Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

« ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΓΙΟΣ: Ο ΝΕΟΦΑΝΗΣ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΙΑΚΩΒΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΧΟΖΕΒΙΤΗΣ (+5 Αυγούστου 1960) »


Γεννήθηκε το 1913 στο νομό Βοτοσανίου της Ρουμανίας. Από μικρός έμεινε ορφανός. Στα 20 του χρόνια, το 1933, μπήκε ως δόκιμος στη μονή Νεάμτς, όπου έμεινε τρία χρόνια.
Στις 8 Απριλίου 1936 έγινε η μοναχική κουρά και από Ηλίας ονομάστηκε Ιωάννης.
Το φθινόπωρο του 1936 επισκέφτηκε τους Αγ. Τόπους και αφού προσκύνησε τον Πανάγιο Τάφο, εισήλθε στην αδελφότητα του Αγίου Σάββα, όπου ασκήτεψε δέκα χρόνια και απέκτησε το χάρισμα των δακρύων και της αδιάλειπτης προσευχής.
Το 1947 χειροτονήθηκε διάκονος και Ιερέας και έγινε ηγούμενος της Ρουμανικής Σκήτης του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον Ιορδάνη. Μετά από πέντε χρόνια σκληρής άσκησης αναχώρησε μαζί με τον υποτακτικό του Ιωαννίκιο στο σπήλαιο της Αγίας Άννης στη Χοζέβα, κοντά στη μονή του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου. Εκεί ασκήτεψε επτά χρόνια και παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό στις 5 Αυγούστου 1960. Μετά από 20 χρόνια, ανοίγοντας τον τάφο του, βρέθηκαν άφθαρτα και ακέραια τα λείψανά του μαζί με τα ρούχα του αναδίδοντας μια εξαίσια ευωδία. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στη μονή του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου, στο παρεκκλήσι του Αγίου Στεφάνου όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα. 



ΘΑΥΜΑΤΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ - ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΧΟΖΕΒΙΤΟΥ

1) Το 1980 ένας έλληνας αρχιμανδρίτης από την Αμερική ο οποίος είχε ασκητέψει με τον Άγιο Ιωάννη στα νιάτα του και δεν ήξερε ότι είχε πεθάνει, είδε τον Άγιο στον ύπνο του, λέγοντάς του: «Αν θέλεις να με δεις, έλα στο σπήλαιο της Αγίας Άννης στην κοιλάδα του Ιορδάνη»! Μετά από ένα μήνα πήγε στην Μονή του Αγ. Γεωργίου του Χοζεβίτου. Με την επιμονή του αρχιμανδρίτου, ο ηγούμενος τελικά δέχτηκε ν’ ανοίξει τον τάφο του Αγίου κι έτσι βρέθηκαν τα λείψανά του άφθαρτα.
2) Ένας ιερέας ο οποίος βοήθησε στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ιωάννου από το σπήλαιο στο μοναστήρι, διηγούταν πως κάποιος που πήρε τρεις τρίχες από τον Άγιο, τον είδε στο όνειρό του και τον διέταξε να τις επιστρέψει. Μάλλον αυτό το πρόσωπο ήταν ο ίδιος ο ιερέας που διηγήθηκε την ιστορία.
3) Το 1986 μία γυναίκα από την Κρήτη έστειλε στον ηγούμενο της μονής ένα χρυσό κουταλάκι ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για ένα θαύμα του Αγ. Ιωάννου. Αυτή η γυναίκα ήταν άρρωστη δε μπορούσε να κουνηθεί και να μιλήσει και όλοι περίμεναν να πεθάνει. Τότε εμφανίστηκε ο Άγιος Ιωάννης ντυμένος με άμφια και κρατώντας το Άγιο Ποτήριο στο χέρι λέγοντάς της: «Εγώ είμαι ο Άγιος Ιωάννης ο Χοζεβίτης». Έπειτα ακούμπησε τη λαβίδα στη γλώσσα της και εξαφανίστηκε. Από εκείνη τη στιγμή η γυναίκα έγινε καλά.

www.proskynitis.blogspot.com


6 σχόλια:

  1. Μεγἀλη εἰναι η χἀρη του Αγιοὐ Ιακοβου!
    Χρὀνια παλλἀ πἀτερ για την γιορτἠ Μεταμὀρφοσης.
    Σας παρακαλὠ, ἐχω μιἀ ερὠτηση¨
    Σἠμερα ἀκουσα στην Εκκλησἰα αυτἠ την ἐκφραση¨ " Κύριε ἐν τῷ φωτὶ τοῦ προσώπου σου πορεύσονται, καὶ ἐν τῷ ὀνόματί σου ἀγαλλιάσονται ὅλην τὴν ἡμέραν."
    Μἠπως εννοει την ευχἠ του κυριοὐ μας Ιησου Χριστε?
    Ευχαριστὠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΟΛΟΨΥΧΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗ. ΑΝ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΧΩ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΠΡΙΝ ΔΩΣΩ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΘΑ ΣΑΣ ΕΚΘΕΣΩ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΨΗ. ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΘΕ" ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ. ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΑΓΑΛΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟΙ, ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΣΑΣ ΕΔΩΣΑ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ. ΜΕΤΑ ΣΕΒΑΣΜΟΥ, π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστὠ πολὐ πἀτερ. Σας παρακαλὠ ποὐ να βρἰσκω την ἐκφραση "ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΘΕ"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5, ΣΤΙΧΟΣ 17. ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή