Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

« ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ “ΠΟΛΥΕΔΡΟ” ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ, 18.11.2014 »


Στο βιβλιοπωλείο «Πολύεδρο», που βρίσκεται επί της οδού Κανακάρη 147, στην Πάτρα, λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας. Μία ομάδα ανθρώπων, την οποία συνδέουν η αγάπη για τα βιβλία και η δημιουργική συζήτηση γύρω απ’ αυτά, συζητούν βιβλία που διάβασαν, ύστερα από κοινή τους συμφωνία. Οι συναντήσεις της λέσχης είναι σταθερές. Συνήθως μία Τρίτη το μήνα.
Έτσι, λοιπόν, χθες στις 18 Νοεμβρίου 2014, συναντηθήκαμε για μία ακόμη φορά, προκειμένου να σχολιάσουμε το νέο βιβλίο του Patrick Modiano «Στο café της χαμένης νιότης».
Ο Patrick Modiano είναι ο μεγαλύτερος σύγχρονος Γάλλος μυθιστοριογράφος. Για το 2014 είναι εκείνος που πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Ο συγγραφέας, μέσα από το βιβλίο του αυτό, μας μεταφέρει στο Παρίσι της δεκαετίας του 1960. Μία νεαρή γυναίκα εξαφανίζεται. Δεν ξέρουμε πολλά πράγματα γι’ αυτήν την κοπέλα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι το ψευδώνυμό της: Λουκί. Συχνάζει μαζί με άλλους μποέμ τύπους στο «Café της χαμένης νιότης».
Μα ποια ήταν αυτή η κοπέλα; Ο Patrick Modiano δίνει τον λόγο σε όλους όσοι τη γνώριζαν, μα ελάχιστα την ήξεραν πραγματικά: έναν ιδιωτικό ντεντέκτιβ, έναν φοιτητή, έναν εκκολαπτόμενο μυθιστοριογράφο, αλλά και τον σύζυγο της Λουκί. Παράλληλα την ακούμε να περιγράφει τη ζωή της, μια ζωή χωρίς ορίζοντα, σ’ ένα Παρίσι φωτογραφημένο σε άσπρο-μαύρο.
Η ατμόσφαιρα στην λέσχη ήταν πραγματικά υπέροχη, όπως ακριβώς αρμόζει σε τέτοιες συγκεντρώσεις και το επίπεδο των συνομιλητών αρκετά ανεβασμένο. Είμαι πραγματικά ευτυχής, που συμμετέχω σε αυτήν την υπέροχη ομάδα.
π. Βασίλειος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου