ο Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Καρδαμάκης. (Ορθόδοξη Πνευματικότητα, σελίδα 207). Με την Θεοτόκο ο Κτίστης μεταστοιχείωσε προς το καλύτερο όλη την κτίση, στο πρόσωπο όλης της ανθρωπότητας. Με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ανοίγει νέα σελίδα στην ανθρώπινη Ιστορία!
Αλλά όπως είπαμε και στην αρχή, σήμερα εορτάζουμε και την εθνική μας εορτή, την Κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά το έτος 1821. Η Επανάσταση ξέσπασε έξι χρόνια μετά τη συγκρότηση της Ιεράς Συμμαχίας του έτους 1815, η οποία είχε κύριο μέλημά της την κατάπνιξη κάθε επαναστατικής κίνησης στην Ευρώπη. Ήταν πραγματικά μία τρέλα να τα βάλει η μικρή και αδύναμη Ελλάδα με τις ισχυρές δυνάμεις της εποχής εκείνης. Και όμως το έκανε! Οι πρώτες νίκες των Ελλήνων έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, πως η Αυτοκρατορία δεν ήταν άτρωτη. Πλέον άρχισαν να υπολογίζουν την μικρή Ελλάδα. Μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιά οι Έλληνες αντιδρούν στους κατακτητές τους και ζητούν την ελευθερία τους. Θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και θα τα καταφέρουν τελικά. Θα εξεγερθούν και θα νικήσουν.
Στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήσαν όλοι παρόντες. Κληρικοί και λαϊκοί πήραν τα όπλα και βγήκαν στον αγώνα. Δεν κάθησαν στα σπίτια τους και να παρακολουθούν από μακριά τα γεγονότα. Ή να λένε γιατί δεν κάνουν οι άλλοι κάτι για τη φρικτή σκλαβιά που ζούμε. Κάτι που γίνεται με τους σημερινούς Έλληνες. Με τους αγώνες μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα. Παραδείγματα σημερινά είναι τα Συλλαλητήρια που έγιναν για την Μακεδονία μας και τώρα οι ιθύνοντες το σκέφτονται να προχωρήσουν σε παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας, αλλά και οι συγκεντρώσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία. Μάλιστα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νέο μάθημα των Θρησκευτικών. Και αυτό γιατί κάποιοι που αγαπούν την Εκκλησία προσέφυγαν στη δικαιοσύνη να δικαιωθούν. Άρα οι αγώνες μας δεν πάνε χαμένοι.
Αγαπητοί μου φίλοι, καλές είναι όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις για την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αλλά να μην μείνουμε μόνο σε αυτές. Είναι καιρός να κάνουμε πράξεις όλα όσα έχουμε διδαχθεί από τους ήρωες του 1821, αλλά και άλλους ήρωες της Πίστης και της Πατρίδας μας. Δεν αρκεί μόνο να πηγαίνουμε σε διάφορες εορτές και σε παρελάσεις, πρέπει να βγούμε και στους δρόμους για να αποκτήσουμε και πάλι την Εθνική μας υπερηφάνεια που κάποιοι προσπαθούν να μας την αμαυρώσουν. Και το κάνουν με διάφορους τρόπους. Μας αποκοιμίζουν με τα διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα που περιέχουν προπαγάνδα, παρασύρουν τους νέους μας στην άκρατη σεξουαλικότητα, στη σεξουαλική διαστροφή και στα ναρκωτικά, προσπαθώντας μάλιστα να νομιμοποιήσουν σήμερα και την κάνναβη, θέλουν τους νέους μας να κάθονται στις καφετέριες και να μην αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Τότε μόνο έχει αξία η σημερινή ημέρα, όταν κάνουμε πράξη αυτά που διδαχθήκαμε από τους αθάνατους ήρωες του 1821.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου