Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ »

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, αγαπητοί μου φίλοι, εορτάζουμε τη νίκη της Εκκλησίας κατά των δυνάμεων του σκότους και τον θρίαμβο της πίστεως κατά των αιρέσεων. Η Βασίλισσα Θεοδώρα δι’ αποφάσεως Συνοδικής επικύρωσε την κατ’ έτος εορτή της αναστηλώσεως των εικόνων υπό τον τίτλο Κυριακή της Ορθοδοξίας το έτος 842. Κατά τη σημερινή ημέρα, σε όλους τους Ορθόδοξους Ναούς, γεμάτοι χαρά και εσωτερική ευφροσύνη, ο κλήρος και ο λαός λιτανεύουμε τις ιερές εικόνες, τον Τίμιο Σταυρό και τα ιερά λάβαρα, φανερώνοντας έτσι τη λατρεία μας στο πρόσωπο του Θεανθρώπου Χριστού. Η σημερινή Α΄ Κυριακή των Νηστειών είναι σημαντική για τους απανταχού Ορθόδοξους Χριστιανούς. Κατά την ημέρα αυτή θριαμβεύει η Ορθοδοξία.

Η Εκκλησία δεν είναι εγκόσμιο κατασκεύασμα, αλλά θεοΐδρυτο σύστημα με κεφαλή τον Ιησού Χριστό. Εκκλησία δεν είναι μόνο ο κλήρος ή μόνο οι πιστοί. Εκκλησία είμαστε όλοι μαζί. Το Σώμα του Ζώντος Χριστού, με κεφαλή (όπως είπαμε) τον Ίδιο. Σκοπός της Εκκλησίας είναι να σώσει τους ανθρώπους και να τους οδηγήσει από τη δουλεία της φθοράς στην ελευθερία της δόξας του Θεού. Τι ήταν η Εκκλησία πριν δύο χιλιάδες χρόνια; Μια μικρή ομάδα αγραμμάτων με αρχηγό ένα άσημο ξυλουργό, χωρίς πτυχία και χρήματα. Δώδεκα αυτοί και εκατομμύρια οι εχθροί τους. Κι όμως μέσα από την αδυναμία και την πτωχεία τους βλάστησε η δύναμη και η δόξα. Μετά τη κάθοδο του Αγίου Πνεύματος η Εκκλησία ευλογείται και απλώνει τις πτέρυγές της σ’ όλο τον κόσμο.

Στην ιερή της αποστολή η Εκκλησία αντιμετώπισε πολλούς εχθρούς. Μετά τους διωγμούς και τα μαρτύρια των πρώτων Χριστιανών, ήλθαν οι εσωτερικοί πόλεμοι των αιρέσεων, οι οποίες έσχισαν τον άρραφο χιτώνα της ενότητας. Αργότερα ο υλισμός και το αντιεκκλησιαστικό μένος του μεσαίωνα, πολέμησαν την Εκκλησία, με μοναδικό στόχο να την αφανίσουν από το προσκήνιο της ζωής. Έτσι φθάσαμε στη σημερινή εποχή της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της προόδου, όπου συνεχίζεται η ίδια τακτική. Οι εχθροί της μεθοδεύουν τον παραμερισμό της. Αγνοούν όμως οι πολέμιοί της, ότι η Εκκλησία έχει κεφαλή τον Χριστό και « πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν Αυτής » ( ΜΑΤΘ. 16,19 ). Γι’ αυτό παρά τους πολέμους και την οργανωμένη κακία, η Εκκλησία θα ζει και θα μεγαλουργεί αιωνίως. Και αυτό γιατί αρχηγός της είναι ο Ίδιος ο Χριστός.

Όσοι πολεμούν την Εκκλησία, κατά βάθος θέλουν να απομακρύνουν τους ανθρώπους απ’ αυτή και έτσι να μαζοποιηθούν και να μην είναι προσωπικότητες. Γιατί έτσι μπορούν ευκολότερα να κατευθύνουν τον κόσμο, όπου αυτοί θέλουν. « Η ύπαρξη της ενορίας και της επισκοπής, μας λέει ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς, όταν συγκροτούν αληθινή εκκλησιαστική κοινωνία, οδηγεί δυναμικά και αναπόφευκτα στη μεταβολή της μαζικής συμβίωσης σε κοινωνία προσώπων, στην αυθεντική και όχι ορθολογική απλώς βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην απελευθέρωση της εργασίας από τη δουλεία στην ανάγκη, στη μεταμόρφωσή της σε προσωπική σχέση και κοινωνία » ( Η Νεοελληνική Ταυτότητα, σελίδες 173-174 ). Μέσα στην Εκκλησία ο άνθρωπος είναι πρόσωπο και ζει σε κοινωνία αγάπης με τους συνανθρώπους του. Η Εκκλησία πρέπει να γίνει το καταφύγιο όλων μας αυτά τα δύσκολα χρόνια στα οποία ζούμε.

Ο θρίαμβος της ημέρας αυτής, αγαπητοί μου φίλοι, υπαγορεύει και το χρέος όλων των Ορθοδόξων απέναντι στην αγωνιζόμενη Εκκλησία. Να διαδώσουμε την πίστη μας. Να τηρήσουμε την ενότητα της πίστεως « εν τω συνδέσμω της ειρήνης » ( ΕΦΕΣ. 4,3 ). Να ζήσουμε ενάρετη ζωή όλοι μας, κληρικοί και λαϊκοί, όπως οι στυλοβάτες και αγωνιστές της Ορθοδοξίας που τιμάμε σήμερα. Να πράξουμε το καθήκον μας απέναντι στους αδελφούς μας που ποθούν να γνωρίσουν το Φως της Ορθοδοξίας. Το Φως της Ορθοδοξίας πρέπει να λάμψει σ’ όλο τον κόσμο. Αυτό το Θείο Φως, το οποίο αγωνίσθηκαν οι Πατέρες μας να διατηρήσουν άσβεστο, ας μεταλαμπαδεύσουμε στους εντός και εκτός Εκκλησίας αδελφούς μας. Ας είναι η φετινή Κυριακή της Ορθοδοξίας το ξεκίνημα και για τον δικό μας προσωπικό θρίαμβο απέναντι στην αμαρτία και τα πάθη μας.

Με αγάπη Χριστού,

π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου