Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ »


Στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου φίλοι, βλέπουμε τον Κύριο να φθάνει στη χώρα των Γαδαρηνών, που βρισκόταν στην απέναντι όχθη από τη Γαλιλαία. Εκεί, λοιπόν, Τον συνάντησε κάποιος άνθρωπος που είχε κυριευθεί από πολλά δαιμόνια επί πολλά  χρόνια και είχε καταντήσει θηρίο ανήμερο. Δεν φορούσε ρούχα, δεν έμενε σε σπίτι και τριγυρνούσε στα μνήματα. Και επειδή τα δαιμόνια τον έφερναν σε κατάσταση αγριότητας, τον έδεναν οι άνθρωποι με αλυσίδες βαριές να μην κάνει κανένα κακό. Αλλά αυτός τις έσπαζε και τα δαιμόνια τον οδηγούσαν στις ερημιές. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν που τρομοκρατούσε άθελά του τον κόσμο, τώρα τρομοκρατήθηκε καθώς αντίκρισε τον Κύριο και από το φόβο του έβγαλε δυνατή κραυγή. Κι αφού έπεσε μπροστά στα πόδια του Χριστού φώναξε δυνατά να μην τον βασανίσει.
Στην ερώτηση του Χριστού «Ποιο είναι το όνομά σου;» (ΛΟΥΚΑ 8, 30), εκείνος ο ταλαιπωρημένος άνθρωπος απάντησε «Λεγεώνˑ γιατί είχαν μπει μέσα του πολλά δαιμόνια» (ΛΟΥΚΑ 8, 30). «Τα δαιμόνια. Λοιπόν, Τον παρακαλούσαν να μην τα διατάξει να πάνε στην άβυσσο» (ΛΟΥΚΑ 8, 31). Αλλά καθώς υπήρχε εκεί κοντά στο βουνό ένα κοπάδι από χοίρους που έβοσκαν, Τον παρακαλούσαν να τους επιτρέψει να μπουν στα ζώα αυτά. Ο Κύριος τους το επέτρεψε. Το θέαμα ήταν φρικτό! Μόλις τα δαιμόνια βγήκαν από τον άνθρωπο και μπήκαν στους χοίρους, το κοπάδι όρμησε με ασυγκράτητη μανία προς τον γκρεμό. Τα ζώα με ορμή έπεσαν από ψηλά κάτω στη λίμνη και πνίγηκαν όλα. Μόλις οι βοσκοί είδαν το συγκλονιστικό αυτό γεγονός, έφυγαν και το είπαν στους ανθρώπους που βρίσκονταν στην πόλη και στην ύπαιθρο. Τους είπαν ακριβώς τι είχε γίνει.
Μέσα από το εκπληκτικό αυτό θαύμα μπορεί να δει κανείς σε ποια κατάσταση οδηγεί ο διάβολος κάθε άνθρωπο που κυριεύει. Τα πονηρά και ακάθαρτα πνεύματα, όταν εισέρχονται στον άνθρωπο, του σαλεύουν το νου και την ψυχή και τον απογυμνώνουν από την Χάρη του Θεού. Τον καθιστούν ακυβέρνητο, κτηνώδη και δαιμονιώδη. Τον απομονώνουν από τους συγγενείς και τους φίλους του. Τον οδηγούν στους τόπους της φρίκης και του θανάτου. Διότι οι δαίμονες, επειδή μισούν τον Θεό και τον άνθρωπο, αισθάνονται μεγάλη ηδονή να ταλαιπωρούν τα όντα του Θεού και να τα οδηγούν στον σωματικό και στον ψυχικό θάνατο. Το καταχθόνιο αυτό έργο τους το επιτελούν όχι μόνο στους δαιμονισμένους, αλλά σε κάθε άνθρωπο. Οι δαίμονες έχουν αυτή την εργασία, να οδηγούν τους ανθρώπους στη δυστυχία και στην απώλεια. Όταν τα καταφέρουν μόνο τότε ικανοποιούνται.
Ενώ όμως όλοι μας ξέρουμε πόσο μεγάλο κακό προξενούν οι δαίμονες στον άνθρωπο και με πόση φοβερή πανουργία μας πολεμούν, πολλές φορές γινόμαστε θύματά τους. Δελεαζόμαστε από τις υποσχέσεις τους και γινόμαστε σκλάβοι στα πάθη και στην εξουσία τους. Ο διάβολος, μας λέει ο Χρήστος Γιανναράς, είναι «η πρώτη αρχή της ανταρσίας ενάντια στο Θεό, η πρώτη διαστροφή της προσωπικής ελευθερίας. Ενσαρκώνει τη δυνατότητα της ανταρσίας, γι’ αυτό και είναι ο πειρασμός του ανθρώπου. Η επανάσταση της ελευθερίας του ανθρώπου απέναντι στο θέλημα του Θεού έγινε με την υπαγόρευση του διαβόλου. Και η ανταρσία της φύσεως που παρακολουθεί την περιπέτεια της ανθρώπινης ελευθερίας πραγματοποιείται κάτω από την επήρεια του διαβόλου, γίνεται όργανο του διαβόλου για την καθολική, προσωπική άρνηση του θελήματος του Θεού που αυτός ενσαρκώνει» (Η μεταφυσική του σώματος, σελίδα 96).
Μετά το θαύμα του Χριστού πάνω στον δαιμονισμένο, άλλαξαν πλέον όλα. Αυτός ο ταλαιπωρημένος άνθρωπος ηρέμησε και έγινε ταπεινός μαθητής του Κυρίου. Μόλις οι κάτοικοι της περιοχής αντίκρισαν τον πρώην δαιμονισμένο να κάθεται ήρεμα δίπλα στον Κύριο ντυμένο και μυαλωμένο, φοβήθηκαν. Και όλοι με μια φωνή, αντί να ζητήσουν από τον Κύριο να μείνει κοντά τους, Τον παρακάλεσαν να φύγει από τον τόπο τους. Και αυτό το έκαναν γιατί φοβήθηκαν μην τιμωρηθούν και αυτοί για τις ανομίες τους, διότι το χοιρεμπόριο τότε ήταν παράνομο. Και ο Κύριος έφυγε από κοντά τους. Ο Χριστός ποτέ δεν πιέζει τους ανθρώπους να Τον αποδεχθούν. Αντίθετα ο άνθρωπος που θεραπεύθηκε Τον παρακαλούσε να μείνει μαζί του. Ο Χριστός όμως του είπε να φύγει, με τα παρακάτω λόγια: «Γύρισε στο σπίτι σου και διηγήσου όσα έκανε σ’ εσένα ο Θεός» (ΛΟΥΚΑ 8, 39).
Αγαπητοί μου φίλοι, σε αυτή τη δαιμονοκρατούμενη εποχή που ζούμε, όπου πολλοί άνθρωποι παραμορφώνονται παρασυρμένοι από την αρπακτική μανία του διαβόλου, εμείς οι πιστοί Χριστιανοί δεν πρέπει να φοβόμαστε. Στα χέρια του Χριστού είναι η ιστορία του κόσμου και η δική μας. Αυτός κυβερνά τα σύμπαντα, στα χέρια Του είναι η ζωή μας. Ο διάβολος δεν έχει καμία εξουσία πάνω μας, αν εμείς δεν του τη δώσουμε με τη συγκατάθεσή μας. Ας εμπιστευόμαστε λοιπόν τη ζωή μας στον Βασιλιά της Κτίσης, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, ζώντας μέσα στην Χάρη των Ιερών Μυστηρίων, για να ασφαλιζόμαστε κάτω από την κραταιά εξουσία Του και να πλημμυρίζουμε από το φως Του. Μόνο κοντά στον Χριστό υπάρχει πραγματική ασφάλεια. Μόνο κοντά στον Χριστό μπορούμε να ειρηνεύσουμε και να απολαύσουμε την γνήσια γαλήνη. Μόνο κοντά στον Χριστό έχουμε ελπίδα σωτηρίας.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου