Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ΄ ΛΟΥΚΑ »


«Μη ψεύδεσθε εις αλλήλους» (ΚΟΛ. 3, 9), μας προτρέπει ο Απόστολος Παύλος, αγαπητοί μου φίλοι, στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα, το οποίο είναι παρμένο από την προς Κολοσσαείς επιστολή του. Δηλαδή, «μην λέτε ψέματα ο ένας στον άλλον» (ΚΟΛ. 3, 9). Ένα από τα πάθη που εύκολα εισέρχεται στην ψυχή του ανθρώπου είναι το ψέμα. Ίσως διότι ο υποκινητής του διάβολος έχει κατορθώσει να μας πείσει ότι είναι τάχα μικρή αμαρτία το ψέμα. Αυτή την εσφαλμένη αντίληψη επιθυμεί να αναιρέσει ο Απόστολος Παύλος μέσα από την επιστολή του αυτή. Μας προτρέπει να πετάξουμε το ψέμα από πάνω μας, όπως προσπαθούμε να πετάξουμε σαν παλιό και βρώμικο ένδυμα κάθε αμαρτία. Γιατί τελικά και το ψέμα είναι μία μεγάλη αμαρτία. Ας δούμε όμως πως εκδηλώνεται το πάθος αυτό στη ζωή μας και γιατί είναι σημαντικό να το εγκαταλείψουμε οριστικά.
Δυστυχώς το ψέμα σαν επιδημία εξαπλώνεται και μολύνει την καθημερινή μας ζωή. Και είναι διάφοροι οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται το πάθος αυτό. Άλλοι χρησιμοποιούν το ψέμα για να καλύψουν τα λάθη και τις παρεκτροπές τους, άλλοι για να παρουσιάσουν προτερήματα που δεν έχουν, άλλοι για να προωθήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα, άλλοι για να συκοφαντήσουν και να βλάψουν κάποιον. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σταθούμε λίγο στη συκοφαντία. Ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συκοφαντία είναι η ψεύτικη κατηγορία. Ο συκοφάντης είναι ψεύτης…Είναι βέβαιο ότι τη συκοφαντία την έχει εφεύρει ο Διάβολος. Η γλώσσα του συκοφάντη είναι σαν το δηλητήριο του σκορπιού…Ο συκοφάντης εφευρίσκει ψέματα και διαβάλλει τα πάντα. “Εξολοθρεύσει Κύριος, πάντα τα χείλη τα δόλια” (ΨΑΛΜ. 11, 3)». (Το Γνώθι σαυτόν, Κείμενα Αυτογνωσίας, σελίδες 249-250).
Τους συκοφάντες θα τους εξολοθρεύσει ο Ίδιος ο Κύριος, όπως μας βεβαιώνει στους Ψαλμούς ο Δαυΐδ. Αν δεν μετανοήσουν για το αμάρτημά τους αυτό, θα δουν την οργή του Θεού και στην παρούσα (προσωπική και οικογενειακή) ζωή και στη μέλλουσα. Και αυτό γιατί καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές, με τα ψέματά τους και τις κατηγορίες τους. Και μην πουν κάποιοι. Μα ο Θεός είναι Αγάπη και όχι τιμωρός. Βέβαια ισχύει αυτό. Όμως ο Θεός είναι και κάτι άλλο. Είναι και Δίκαιος! Θα ανεχθεί ο Δίκαιος Θεός να συκοφαντούνται άνθρωποι που είναι αθώοι; Ο Κύριος είναι Εκείνος που θα αποδώσει δικαιοσύνη σε όλους μας! Γι’ αυτό να είμαστε σίγουροι. Το ψέμα και η συκοφαντία εμφανίζονται σε κάθε χώρο της κοινωνικής ζωής. Εμφανίζονται στην οικογένεια, στην εργασία, στις εμπορικές συναλλαγές, στην εκπαίδευση και αλλού.
Δεν είναι όμως μόνο το ψέμα με τα λόγια. Υπάρχει περίπτωση να ψεύδεται κάποιος και με την ίδια τη ζωή του, δηλαδή να υποκρίνεται. Αυτός, ενώ είναι πλεονέκτης, μιλάει για ελεημοσύνη, ή ενώ είναι υπερήφανος, παριστάνει τον ταπεινό. Αυτός ο άνθρωπος χαρακτηρίζεται διπρόσωπος. Άλλο είναι το πραγματικό του πρόσωπο και άλλο παρουσιάζει στους ανθρώπους. Τους ανθρώπους μπορεί να τους ξεγελάσει, τον Θεό όμως όχι. Και αυτό γιατί ο Θεός γνωρίζει, ως Παντογνώστης, ακόμη και την παραμικρή μας σκέψη. Πολλοί και ποικίλοι λοιπόν είναι οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται το φοβερό και ύπουλο πάθος του ψεύδους. Και είναι τόσο πολύ συνηθισμένο, ώστε πολλοί να το θεωρούν μικρή ή ασήμαντη αμαρτία. Ο Απόστολος Παύλος επιμένει να απομακρύνουμε το ψέμα από τη ζωή μας. Γιατί όμως;
Δύο λόγους θα υπογραμμίσουμε, για τους οποίους οφείλουμε να διώξουμε από τη ζωή μας το ψεύδος. Ο πρώτος λόγος είναι, γιατί μας χωρίζει από την Αλήθεια, που είναι ο Χριστός. Κάθε ψέμα μας αποξενώνει από τον Θεό και μας κάνει να συγγενεύουμε με τον διάβολο, που είναι ο πατέρας του ψεύδους. Ο διάβολος είναι που είπε το πρώτο ψέμα στην ιστορία της ανθρωπότητας, λέγοντας στους Πρωτοπλάστους, ότι τάχα, αν θα έτρωγαν τον απαγορευμένο καρπό, θα γίνονταν και αυτοί θεοί. Οι Πρωτόπλαστοι έπεσαν θύματα αυτής της απάτης και από τότε άρχισε η τραγωδία της ανθρωπότητας. Και ο διάβολος δεν σταμάτησε εκεί μόνο. Συνεχίζει μέχρι και σήμερα να μας εξαπατά. Ο δεύτερος λόγος, για τον οποίο οφείλουμε να διώξουμε το ψέμα από τη ζωή μας, είναι το ότι αυτό μας αποξενώνει και από τους άλλους ανθρώπους. Με το ψέμα χάνεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων.
Αγαπητοί μου φίλοι, είναι πολύ σημαντικό αυτό που τονίζει σε άλλο σημείο ο Απόστολος Παύλος, προκειμένου να μας αποτρέψει από το ολέθριο αυτό πάθος. Μας υπενθυμίζει ότι «εσμέν αλλήλων μέλη» (ΕΦΕΣ. 4, 25), δηλαδή «είμαστε μέλη του ίδιου σώματος» (ΕΦΕΣ. 4, 25). Είναι δυνατόν τα μάτια που βλέπουν ένα γκρεμό να μην πληροφορήσουν σωστά τα πόδια και να τα αφήσουν ελεύθερα να προχωρήσουν στην καταστροφή; Παρομοίως και κάθε ψεύδος βλάπτει, όχι μόνον αυτόν που το χρησιμοποιεί, αλλά και ολόκληρο το σώμα της Εκκλησίας. Ως Χριστιανοί που είμαστε οφείλουμε να αγαπάμε την αλήθεια. Είναι απαραίτητο να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα αυτό. Ας μην επιτρέψουμε να γίνει το ψέμα συνήθεια στη ζωή μας. Απομακρύνοντας το ψέμα από τη ζωή μας, πλησιάζουμε πιο κοντά στον Χριστό που είναι η Αλήθεια.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου