Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

« ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ, ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ »Κατά τη σημερινή ημέρα, αγαπητοί μου φίλοι, εορτάζουμε δύο εορτές. Η μία είναι της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου και η άλλη η Επέτειος του ΟΧΙ του 1940. Η εορτή της Αγίας Σκέπης εορτάζεται κανονικά την 1η Οκτωβρίου, αλλά μετατέθηκε στις 28 Οκτωβρίου από την Εκκλησία μας το 1952. Είναι μια ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την Μητέρα του Θεού για την σκέπη και την προστασία της στον αγώνα των Ελλήνων απέναντι στους αλαζόνες Ιταλούς αρχικά και αργότερα σε όλη την διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης. Μια αντίσταση στην απαίτηση να παραδώσουμε τμήματα του εθνικού εδάφους, να προδώσουμε δηλαδή τα κεκτημένα με αγώνες και με το αίμα των προγόνων μας. Η Ελληνική ψυχή όμως έδωσε την απάντηση που έπρεπε. Είπε δια στόματος του τότε Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά το υπερήφανο ΟΧΙ και ξεκίνησε έναν αγώνα για τα Ιερά και τα Όσια της Πατρίδας μας.
Πως καθιερώθηκε όμως η εορτή της Αγίας Σκέπης ; Στα χρόνια του Βασιλέως Λέοντος του Μεγάλου ( 457 - 474 μ.Χ. ), ζούσε στην Κωνσταντινούπολη ο Όσιος Ανδρέας ο δια Χριστόν σαλός. Μια νύχτα λοιπόν που γινόταν αγρυπνία στον Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, ο Όσιος Ανδρέας μαζί με τον μαθητή του Επιφάνιο, τον μετέπειτα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, είδαν την Υπεραγία Θεοτόκο οφθαλμοφανώς, να μπαίνει από την κεντρική πύλη του Ναού. Την συνόδευαν ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Αφού μπήκε μέσα στον Ναό προχώρησε στον σολέα και εκεί προσευχήθηκε με θερμά δάκρυα υπέρ της σωτηρίας των πιστών. Αφού προσευχήθηκε για πολύ η Θεοτόκος, σηκώθηκε και μπήκε μέσα στο Ιερό, όπου φυλασσόταν το μαφόριό της, δηλαδή το τσεμπέρι της, το πήρα στα χέρια της και βγαίνοντας έξω το άπλωσε πάνω από τους πιστούς, για να δείξει ότι τους σκέπει και τους προστατεύει.
Εβδομήντα δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε, που ο Ελληνικός λαός βροντοφώναξε το ηρωϊκό ΟΧΙ απέναντι στον Άξονα – Γερμανία,    Ιταλία – που ζητούσε με θράσος να περάσει από πάνω της, για να βγει στη Μέση Ανατολή και να προωθήσει εκεί τα συμφέροντά του. Το αποτέλεσμα ήταν να λάβει ένα ισχυρό ράπισμα ο Φασισμός του Μουσολίνι. Με την αντίσταση αυτή δόθηκε ανάσα στην Ευρώπη και νίκησε το πνεύμα πάνω στη βία. Ήταν η εποχή που οι πολιτικοί ταγοί της χώρας, αλλά και οι Έλληνες πολίτες έλεγαν ΟΧΙ σε κάθε είδους κατακτητή. Δυστυχώς αυτό απουσιάζει στις ημέρες μας, εκτός φωτεινών εξαιρέσεων. Δυστυχώς στη σημερινή εποχή κάποιοι προσπάθησαν με τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε ξένες και σκοτεινές δυνάμεις, χάσουμε την αξιοπρέπειά μας σαν Έθνος και σαν Έλληνες. Δεν θα τα καταφέρουν!
Οι Έλληνες αγωνίσθηκαν με όλη τους την ψυχή, το 1940. Σε αυτόν τον αγώνα βοήθησε η Υπεραγία Θεοτόκος, η οποία σκέπαζε και προστάτευε τους Έλληνες που είχαν το δίκαιο με το μέρος τους. Η νίκη αυτή των Ελλήνων δεν μπορεί να ήταν καρπός αποκλειστικά ανθρώπινου αγώνα. Η Θεϊκή Χάρη συνεργάσθηκε με την ανθρώπινη προσπάθεια. Γιατί στα κρίσιμα χρόνια του πολέμου οι Έλληνες εμπιστεύθηκαν στα χέρια της Παναγίας τον αγώνα τους. Ζήτησαν την μητρική της προστασία της για να υπερασπισθούν τα δίκαιά τους. Και ήταν τόση η πίστη τους, ώστε την έβλεπαν να τους εμψυχώνει και να τους σκεπάζει, καθώς πολεμούσαν απεγνωσμένα στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας. Η Παναγία έγινε η Αγία Σκέπη των αγωνιστών και το θαύμα έγινε πραγματικότητα. Χάρη στην πίστη τους οι ήρωες του 1940 περιφρόνησαν τη λογική των αριθμών και αντιστάθηκαν με ηρωϊσμό.
Δυστυχώς κάποιοι παθαίνουν αλλεργία ακούγοντας για τα κατορθώματα των Ελλήνων. Και μάλιστα είναι και αυτοί Έλληνες. Είναι αυτοί που πολεμούν με όλη τους την μανία, έτσι ώστε να καταργηθούν παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις για τις Εθνικές Επετείους. Είναι αυτοί που έχουν συγγράψει την Ιστορία για τα σχολικά εγχειρίδια και έχουν παραποιήσει σκοπίμως την Ελληνική Ιστορία. Ευτυχώς αντέδρασαν τόσο ο κόσμος όσο και οι διανοούμενοι της χώρας. Αυτοί όλοι στην καλύτερη περίπτωση αποδεικνύονται ανιστόρητοι και στη χειρότερη ως υπηρετούντες ξένα συμφέροντα. Αυτοί λοιπόν οι ανθέλληνες προσπαθούν να βλάψουν την Ελλάδα και να παραποιήσουν την ένδοξη Ιστορία της. Να γνωρίζουν πως δεν θα τα καταφέρουν. Οι Έλληνες αγαπούν και την χώρα τους και την Εκκλησία. Θα αγωνισθούμε όλοι για τη σωτηρία της Πατρίδας μας.
Αγαπητοί μου φίλοι, λέει ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς « Ο Ελληνισμός είναι μια κληρονομιά ζωής και μια στάση ζωής μέσα στην οικουμένη » ( Η Νεοελληνική Ταυτότητα, σελίδα 80 ). Η Ελλάδα και πάλι θα λάμψει και θα φωτίσει την ανθρωπότητα. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει παρά με τη βοήθεια του Θεού και την ενότητά μας. Γι’ αυτό ας παρακαλέσουμε την Παναγία, που σήμερα εορτάζουμε την Αγία Σκέπη της, να μας σκεπάζει πάντα με την αγάπη της και να στέκεται πάντα βοηθός και συμπαραστάτης στο Έθνος μας. Ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας έχει περιέλθει σε αυτή την δεινή κατάσταση. Ας είναι λοιπόν η σημερινή εορτή ένα έναυσμα να ασχοληθούμε όλοι  περισσότερο με την Ιστορία μας, ένα μνημόσυνο για όσους έπεσαν ηρωϊκά στον πόλεμο του 1940 και μία ελάχιστη τιμή ευγνωμοσύνης στην Μητέρα μας την Παναγία.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου