Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

« ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΓΑΤΕΡΩΝ ΑΥΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ, ΕΛΠΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ »


Σήμερα, αγαπητοί μου φίλοι, τιμάμε μία αγία οικογένεια, που έζησε ολοκληρωτικά τις Χριστιανικές αρχές και για τις οποίες με απαράμιλλο ηρωϊσμό θυσιάσθηκε. Είναι η μητέρα Σοφία και οι θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη. Έζησαν τον 2ο αιώνα μ.Χ., στην εποχή των διωγμών επί αυτοκράτορα Αδριανού. Η Αγία Σοφία γόνος σπουδαίας Ρωμαϊκής οικογένειας, έμεινε νεαρή χήρα και επωμίσθηκε ολοκληρωτικά την ανατροφή των τριών θυγατέρων της. Η πνευματική της καλλιέργεια τη βοήθησε να αφοσιωθεί στην καλή ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών της. Στην ειδωλολατρική Ρώμη, η αγία αυτή οικογένεια διακρινόταν για την πνευματική της πρόοδο. Η ευτυχία που επικρατούσε σε αυτή την οικογένεια δεν προερχόταν από τα υλικά αγαθά, αλλά από την πίστη στον Ιησού Χριστό και από τη συμμετοχή της στην Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.
Η ευτυχία της κάθε οικογένειας δεν εξαρτάται από τον πλούτο των υλικών αγαθών, αλλά από τη σύμπνοια, την αγάπη, τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των μελών της. Και όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν ζώντας πνευματική ζωή, κοντά στον Χριστό. Η πνευματική οικογενειακή ευτυχία προκαλεί εκείνους που επιζητούν την καταπάτηση των ηθικών αρχών, την προσβολή της ανθρώπινης προσωπικότητας με την προβολή της διαφθοράς και κάθε ανομίας. Η ηθική αξιοπρέπεια της οικογένειας της Σοφίας προκάλεσε το φθόνο των ειδωλολατρών. Την κατήγγειλαν στον αυτοκράτορα Αδριανό για τις Χριστιανικές της αρχές. Και έτσι συνέλαβαν αυτή και τις τρεις θυγατέρες της. Με τη σύλληψή τους αρχίζει μία σειρά φρικτών βασανιστηρίων. Μέσα από αυτά τα βασανιστήρια θαυμάζουμε τη γενναιότητα και την καρτερικότητα τόσο της Αγίας Σοφίας όσο και των τριών θυγατέρων της, που είχαν κατά σειρά την ηλικία των δώδεκα, των δέκα και των εννέα ετών.
Μεγάλος ο πόνος της μητέρας να βλέπει να βασανίζονται μπροστά της τα τρία παιδιά της. Στο τέλος υπήρξε και μάρτυρας του αποκεφαλισμού των κοριτσιών της. Ο αιμοβόρος αυτοκράτορας, για να βασανίσει περισσότερο τη μητέρα, της χάρισε τη ζωή, για να την περάσει μέσα σε αφόρητη θλίψη. Η πληγωμένη Σοφία μάζεψε τα σωματάκια των παιδιών της και τα έθαψε σε Παρεκκλήσιο που είχε κτίσει στο σπίτι της. Τρεις ημέρες έκλαιγε η Αγία Σοφία πάνω στους τάφους των θυγατέρων της και την τρίτη ημέρα παρακαλώντας τον Θεό ξεψύχησε πάνω στους τάφους. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά σε αυτή τη φωτισμένη μητέρα. Ανέθρεψε τα κορίτσια της με την ανθρωπιστική διδασκαλία του Ευαγγελίου που θέτει υπεράνω των ανθρωπίνων ιδεών και πραγμάτων την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η γενναιότητα της Πίστης, της Ελπίδας και της Αγάπης οφειλόταν στην καλή διαπαιδαγώγηση της μητέρας τους.
Η μητέρα είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας της διάπλασης της προσωπικότητας του ανθρώπου. Η μητέρα παίζει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών της και μπορεί με τη μητρική της στοργή να εμφυσήσει στην ψυχή τους υψηλά συναισθήματα ευθύνης και καθήκοντος. Η καλή μητέρα συντελεί και στην ηθική ανύψωση κοινωνίας. Η ιστορία παρουσιάζει πολλά παραδείγματα υπέροχων μητέρων που συντέλεσαν στην ανάδειξη φωτεινών προσωπικοτήτων. Και ειδικά στη σημερινή εποχή, με την ηθική κρίση του πολιτισμού μας, έχουμε επιτακτικότερη ανάγκη εμπνευσμένων μητέρων που θα χαρίσουν ικανά στελέχη στον κοινωνικό μας στίβο. Από τις μητέρες περιμένουμε καλύτερες ημέρες. Είναι παγκόσμια και πανανθρώπινη πίστη ότι οι μητέρες διευθύνουν και παιδαγωγούν την ανθρωπότητα. Είναι εκείνες που μπορούν να δώσουν στην ανθρωπότητα την αγιότητα.
Τι γίνεται όμως με τη μητέρα που δεν εμπνέεται από υψηλά ιδανικά και η ζωή της είναι βουτηγμένη στην αμαρτία; Η μητέρα αυτή μεγαλώνει τα παιδιά της με το να διακατέχονται από εγωϊσμό και υπερηφάνεια. Τους μεταδίδει πως έχουν μόνο δικαιώματα στη ζωή τους και όχι υποχρεώσεις. Και έτσι μόλις τα παιδιά τους φθάνουν στο γάμο, χωρίζουν γιατί δεν μπορούν να ταπεινωθούν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τους φταίει ο σύζυγος ή η σύζυγος που δεν τους καταλαβαίνουν. Η μητέρα που δεν ανταποκρίνεται στον ιερό της ρόλο χαϊδεύει με τον τρόπο της τα παιδιά της, όταν αυτά ζουν ανήθικη ζωή, αποδέχεται το άσεμνο ντύσιμο των κοριτσιών της και μάλιστα τις καμαρώνει. Μάλιστα κάποιες φορές οδηγεί και τις κόρες της στο να κάνουν εκτρώσεις, δηλαδή φόνους. Η μητέρα που δεν οδηγεί τα παιδιά της στην Εκκλησία και μάλιστα το πρωϊνό της Κυριακής κοιμάται, έχει τεράστια ευθύνη. Τέτοιες μητέρες έχουν καμία σχέση με την σήμερα εορταζόμενη Αγία Σοφία; Φυσικά και όχι!
Αγαπητοί μου φίλοι, οι γονείς και ιδιαίτερα οι μητέρες έχουν ευθύνη απέναντι στον Θεό, για το πως θα διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους. Θα δώσουν λόγο την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου μας. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, όσο νομίζουν κάποιοι. Οι γονείς πρέπει να ανατρέφουν τα παιδιά τους «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Μόνο έτσι μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία Χριστιανούς πολίτες. Όλη αυτή την ταλαιπωρία της Οικονομικής κρίσης την περνάμε γιατί στην κοινωνία μας δεν επικρατεί ο Χριστός, αλλά το συμφέρον και η διαφθορά, αυτά δηλαδή που οι παλαιότεροι έδωσαν στους νεώτερους. Η σημερινή προβολή της προσωπικότητας της Αγίας Σοφίας και των τριών αγωνιστριών θυγατέρων της μας έδωσε την ευκαιρία να εξάρουμε τον υψηλό ρόλο της μητέρας. Εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να ενισχύει το έργο όλων των μητέρων και να έχουμε την ευλογία των εορταζομένων Αγίων στη ζωή μας.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου