Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

« ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ »

Κατά τη σημερινή Κυριακή, αγαπητοί μου φίλοι, η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη του Πρωτόκλητου μαθητή του Κυρίου μας, του Αποστόλου Ανδρέα. Ο Απόστολος Ανδρέας ήταν αδελφός του Σίμωνα Πέτρου. Ο πατέρας τους ήταν ο Ιωνάς. Ο Ανδρέας πιθανότατα ήταν μεγαλύτερος από τον Πέτρο. Έμεναν και οι δύο στην Καπερναούμ και εξασκούσαν το επάγγελμα του ψαρά. Ο Απόστολος Ανδρέας πριν γνωρίσει τον Χριστό είχε χρηματίσει μαθητής του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Εκεί κοντά στον Τίμιο Πρόδρομο απέκτησε σπάνια ευσέβεια και έμαθε για τον ερχόμενο Μεσσία. Φαίνεται ότι ήταν παρών όταν ο Ιωάννης έδειξε με το δάκτυλό του τον Κύριο και είπε: «Ίδε ο αμνός του Θεού, ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου» (ΙΩΑΝ. 1, 30). Αυτή η φανέρωση του Μεσσία έκανε προφανώς τον ευσεβή ψαρά να ακολουθήσει πρώτος τον Κύριο και γι’ αυτό ονομάσθηκε Πρωτόκλητος.
Το όνομα του Αποστόλου Ανδρέα αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη πάντοτε μαζί με του Φιλίππου. Και οι δύο αυτοί Απόστολοι κατάγονταν από την Βηθσαϊδά. Μαζί με τον Φίλιππο, ο Ανδρέας είχε εκφράσει τη δυσπιστία του για τον χορτασμό των πεντακισχιλίων ανθρώπων με τους πέντε άρτους και τους δύο ιχθείς. Αναφέρεται επίσης και στην περίπτωση της παράκλησης των Ελλήνων να δουν τον Κύριο. Για τελευταία φορά αναφέρεται το όνομα του Ανδρέα στην Καινή Διαθήκη, όταν ανέβηκε μαζί με τους άλλους Αποστόλους στο υπερώο της Ιερουσαλήμ «προσκαρτερούντες ομοθυμαδόν τη προσευχή και τη δεήσει συν γυναιξί και Μαρία τη μητρί του Ιησού και συν τοις αδελφοίς αυτού» (ΠΡΑΞ. 1, 13-14), όπου και έλαβε μαζί με τους άλλους τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσαν να διακρίνουν τα μυστήρια του Θεού.
Μετά την Πεντηκοστή έλαχε σε αυτόν να αποσταλεί για ευαγγελισμό στην Έφεσο, όπου μαζί με τον Απόστολο Ιωάννη κήρυξαν και εδραίωσαν την Εκκλησία αυτής της μεγάλης πόλης. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Ιστορικό Ευσέβιο, πήγε στη Σκυθία όπου και κήρυξε. Κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό πέρασε στο Βυζάντιο, όπου ίδρυσε κι εκεί Εκκλησία. Για τον λόγο αυτό θεωρείται ως ο ιδρυτής της Αποστολικής Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Από εκεί ήλθε στην Ελλάδα και κήρυξε πρώτα στην Ήπειρο. Έπειτα, σύμφωνα με τον Άγιο Ιερώνυμο, έφθασε στην Αχαΐα, όπου ίδρυσε Εκκλησία. Στην Πάτρα συνελήφθη από τους διώκτες ειδωλολάτρες και υπέστη μαρτυρικό θάνατο. Σταυρώθηκε επί σταυρού που είχε το σχήμα του γράμματος Χ. Το λείψανό του φυλασσόταν από τους Χριστιανούς με ευλάβεια ως τα χρόνια των Σταυροφοριών, οπότε το άρπαξαν οι Λατίνοι και το μετακόμισαν στην Ιταλία. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1964 επέστρεψε στην Πάτρα.
Παρόλο που η Καινή Διαθήκη δεν αναφέρεται στις λεπτομέρειες της ζωής των Αποστόλων, εν τούτοις κάποια γεγονότα κατά την εξιστόρηση της ζωής και της δράσης του Χριστού, δείχνουν καθαρά τον χαρακτήρα τους. Έτσι μαθαίνουμε ότι ο Απόστολος Ανδρέας, έστω και αν ήταν ένας φτωχός ολιγογράμματος ψαράς, που καθημερινά εργαζόταν, είχε και πνευματικά ενδιαφέροντα. Όπως προαναφέραμε ήταν μαθητής του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Με τη στάση του αυτή ο Απόστολος Ανδρέας μας διδάσκει ότι όποιο και αν είναι το επάγγελμά μας, όσες ώρες και αν σπαταλάμε γι’ αυτό, θα πρέπει να διαθέτουμε και κάποιο χρόνο για την πνευματική μας καλλιέργεια. Μαθαίνουμε ακόμη ότι ο Απόστολος Ανδρέας ήταν γεμάτος αγάπη για τον πλησίον. Μετά τη γνωριμία του με τον Χριστό σπεύδει να μοιρασθεί τα πνευματικά αγαθά της γνωριμίας του αυτής, με τον αδελφό του τον Πέτρο.
Η Καινή Διαθήκη μας παρουσιάζει τέλος τον Απόστολο Ανδρέα άνθρωπο με ευρείς ορίζοντες. Παρόλο που ήταν Εβραίος, κατάλαβε πολύ πριν την Πεντηκοστή και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, ότι η σωτηρία που έφερε στη γη ο Χριστός απευθυνόταν προς όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο στους ομοεθνείς του. Έτσι όταν κάποιοι Έλληνες ζήτησαν από τον Απόστολο Φίλιππο να τους οδηγήσει στον Χριστό, εκείνος ήταν επιφυλακτικός. Πήγε λοιπόν στον Ανδρέα και με τη βοήθειά του τους έφεραν στον Χριστό. Ίσως αυτή η προσαγωγή των Ελλήνων από τον Ανδρέα στον Χριστό να προμήνυε και την κατοπινή δράση του Αποστόλου στον Ελληνικό κόσμο. Ο Απόστολος Ανδρέας ήταν πραγματικά ένας άνθρωπος με πνευματικές αναζητήσεις, γι’ αυτό και αξιώθηκε από τον Κύριό μας να είναι ο πρώτος μαθητής που τον κάλεσε στο Αποστολικό αξίωμα.
Αγαπητοί μου αδελφοί, η εορτή κάθε Αγίου μας δίνει τη δυνατότητα να προσπαθήσουμε για να τον μιμηθούμε. Κάθε Άγιος έχει τα δικά του πνευματικά γνωρίσματα. Η ζωή των Αγίων δεν είναι ίδια. Το μόνο κοινό σημείο είναι η αγάπη τους για τον Χριστό. Αυτή την αγάπη για τον Χριστό μας παροτρύνουν να την αποκτήσουμε κι εμείς οι σημερινοί Χριστιανοί. Αυτή την αγάπη για τον Χριστό μας τη διδάσκει μέσα από την αγία ζωή του και ο Απόστολος Ανδρέας. Μάλιστα ο Απόστολος Ανδρέας έδωσε και την ίδια του τη ζωή για την αγάπη του αυτή προς τον Κύριο. Ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και ζωής, διαβάζοντας τους βίους των Αγίων και εντρυφώντας στη ζωή τους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξαναβρούμε τη χαμένη μας επικοινωνία μετά του Θεού. Ιδιαίτερα σήμερα που έχουμε όλοι χάσει τον πνευματικό μας προσανατολισμό.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου