Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

« ΟΙ ΧΙΛΙΑΣΤΕΣ Ή ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ »


Όπως και την προηγούμενη Κυριακή, αγαπητοί μου φίλοι, έτσι και σήμερα δεν θα ασχοληθούμε με το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, αλλά με την επικαιρότητα. Δυστυχώς επισκέπτονται κατά καιρούς πόλεις και χωριά της πατρίδας μας, για προσηλυτισμό, οι λεγόμενοι Μάρτυρες του Ιεχωβά ή Χιλιαστές. Με αυτό το θέμα λοιπόν θα ασχοληθούμε σήμερα γιατί τίθενται σε κίνδυνο οι ψυχές των ανθρώπων. Υπάρχουν κάποιοι συνάνθρωποί μας, που έχουν πέσει θύματα αυτής της ξενόφερτης και γελοίας αίρεσης. Ο Χιλιασμός είναι μία πολύ ύπουλη αίρεση, μία από τις πιο μεγάλες και φοβερές αιρέσεις. Ιδρυτής και πρώτος αρχηγός των Χιλιαστών υπήρξε ο Κάρολος Ρώσελ, πλούσιος έμπορος εβραϊκής καταγωγής. Είναι μία ξενόφερτη και ξενοκίνητη οργάνωση που ξεκίνησε το έτος 1881. Είναι μία τεράστια και πολυεθνική μετοχική εταιρεία με τον τίτλο «Βιβλική και Φυλλαδική Εταιρία Σκοπιά», που εδρεύει στο Μπρούκλιν της Αμερικής και από εκεί, μέσω των βιβλίων και περιοδικών της, που διοχετεύει σε ολόκληρο τον κόσμο, κηρύττει τις πιο χονδροκομμένες πλάνες.
Οι Χιλιαστές αλλάζουν συχνά, όχι μόνον ονόματα, αλλά και διδασκαλία, όταν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Χιλιαστές ονομάσθηκαν, γιατί πιστεύουν πως ο Χριστός θα ιδρύσει μία επίγεια βασιλεία που θα διαρκέσει χίλια χρόνια. Έφθασαν μάλιστα να ορίζουν και χρονολογίες για το τέλος του κόσμου, οι οποίες φυσικά διαψεύσθηκαν. Οι Χιλιαστές θέλουν να αποκαλούνται «Μάρτυρες του Ιεχωβά» και ισχυρίζονται πως μόνον όποιος ονομάζει τον Θεό με το εβραϊκό του όνομα «Ιεχωβά» σώζεται. Φυσικά ο ισχυρισμός τους αυτός είναι αστήρικτος και για τον λόγο πως στην Παλαιά Διαθήκη υπάρχουν και άλλα ονόματα του Θεού. Τελευταία οι Χιλιαστές διεκδικούν ακόμη και το όνομα του Χριστιανού. Και το κάνουν αυτό για να εξαπατήσουν τους απλούς και ακατατόπιστους αδελφούς μας. Χριστιανοί είναι μόνον όσοι πιστεύουν τον Χριστό, ως τέλειο Θεό και τέλειο άνθρωπο. Όσοι αρνούνται την Θεότητά Του, όπως οι Χιλιαστές, είναι «αντίχριστοι» (Β΄ ΙΩΑΝ. 7), κατά τον Ευαγγελιστή Ιωάννη.
Η οργάνωση αυτή διοικείται από μία ομάδα ανθρώπων που ονομάζεται «κυβερνών σώμα» ή «πιστός και φρόνιμος δούλος», και βρίσκεται στο Μπρούκλιν της Αμερικής. Το σώμα αυτό παίρνει αποφάσεις για όλα τα θέματα. Διευθύνει την εταιρεία «Σκοπιά» και διορίζει τα μέλη και τους υπευθύνους σε κάθε χώρα. Είναι το μόνο αρμόδιο όργανο να ερμηνεύει την Αγία Γραφή και να καθορίζει το «πιστεύω» των Χιλιαστών. Οι οπαδοί της αίρεσης αυτής χωρίζονται ρατσιστικά σε δύο κατηγορίες: στην τάξη της ηγεσίας ή των πιστών δούλων, που είναι μόνον 144.000 και στην τάξη του «πολλού όχλου». Η πρώτη τάξη προορίζεται για τον ουρανό, ενώ η δεύτερη θα ζήσει για 1000 χρόνια σε μια «παραδεισένια γη». Μετά τα 1000 χρόνια τι θα γίνει; Θα εξαφανισθούν; Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν όλοι αυτοί που βλέπουμε στους δρόμους με τα φυλλάδια στο χέρι, οι οποίοι γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και προπαγανδίζουν τις αιρετικές και ανόητες ιδέες τους. Οι οπαδοί της «Σκοπιάς» οφείλουν τυφλή υπακοή στο «κυβερνών σώμα». Αν δεν το κάνουν αυτό, θεωρούνται ότι κάνουν ανταρσία κατά του Ιεχωβά.
Ας ακούσουμε περιληπτικά τι διδάσκουν οι Χιλιαστές. Απορρίπτουν ολόκληρη την Χριστιανική διδασκαλία. Οι Χιλιαστές όχι μόνον απορρίπτουν την πίστη στον Τριαδικό Θεό, αλλά φθάνουν στο σημείο να διδάσκουν πως η Τριαδική διδασκαλία προέρχεται από τη «διάνοια του Σατανά». Οι Χιλιαστές, όπως ο παλαιός αιρεσιάρχης Άρειος, που καταδικάσθηκε από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, αρνούνται την Θεότητα του Χριστού μας και διδάσκουν πως είναι το πρώτο και τελειότερο κτίσμα του Θεού. Ακόμη υποστηρίζουν παράλογα ότι ο Χριστός είναι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ. Για το Άγιο Πνεύμα προχωρούν ακόμη πιο πέρα από τους Πνευματομάχους, που καταδικάσθηκαν από την Β΄ Οικουμενική Σύνοδο. Δεν παραδέχονται όχι μόνο την Θεότητά Του, αλλά ούτε και την προσωπική Του υπόσταση. Το θεωρούν απλώς ενεργή δύναμη του Θεού. Οι Χιλιαστές δεν πιστεύουν στην ύπαρξη και στην αθανασία της ψυχής. Γι’ αυτούς ο άνθρωπος είναι μόνο σώμα.
Οι Χιλιαστές δεν αναγνωρίζουν την Παναγία ως Θεοτόκο και παρερμηνεύοντας, όπως το συνηθίζουν, διάφορα χωρία της Αγίας Γραφής, απορρίπτουν ότι υπήρξε Αειπάρθενος. Αρνούνται επίσης τις μεσιτείες της Παναγίας και των Αγίων και την τιμητική προσκύνησή τους εκ μέρους των πιστών. Δεν πιστεύουν στην Εκκλησία. Αρνούνται την σωστική Χάρη των Μυστηρίων. Πολεμούν και διαβάλλουν τους κληρικούς. Η «εκκλησία», γι’ αυτούς, αποτελείται μόνον από τους 144.000. Η «Σκοπιά», ενώ μέχρι το 1931 είχε ως έμβλημά της και τιμούσε τον Τίμιο Σταυρό, σήμερα τον απορρίπτει και τον θεωρεί όργανο εγκλήματος. Οι Χιλιαστές δεν κάνουν Σταυρό. Φθάνουν μάλιστα να αποκαλούν εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς που τον προσκυνάμε, ειδωλολάτρες! Οι Χιλιαστές είναι εικονομάχοι. Όχι μόνο δεν τιμούν και δεν προσκυνούν τις ιερές εικόνες αλλά και τις χλευάζουν. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε καλά πως οι Χιλιαστές είναι πολύ επικίνδυνοι, τόσο για τις πλάνες που διδάσκουν, όσο και για το σύστημα που ακολουθούν, προκειμένου να αιχμαλωτίσουν ανθρώπους στην αίρεσή τους.
Αγαπητοί μου φίλοι, δυστυχώς η απομάκρυνση των Χιλιαστών από την κάθε ενορία δεν είναι δυνατή, εξαιτίας του ότι τους καλύπτει ο νόμος περί ανεξιθρησκείας. Εκτός και τους καταγγείλει κάποιος επώνυμα πως του έδωσαν ως αντάλλαγμα της μεταστροφής του στην αίρεσή τους, κάποιο χρηματικό ποσό ή άλλη υλική απολαβή. Μην τους δέχεσθε στα σπίτια σας. Με ευγενικό τρόπο να τους λέτε πως δεν επιθυμείτε καμία επίσκεψη από αυτούς. Μην κάνετε το λάθος να τους αντιμετωπίσετε. Αυτοί είναι προετοιμασμένοι από την εταιρεία «Σκοπιά», να πουν αυτά που θέλουν. Μην νομίζετε πως θα τους αλλάξετε. Έχουν καταντήσει ρομπότ. Άλλωστε σκοπός τους είναι η δική σας αλλαγή. Ποτέ να μην παίρνετε έντυπα δικά τους. Και δωρεάν να σας τα δίνουν τους ενισχύετε οικονομικά. Εκτός αυτού σας φακελώνουν και αρχίζει η τακτική παρακολούθησή σας. Ενημερώστε φίλους και συγγενείς για αυτήν την φοβερή αίρεση. Επίσης θα πρέπει εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να μελετάμε την Αγία Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας και να συμμετέχουμε ενεργά στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την Ορθόδοξη Πίστη μας.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου