Κυριακή 19 Απριλίου 2015

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ »


Η σημερινή Αποστολική περικοπή, αγαπητοί μου φίλοι, μας παρουσιάζει το τεράστιο εκπολιτιστικό έργο των Αποστόλων. Το έργο τους είναι γεμάτο από αγάπη προς τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τον πάσχοντα. Βέβαια η μεγάλη ανθρωπιστική δράση των Αποστόλων αντιμετώπισε σκληρή αντίδραση. Η αντίδραση άρχισε από τα Ιεροσόλυμα και επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αντίδρασης αυτής ήταν οι φοβεροί διωγμοί εναντίον των μελών της Εκκλησίας με εκατομμύρια Μαρτύρων. Φρικτή ήταν η καταπίεση των δούλων, αλλά και των ελεύθερων, κάτω από την ωμή βία των Ρωμαϊκών λεγεώνων. Η Εκκλησία στην απάνθρωπη τότε κοινωνική κατάσταση παρουσιάσθηκε ως ειρηνική επανάσταση. Οι Απόστολοι με το δυναμικό τους κήρυγμα πρόσφεραν πολλά στον ταλαιπωρημένο κόσμο. Η προσφορά τους διαπνεόταν από την αγάπη, το υψηλό ήθος, την δικαιοσύνη και την ισότητα.
Τα μεγάλα μηνύματα των Αποστόλων συγκίνησαν τον Ελληνορωμαϊκό κόσμο, όπως και σήμερα τους υγιώς σκεπτομένους ανθρώπους. Η πρώτη Εκκλησία μίλησε για μία νέα κοινωνία και το πέτυχε. Και στη σημερινή εποχή με τα μηνύματα του Ευαγγελίου μπορούμε να πετύχουμε μία ανανέωση της κοινωνικής μας ζωής. Η αγάπη και η δικαιοσύνη είναι αιτήματα και του συγχρόνου ανθρώπου και εκπληρώνονται, όταν ο καθένας, ανάλογα με τις προσωπικές του δυνατότητες και τις ανάγκες των συνανθρώπων του, συμβάλλει στο κοινό καλό και έτσι καλυτερεύουν οι συνθήκες της ζωής. Όσο ενοποιούνται οι άνθρωποι κάτω από το φως του Ευαγγελίου, τόσο καλλιεργούν τις ηθικές και κοινωνικές αρετές. Με αυτόν τον τρόπο γίνονται οικοδόμοι μιας νέας ανθρωπότητας. Μη νομίζουν κάποιοι, ότι μπορούν να εργασθούν για δικαιοσύνη και ισότητα, μακριά από τον Χριστό και το Ευαγγέλιό Του.
Στη σημερινή υλιστική εποχή που ζούμε, το συλλογικό στοιχείο έχει υποχωρήσει, αν δεν έχει εξαφανισθεί. Ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκεται σε μια υποταγή στο ατομικιστικό στοιχείο. Ακριβώς σήμερα, στην εποχή της φθαρμένης ατομικότητας, η Εκκλησία οφείλει να αναπτύξει το κοινωνικό της κήρυγμα και να συμβάλλει  στην καλλιέργεια της συλλογικής ζωής που αρχίζει από την οικογένεια. Το μήνυμα του Ευαγγελίου πρέπει να επεκταθεί και οι άνθρωποι να μπορέσουν να συνεννοηθούν και να συνεργασθούν. Να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τη διδασκαλία του Ευαγγελίου στην καθημερινή τους ζωή. Να εφαρμοσθεί το Ευαγγέλιο στην πράξη. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο. Μόνο έτσι μπορεί να καλυτερεύσει η κοινωνική ζωή μας. Αυτό το έργο οφείλουμε να το επιτελέσουμε όλοι μαζί, κληρικοί και λαϊκοί.
Στη σημερινή εποχή υπάρχουν πολλά προβλήματα, πόλεμοι, μονοπώλια επιβλαβών εμπορευμάτων, πείνα σε χώρες του τρίτου κόσμου αλλά και σε άλλες, ναρκωτικά, αλκοόλ και άλλα. Όλα αυτά απειλούν την ανθρωπότητα, μέσα στην οποία είμαστε κι εμείς. Χρειάζεται εμείς οι άνθρωποι της Εκκλησίας να γνωρίσουμε με σαφήνεια  τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας μας. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε, σύμφωνα με τη διδαχή του Ευαγγελίου, ότι δεν ανήκουμε στον εαυτό μας, αλλά σε μία κοινωνία, στην κοινωνία προσώπων, που κατευθύνει το πνεύμα του Χριστού. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε μόνο με τον εαυτό μας. Υπάρχουν γύρω μας και άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι ίσως έχουν και την ανάγκη μας, τη βοήθειά μας. Δεν πρέπει να φερόμαστε εγωϊστικά, αλλά να μάθουμε να προσφέρουμε στον πλησίον μας. Να προσπαθούμε να διακονούμε τον αδελφό μας.
Οι Απόστολοι παρουσιάζονται στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα να επιτελούν στο λαό «σημεία και τέρατα» (ΠΡΑΞ. 5, 12), δηλαδή προκαλούσαν τη συγκίνηση του τότε κόσμου. Και πέτυχαν και νίκησαν μέσα μάλιστα σε ένα εχθρικό κόσμο. Κι εμείς οι σημερινοί Χριστιανοί, εμπνευσμένοι από τη δύναμη της Ευαγγελικής διδαχής, ας εργασθούμε μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας να εγκαθιδρύσουμε την Βασιλεία του Θεού. Η Βασιλεία αυτή της αγάπης, της δικαιοσύνης, του αλληλοσεβασμού, αρχίζει από την οικογένεια και επεκτείνεται στον κοινωνικό μας περίγυρο. Ας ζωντανέψουμε την ελπίδα πρώτα μέσα στον εαυτό μας, έπειτα στα παιδιά μας, στους συνανθρώπους μας, ότι μπορούμε να καλυτερεύσουμε τις κοινωνικές μας συνθήκες. Δεν έχει χαθεί η ελπίδα. Από εμάς εξαρτάται να καλυτερεύσουμε τη ζωή μας και να την κάνουμε πιο χαρούμενη και πιο ευτυχισμένη.
Αγαπητοί μου αδελφοί, οφείλουμε να κατανοούμε ο ένας τον άλλο, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεργαζόμαστε καλύτερα και να γίνεται η ζωή μας πιο όμορφη. Να στηρίζεται η ζωή μας στις ηθικές και πνευματικές αξίες. Το πρώτο βήμα είναι να απομακρυνθούμε από τον εγωκεντρισμό και να καλλιεργήσουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο. Αυτό το βήμα της απαλλαγής από τον φθοροποιό εγωϊσμό θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε με διαύγεια σκέψης τα σημερινά ακανθώδη κοινωνικά προβλήματα. Η καλυτέρευση μπορεί να γίνει με τη συμβολή όλων μας. Μην στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, αλλά να ζητάμε σε κάθε τέτοια προσπάθεια τη βοήθεια του Θεού. Μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει η κοινωνία. Διαφορετικά ματαιοπονούμε και δεν καταφέρνουμε απολύτως τίποτα. Να μην ξεχνάμε ποτέ τον Θεό. Να είναι μπροστά μας συνεχώς. Χριστός Ανέστη!
Με αγάπη Χριστού Αναστάντος,
π. Βασίλειος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου