Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

« ΠΡΩΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΙΣΤΑ »


Από το βιβλίο: “ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΙΟΥΜΟΡ” (π. Διονύσιος Ταμπάκης)
Η ΕΟΡΤΗ της Παναγίας μας καταφθάνει και το δίχως άλλο οι αξιότιμοι Βουλευτές και άξιοι θεματοφύλακες αμέσως ή εμμέσως της ομοφυλοφιλίας  και των εκτρώσεων θα πλαισιώσουν με λαμπρότητα τας θρησκευτικάς πανηγύρεις και λιτανείας (κατά το λαϊκόν: «όπου Γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη»). Γι’ αυτό και τώρα θυμήθηκα ένα έξυπνο ανέκδοτο που μου ανέφερε κάποιος χιουμορίστας Καλόγερος:
Ένας Πολιτικὸς επεσκέπτετο καθ’ έτος την πανήγυρι μίας Ιεράς Μονής προς άγραν ψήφου, κατά το ευαγγελικόν: «βάλετε εις τα δεξιά μέρη του πλοίου το δίκτυον, και ευρήσετε.» (Ιωάν. κα', 6).
Σύνηθες άλλωστε φαινόμενο να συναντάς σε Θρησκευτικὲς πανηγύρεις μετ’ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος, «πρώτο τραπέζι πίστα» πολιτικούς καμαρωτούς και ακάμπτους λες και έχουν καταπιεί αγγούρι.
Οι Μοναχοί ενοχλημένοι τότε από την παρουσία του πολιτικάντη ζήτησαν από τον...Ηγούμενο να φροντίσει να τον απομακρύνει από την Μονή. Τότε αναλαμβάνει ο Γέροντας και από την επομένη  χρονιά, κατά την ημέρα της πανηγύρεως, κανονίζει σπαρτιάτικο πρόγραμμα νηστειών και αγρυπνιών. Εφ’ εξής δεν ξαναπάτησε το πόδι του ο Βο(υ)λευτής, οπότε και ρωτώντας τον οι Μοναχοί κατά πως τα κατάφερε τους απαντά: 
«Τούτο δε το γένος ουκ εκπορεύεται ει μη εν προσευχή και νηστεία.» (Ματθ. ιζ΄, 21). Δηλαδή, αυτό το γένος των δαιμόνων δεν φεύγει παρά μόνο με προσευχή και νηστεία.

Πηγή: Ρωμαίϊκο Οδοιπορικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου