Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

« ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ »


Στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου φίλοι, ο Απόστολος Παύλος απευθύνεται προς τους Ρωμαίους. Τους εξηγεί πως θα κριθούν αυτοί που ανήκουν στον Ιουδαϊσμό και στην ειδωλολατρία. Ας ακούσουμε σε μετάφραση τη σημερινή Αποστολική περικοπή. «Θλίψη και στενοχώρια περιμένουν κάθε άνθρωπο που υπηρετεί το κακό, πρώτα τον Ιουδαίο αλλά και τον εθνικό (δηλαδή τον ειδωλολάτρη)ˑ αντίθετα, δόξα, τιμή και ειρήνη προσμένουν όποιον κάνει το καλό, πρώτα τον Ιουδαίο αλλά και τον εθνικόˑ γιατί ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις. Έτσι, λοιπόν, όσοι αμάρτησαν χωρίς να ξέρουν τον νόμο του Θεού, θα καταδικασθούν όχι με κριτήριο τον νόμο. Κι από την άλλη, όσοι αμάρτησαν γνωρίζοντας τον νόμο, θα δικασθούν με κριτήριο τον νόμο. Γιατί στο θεϊκό δικαστήριο δεν δικαιώνονται όσοι άκουσαν απλώς
τον νόμο αλλά μόνο όσοι τήρησαν τον νόμο» (ΡΩΜ. 2, 9-13).
Και συνεχίζει ο Απόστολος Παύλος: «Όσο για τα άλλα έθνη, που δεν γνωρίζουν τον νόμο, πολλές φορές κάνουν από μόνοι τους αυτό που απαιτεί ο νόμος. Αυτό δείχνει πως, αν και δεν τους δόθηκε ο νόμος, μέσα τους υπάρχει νόμος. Η διαγωγή τους φανερώνει πως οι εντολές του νόμου είναι γραμμένες στις καρδιές τουςˑ και σ’ αυτό συμφωνεί και η συνείδησή τους, που η φωνή της τους τύπτει ή τους επαινεί, ανάλογα με τη διαγωγή τους. Όλα αυτά θα γίνουν την ημέρα που ο Θεός θα κρίνει δια του Ιησού Χριστού τις κρυφές σκέψεις των ανθρώπων, όπως λέει το ευαγγέλιό μου» (ΡΩΜ. 2, 14-16). Ο Απόστολος Παύλος, ως μεγάλος θεολόγος που είναι, βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Θέλει να φανερώσει μέσα από τα λεγόμενά του τι θα γίνει με αυτούς που  ανήκουν στους πιστούς και τι θα γίνει και με τους απίστους κατά την ημέρα της Κρίσης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Πολλοί αναρωτιούνται, ίσως κι εμείς έχουμε αναρωτηθεί, τι θα γίνει με τους ανθρώπους που δεν έχουν γνωρίσει την Ορθόδοξη πίστη; Και το ερώτημα αυτό είναι δικαιολογημένο. Ο Απόστολος Παύλος σήμερα ξεκαθαρίζει το πνευματικό τοπίο. Μας λέει πως οι άνθρωποι θα κριθούν σύμφωνα με το τι έπραξαν στη ζωή τους, το καλό ή το κακό. Και φυσικά αυτοί που δεν έχουν γνωρίσει τον νόμο του Θεού, θα κριθούν με επιείκεια από εκείνους που έχουν γνωρίσει τον νόμο του Θεού. Ο Θεός δεν θα κάνει διακρίσεις. Αυτοί που άκουσαν τον νόμο του Θεού και δεν τον τήρησαν, φυσικά και δεν θα δικαιωθούν κατά την ημέρα της Κρίσης. Δεν αρκεί μόνο να λέμε πως είμαστε Χριστιανοί, αλλά και να το φανερώνουμε με τις πράξεις μας. Αλλιώς καταντάμε υποκριτές και φυσικά η παρουσία μας ανάμεσα στους ανθρώπους δεν τους βοηθά στο να γνωρίσουν και αυτοί τον Θεό.
Οι άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικά θρησκεύματα θα κριθούν σύμφωνα με τη συνείδησή τους. Όλοι γνωρίζουν ποια είναι η καλή πράξη και ποια η κακή. Δεν θα έχουν τη δικαιολογία, ότι δεν γνώριζαν. Οι εντολές του νόμου του Θεού είναι γραμμένες στις καρδιές όλων των ανθρώπων. Η συνείδηση τύπτει και επαινεί, ανάλογα με τις πράξεις, τον κάθε άνθρωπο. Είναι το πνευματικό ξυπνητήρι που ξυπνά τους ανθρώπους από τον λήθαργο της αμαρτίας. Δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί κανείς ενώπιον του κριτηρίου του Θεού. Η συνείδηση είναι τοποθετημένη στον κάθε άνθρωπο. Άλλο αν εμείς την φιμώνουμε και δεν την αφήνουμε να μας ελέγχει για τα παραπτώματά μας. Μάλιστα κάποιες φορές δικαιολογούμε τις πράξεις μας, λέγοντας πως δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Αυτή είναι δική μας ευθύνη. Εμείς θα δώσουμε λόγο στον Θεό.
Άρα για εμάς τους Χριστιανούς δεν είναι αρκετό να ακούμε τον νόμο του Θεού, αλλά και να τον εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας ζωή. Δεν θα μας σώσει ο Θεός μόνο και μόνο επειδή είμαστε Χριστιανοί. Αλλά και οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν θα έχουν τη δικαιολογία ότι δεν γνώρισαν την Ορθόδοξη πίστη, γιατί θα κριθούν σύμφωνα με τη συνείδησή τους. Όμως αυτή η διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου δεν αναιρεί, το ότι η αλήθεια υπάρχει μόνο στην Ορθοδοξία. Δεν μπορούμε να πούμε, ότι υπάρχει μέρος της αλήθειας σε άλλα Χριστιανικά δόγματα και θρησκείες. Αυτό είναι μεγάλη αίρεση, που οδηγεί την ανθρωπότητα σε μία σύγχυση και τελικά στην αιώνια απώλεια. Όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας καταπολέμησαν τις αιρέσεις με όλη τη δύναμή τους. Δεν μισούσαν τους ανθρώπους, αλλά τις αιρέσεις. Η αληθινή αγάπη είναι αυτή που πρέπει να υποδεικνύει τον σωστό δρόμο στους ανθρώπους.
Αγαπητοί μου φίλοι, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Οφείλουμε να αγαπάμε όλους τους ανθρώπους σε όποια θρησκεία και αν ανήκουν. Όμως άλλο αυτό και άλλο να καταπατάμε τους κανόνες της Εκκλησίας με συμπροσευχές, ακόμη και με ανθρώπους που δεν πιστεύουν στον Χριστό. Είναι μεγάλη αμαρτία και θα μας οδηγήσει στην κόλαση. Αυτοί που τα προωθούν αυτά ανήκουν, δυστυχώς, σε μασωνικές στοές και εξυπηρετούν τα σχέδια της Νέας Παγκόσμιας Τάξης. Όλοι αυτοί εργάζονται για τον ερχομό του παγκόσμιου δικτάτορα, του Αντιχρίστου. Όσο και να ωραιοποιούν τα πράγματα, αυτή είναι η τραγική αλήθεια. Εμφανίζουν στις ημέρες μας τις μασωνικές στοές και τις διάφορες οργανώσεις (ρόταρυ, λάϊονς και άλλα) ως φιλανθρωπικά σωματεία. Μην τους πιστεύετε! Είναι όργανα του Σατανά! Μόνο κοντά στον Χριστό θα βρούμε την αλήθεια και την ηρεμία μας.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου